Συναγερμό στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει σημάνει η πρόθεση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας να μειώσουν το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για τους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός δομών χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, γεγονός που οι δήμαρχοι φοβούνται ότι θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική έκρηξη.
Τα αρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται να μειωθεί το όριο των εισοδημάτων από 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον 25.000 ευρώ. Παράλληλα ενδέχεται να μειωθεί και η επιδότηση ανά παιδί (επιταγή εισόδου-voucher) από 2.500 ευρώ στα 2.300, που σημαίνει ότι θα κληθούν οι γονείς να καλύψουν τη διαφορά των τροφείων, ακόμη και αν είναι άνεργοι, καταβάλλοντας από 30 έως και 50 ευρώ το μήνα. Αυτό μάλιστα ήδη το έχει ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αίτημα που απέρριψαν κατηγορηματικά οι δήμαρχοι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με θέμα τις κοινωνικοπρονοιακές δομές.
Η ΚΕΔΕ πάντως εμμένει στην επιπλέον χρηματοδότηση των 1.100 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μΕα των δήμων τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Ζητά μάλιστα αυτό να γίνει άμεσα, καθώς έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του προγράμματος, που αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο.
Το μείζον θέμα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και συγκεκριμένα των παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ θα τεθεί σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Σίμο Δανιηλίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να καλυφθούν στις δομές συνολικά 70.678 θέσεις. Φέτος τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι μόλις 130 εκατ. ευρώ και καταβάλλονται προσπάθειες για επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι, για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση (εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 για το σχολικό έτος 2014-2015), απαιτούνται τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
“Χρειάζονται τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί το 100% των αιτήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μΕα και 6.000 με 7.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σ. Δανιηλίδης. Τονίζει μάλιστα ότι οι δήμαρχοι είναι ριζικά αντίθετοι με τη φημολογούμενη πρόταση να συμμετάσχουν οι γονείς που καλύπτονται από το ΕΣΠΑ καταβάλλοντας από 30 έως και 50 ευρώ.
ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top