Ακατάλληλο προς πόση το νερό σε περιοχές των δήμων Βόλβης και Ωραιοκάστρου – Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου

Προς: α) τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, β) τον Υπουργό Υγείας και γ) τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ακατάλληλο προς πόση το νερό σε χωριά των Δήμων Βόλβης και Ωραιοκάστρου

Ακατάλληλο προς πόση είναι εδώ και δύο χρόνια το νερό σε χωριά του δήμου Βόλβης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία αλλά και να επιβαρύνονται σημαντικά οι κάτοικοι, αφού πρέπει να αγοράζουν το νερό που πίνουν.
Όπως αναφέρεται στην υπ΄αρ. 68/2014 απόφαση της ΔΕΥΑ Βόλβης (5-6-2014), την οποία έφερε στην επιφάνεια η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα volvipress.gr, με θέμα «Έγκριση έκπτωσης 50% στην αξία της κατανάλωσης της ύδρευσης για την Τ.Κ. Στίβου, την Τ.Κ. Νικομηδινού και τον οικισμό Μικροκώμη», η ΔΕΥΑΒ χορηγεί έκπτωση 50% στα σχετικά τιμολόγια κατανάλωσης «για τις μεν Τ.Κ. Στίβου και Νικομηδινού από 15/3/2013 και για το δε οικισμό Μικροκώμης από 31/8/2012 και μέχρι αόριστο χρονικό διάστημα».
Η έκπτωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά κάποιου είδους λύση ή πρόνοια για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 2 έτη, στην περίπτωση της Μικροκώμης, εφόσον δεν συνοδεύεται και από άλλες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η  Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια, περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως είναι ο Δρυμός, η Λητή, ο Πεντάλοφος και η Νεοχωρούδα, χωρίς να έχει βρεθεί ή προταθεί μέχρι σήμερα κάποια οριστική λύση αρμοδίως, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Α) Που οφείλεται η ακαταλληλότητα προς πόση του νερού στις ως άνω περιοχές του Δήμου Βόλβης και του Δήμου Ωραιοκάστρου;

Β) Έχετε προβεί σε μετρήσεις σχετικά με την καταλληλότητα του νερού διαχρονικά στις περιοχές αυτές και ποιο το αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών;

Γ) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε ότι οι κάτοικοι των ως άνω περιοχών θα καταναλώνουν κατάλληλο νερό; Ποιες εναλλακτικές προτάσεις έχετε εξετάσει για την ύδρευση των ως άνω περιοχών ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top