Στην ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και αποτελεσματικού συστήματος χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και τις αδυναμίες και προχειρότητες του προτεινόμενου νομοσχεδίου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση» αναφέρθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως τόνισε η κ. Μάρκου, ο χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα έχει αντιμετωπιστεί διαχρονικά με συγκυριακό τρόπο, χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, με στόχο την εξυπηρέτηση μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων της στιγμής.
Αναφέρθηκε δε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως την ανέγερση αποθήκης logistics στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιου – Λουδία – Αλιάκμονα και την απουσία σύνδεσης ανάμεσα στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που εκκρεμεί ακόμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Κεντρική Μακεδονία, πέρα από γενικόλογες αναφορές.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις χρήσεις γης, μίλησε και για την ένταξη των εγκαταστάσεων καύσης απορριμμάτων στη χρήση Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφελείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι οι εγκαταστάσεις καύσεις απορριμάτων ανήκουν στις αστικές υποδομές και μάλιστα κοινής ωφέλειας, όταν ακόμη είναι νωπή η προσπάθεια της ΤΙΤΑΝ να προχωρήσει στην καύση πλαστικών και άλλων απορριμμάτων μέσα στον αστικό ιστό της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού, παρά τα θετικά σημεία και την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα να ρυθμιστεί επιτέλους με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό το σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν προχωρά σε ουσιαστικές τομές μακριά από τις πρακτικές και τις αβελτηρίες του παρελθόντος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top