Αποκλειστική συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού
Θεωρεί πως το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μπορεί να εξελιχθεί σε αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα και όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στην «Κ» θα εργαστεί σκληρά για αυτό. Ο Γιώργος Ορφανός, που εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί τον νέο ένοικο του μοναδικού υπουργείου στη Βόρεια Ελλάδα, έχει θέσει στόχο να συμβάλλει στη μετατροπή του ΥΜΑΘ, σε άξονα ανάπτυξης για την χώρα και σε σημείο αναφοράς για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο νέος υπουργός αναφέρεται επίσης στον προκάτοχό του, Θεόδωρο Καράογλου και τον βαθμολογεί ενώ απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καταπάτησε την κομματική γραμμή και στήριξε την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν αδικηθεί από το κέντρο των αποφάσεων, την Αθήνα; Τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να κοιτάξουν όλοι προς τα βόρεια;
«Είμαι της άποψης ότι πρώτα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας και οι άνθρωποι του και μετά, να προχωρήσουμε στην απόδοση ευθυνών σε τρίτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας, στη βάση της εξωστρέφειας, αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες της εποχής. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που επενδύουν στον διαχωρισμό και την εσωστρέφεια και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας βοηθήσουν να πορευτούμε με σταθερότητα και ασφάλεια στο μέλλον για να πετύχουμε την ανάπτυξη. Όσον αφορά την κατεύθυνση των κινήσεων και δράσεων μου προς βορρά, είναι προφανής και έχει δικαιωθεί από την Ιστορία».
Πως ονειρεύεστε το νέο ΥΜΑ-Θ; Θα διεκδικήσετε νέες αρμοδιότητες; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
«Θεωρώ πως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε αναπτυξιακό εργαλείο για την χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αξιοποίησης των υποδομών της περιοχής, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα πανεπιστήμια. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξουν η εφαρμογή προγραμμάτων για την ενίσχυση του ‘‘επιχειρείν’’ και το INTERREG. Ωστόσο, οι προτεραιότητες που έχω θέσει για να αποκτήσει το ΥΜΑ-Θ ένα επιθετικό προσανατολισμό συνεπάγονται και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, αν θέλουμε η Βόρεια Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια των γεγονότων και των εξελίξεων και να εκμεταλλευτούμε την εξαιρετική γεωφυσική θέση της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, γενικότερα».
Τι βαθμό βάζετε στον προκάτοχό σας, Θεόδωρο Καράογλου; Πως κρίνετε το έργο του;
«Εκτιμώ πως ο κ. Καράογλου επιτέλεσε σημαντικό έργο στα δύο χρόνια της θητείας του, καθώς ανέλαβε να επαναλειτουργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Επιπλέον, έθεσε τις βάσεις για την μετατροπή του ΥΜΑΘ σε φορέα ανάπτυξης, καθώς άρχισαν να ‘‘τρέχουν’’ ερευνητικά και επενδυτικά σχέδια, η υλοποίηση των οποίων μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Τι θα κρατήσετε και τι θα αλλάξετε από τον απερχόμενο υπουργό;
«Η συνέχεια των δράσεων που έχουν αναληφθεί είναι δεδομένη. Από την πλευρά μου, θα επιδιώξω να κάνω όλες εκείνες τις ενέργειες που θα καταστήσουν το ΥΜΑΘ πιο λειτουργικό, πιο δυναμικό, πιο καρποφόρο».
Σκοπεύετε να αλλάξετε τις διοικήσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς (ΕΥΑΘ, ΔΕΘ, Helexpo, κτλ);
«Πρόθεση μου είναι να συνεργαστώ και όχι να αντικαταστήσω τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης πρωτοβουλιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, συμβάλλοντας στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής, στη δύσκολη εποχή μας. Μέλημα μου είναι να διαμορφώσω ένα καινούργιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την αξιοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που θα συμβάλλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία; Γιατί η ΝΔ έχασε και την Περιφέρεια αλλά και τον δήμο Θεσσαλονίκης;
«Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λαός μίλησε και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στο μήνυμα του. Ποιο είναι αυτό; Σε πολιτικό επίπεδο, είναι η λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Όσον αφορά το κομματικό επίπεδο, είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, για την οποία θα εργαστώ, με αποφασιστικό τρόπο και ανοιχτούς ορίζοντες. Το ζητούμενο όμως, ανεξαρτήτως αν έγιναν λάθη ή όχι, είναι να δούμε πως θα πετύχουμε την απαραίτητη σύνθεση δυνάμεων για να πορευτούμε με καλύτερες προϋποθέσεις στο μέλλον».
«Γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι στηρίξατε στην πρόσφατη εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική επιλογή, κάνοντας μάλιστα λόγο για κακές σχέσεις με τον αντίπαλό του, Γιάννη Ιωαννίδη. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;
«Σας είπα και προηγουμένως, ότι οι εκλογές τελείωσαν. Επίσης, είναι γνωστό πόσο στήριξα τις υποψηφιότητες των κ. κ. Καλαφάτη και Ιωαννίδη, στο δήμο και την περιφέρεια, αντίστοιχα. Ίσως οι απόντες να σχολιάζουν από τον καναπέ τους. Είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, οφείλω να φέρω εις πέρας με επιτυχία την αποστολή που μου ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό να συμβάλλω στην μετατροπή του ΥΜΑΘ, σε άξονα ανάπτυξης για την χώρα και σε σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα».
Το «άνοιγμά» σας στον Απόστολο Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου είναι προσωπικό ή πρόκειται για «ά-νοιγμα» της ΝΔ;
«Να σας θυμίσω ότι η πρόσκληση που απηύθυνα από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, δεν ήταν αποκλειστικά προς τον κ. Τζιτζικώστα αλλά είχε αμιγώς θεσμικό χαρακτήρα και αφορούσε και τους τρεις αιρετούς περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας. Οπότε, όσοι έσπευσαν να προσδώσουν κομματική χροιά στην ενέργεια μου αυτή, μάλλον βιάστηκαν».
Τι λέτε για τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο;
«Δεν συμφωνώ ότι τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Πείτε μου πραγματικά ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη, όταν η χώρα βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης και εισέρχεται σε μια νέα εποχή; Ποιόν άραγε εξυπηρετεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όταν το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος της χώρας; Και πολύ περισσότερο, όταν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά το φθινόπωρο επίκειται να ανακοινωθούν οι νέες φοροαπαλλαγές; Συνεπώς, θεωρώ άκαιρη οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και άνευ ουσίας».

http://www.karfitsa.gr/2014/06/21/to-ypoyrgeio-makedonias-thrakis-prepe/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top