Οργή και αγανάκτηση πολιτών: «Θα επιτρέψουμε τη λειτουργία της καύσης των σκουπιδιών, μόνο εάν συμπεριληφθούν και τα πολιτικά απόβλητα, υψηλής επικινδυνότητας»



Αυτό υποστήριξαν οι δήμαρχοι όλης της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ευκαρπίας, που έγινε την Πέμπτη 15/7. Δεκάδες πολιτών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και αρκετοί εξ αυτών πήραν το λόγο. Ένας μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «θα επιτρέψουμε τη λειτουργία της καύσης των σκουπιδιών, μόνο εάν συμπεριληφθούν και τα απόβλητα της πολιτικής», για να προκαλέσει την ένταση των παριστάμενων. Ένταση, η οποία πολλές φορές εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι δήμαρχοι Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Συκεών, Πεύκων, Μενεμένης και Ελευθερίων- Κορδελιού, συμφώνησαν ότι θα ζητήσουν όλοι μαζί και μέσω της βορειοδυτικής αναπτυξιακής των δήμων, την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, την οποία θεωρού καταστροφική για την υγεία των κατοίκων. Η απόφαση θα προσβληθεί και νομικά και ουσιαστικά. Νομικά διότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης- διαβούλευσης όλων των όμορων δήμων. Από την Νομαρχία ενημερώθηκαν επιλεκτικά μόνο τρεις δήμοι της περιοχής. Ο δήμος Ευκαρπίας, Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου, οι δήμαρχοι των οποίων με διάφορες προφάσεις επιχείρησαν να δικαιολογηθούν και να αποποιηθούν των ευθυνών τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες είτε στο προσωπικό, είτε στη λειψή ενημέρωση. Και ουσιαστικά διότι η απόφαση δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού για μια σειρά «καύσιμων υλικών», υψηλής επικινδυνότητας, (γεωργικά απόβλητα, λυματολάσπη, νάιλον θερμοκηπίου, ελαστικά και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, απόβλητα πετρελαίου κ.α) που τα ονομάζουν «εναλλακτικά» δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες των επιπτώσεων της καύσης τους.

Άλλωστε για το ίδιο θέμα και στο παρελθόν, ξαναπάρθηκε από τη Νομαρχία ανάλογη απόφαση και πάλι στο τέλος ο νομάρχης αναγκάστηκε να ανακαλέσει, κατόπιν των αντιδράσεων των φορέων και των τοπικών κοινωνιών. Ανακάλεσε την απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης πάλι στην Ευκαρπία. Ανακάλεσε ανάλογη απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης στον Άγ. Αντώνιο. Και επιχειρεί με την τελευταία του απόφαση να επιστρέψει πάλι στην Ευκαρπία, αυτή τη φορά με το πρόσχημα ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία μονάδας καύσης, αλλά για το υπάρχον εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ το οποίο απλώς θα χρησιμοποιεί και άλλα «εναλλακτικά καύσιμα», προσπαθώντας δηλαδή με μια φθηνή παραπλάνηση να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και τους τοπικούς φορείς. των «ιθαγενών». Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοφανή απόφαση με την οποία αναθέτει την καύση των απορριμμάτων, υψηλής επικινδυνότητας, στον ιδιωτικό «ΤΙΤΑΝΑ», από την πίσω πόρτα. Προκαλώντας έτσι ένα ακόμη τεράστιο θέμα ηθικής και αξιοπιστίας των πολιτικών, αφού ο ίδιος ο Ψωμιάδης στο παρελθόν, με τη γνωστή του ευκολία, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μονάδα καύσης στη Θεσσαλονίκη. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας μόνο των πολιτικών. Ο ίδιος ο ΤΙΤΑΝΑΣ, ως μεγάλη και δυναμική μονάδα, της ελληνικής οικονομίας, τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά των έλεγχο των επιθεωρητών της υγειονομικής υπηρεσίας, βρέθηκε να παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του. Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές κατέγραψαν ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ δεν λειτουργεί τον απαιτούμενο μηχανισμό πρόληψης ρύπων, αλλά και ότι είχε εκτός λειτουργίας τον μηχανισμό ελέγχου ρύπων. Τυχαίο; Για τις παραπάνω παραβάσεις τιμωρήθηκε ο ΤΙΤΑΝΑΣ με το υπερβολικό ποσό προστίμων 34.000 και 5.700 ευρώ, αντίστοιχα. Με βάση λοιπόν την έλλειψη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καύση των απορριμμάτων υψηλής επικινδυνότητας και με βάση τη μέχρι τώρα αναξιόπιστη λειτουργία του ΤΙΤΑΝΑ, ο οποίος να σημειωθεί, ότι προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους της Ευκαρπίας, ακόμη και με τη σκόνη από το κάρβουνου πριν από τη χρησιμοποίησή του, αφού το άφηνε εκτεθειμένο σε σωρούς, για να αποφύγει τα έξοδα αποθήκευσης του και ο αέρας μετέφερε τη σκόνη στα σπίτια, είναι αδύνατη η λειτουργία του ως εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων.

Το θέμα θα ξανατεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στις 21 Ιουλίου από τους νομαρχιακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και θα παραβρίσκονται οι δήμαρχοι και οι πολίτες της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μοιράστηκε ανακοίνωση του «ΤΙΤΑΝ», με τη «φροντίδα» του δήμου Ευκαρπίας, με την οποία επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, και και με την οποία δήλωνε ότι «είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, για την αλήθεια και την χάραξη νέας πορείας προόδου για όλους».
Τέλος οι προτάσεις πολιτών και αντιπολίτευσης για δυναμικές κινητοποιήσεις, με τον αποκλεισμό της εισόδου του «ΤΙΤΑΝ», απορρίφθηκαν από το δήμαρχο Ευκαρπίας, με το αιτιολογικό να μην χάσουν το μεροκάματο το «ευκαρπιοτόπουλα» που δουλεύουν στο εργοστάσιο. Και στην ερώτηση πόσα «ευκαρπιοτόπουλα» δουλεύουν στο «ΤΙΤΑΝ», η απάντηση ήταν επτά.!!!
Το σίγουρο όμως είναι ότι μόνο οι πολίτες με τις παρεμβάσεις τους και τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους θα αναγκάσουν, τους αρμόδιους, τον νομάρχη και τον κάθε ανευθυνοϋπεύθυνο, να βάλουν την ουρά στα σκέλια τους και να ανακαλέσουν την απόφαση της ντροπής, την οποία ας σημειωθεί δεν μπόρεσε ο ΤΙΤΑΝΑΣ να περάσει ούτε για το εργοστάσιο του στα Σκόπια. Τις εντυπώσεις στην ευρεία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ευκαρπίας, δεν κέρδισε κανένας δήμαρχος, ή άλλος υποψήφιος, αλλά ένας πολίτης από τη Σταυρούπολη, που παρότι τυφλός, άσκησε σφοδρή κριτική σε ορισμένους δημάρχους για την απαράδεκτη στάση τους στο θέμα και με συνεχείς διακοπές σε κάθε ευκαιρία, τόνιζε τις τεράστιες ευθύνες τους, «που τις βλέπω» όπως τόνισε χαρακτηριστικά «με τα μάτια της ψυχής μου».

http://www.oraiokastro.net/Main.aspx

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top