-Πώς εμπλακήκατε με την πολιτική.

Ενεπλάκην ύστερα από παραίνεση του Βασίλη Οικονόμου. Με σύστησε στη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη.Αποφασίσαμε τότε να συνεργαστώ με τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να γίνω ποτέ μέλος του κόμματος. Την ίδια χρονική περίοδο είχα δεχθεί πρόταση και από το ΠΑΣΟΚ,για να θέσω υποψηφιότητα.

-Ποια ήταν η σχέση σας με την ΔΗΜΑΡ πριν την είσοδό της στη βουλή;

Κοιτάξτε, ήμουν συνήθως κοντά στο Πασόκ. Οι εξελίξεις όμως εκείνη την εποχή με απομάκρυναν,όπως άλλωστε και πολύ κόσμο. Αρκετοί από τους συντοπίτες μου ακολούθησαν πολιτικά την ίδια πορεία. Ξέρουμε όλοι,άλλωστε, το πόσο -από τότε- τα πράγματαείναι ρευστά στην πολιτική.

-Ποια ήταν η σχέσησας με τον Φώτη Κουβέλη. Αν θυμάστε ναμού περιγράψετε την πρώτη γνωριμία σαςίσως και κάποιους διαλόγους που είχατεστην πρώτη σας επαφή.

Ο Φώτης Κουβέληςξεχωρίζει πάντα για την ευγένεια καιτην ευπρέπειά του. Δέχθηκε καλόπιστατην υποψηφιότητά μου. Φαντάζομαι, βέβαια,κανείς τότε δεν πίστευε ότι μπορούσανα εκλεγώ. Εκλέχθηκα όμως με άνεση καιμε μεγάλη διαφορά.

- Πότε αρχίσατενα μην αισθάνεστε καλά ως βουλευτίνατης ΔΗΜΑΡ

Όταν ξεκίνησαντα αδιάκοπα ‘παρόν’ στη Βουλή. Ήτανφορές που έπρεπε, που μπορούσαμε ναπάρουμε θέσεις κατά περίπτωση υπέρ καικατά. Νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ πλήρωσε κι αυτό.Η κατάσταση αυτή δημιούργησε, πάντως,σε εμένα, πρόβλημα με τη συνείδησή μου.

- Πείτε μου κάποιαεπιλογή του κόμματός σας που σας ενόχλησεή σας έβρισκε απολύτως αντίθετη

Κοιτάξτε, δεναρκεί ποτέ κάτι το συγκεκριμένο.Καλλιεργείται μέσα σου μια αίσθηση ότιδεν ανήκεις κάπου. Ξαφνικά διαπιστώνειςτην απόσταση. Τώρα βέβαια, το ναυποστηρίζεται από μέλη του κόμματοςότι η γενοκτονία των Ποντίων ήταν σχεδόνμια φάρσα, ε, καταλαβαίνετε ότι αυτόείναι κάτι που δεν μπορείς να αποδεχθείς.

- Αν σας άρεσε οτρόπος εσωτερικής λειτουργίας τουκόμματος

Κοιτάξτε, έχωγράψει στην επιστολή παραίτησής μου γιαυτό. Έχω όμως την εντύπωση ότι αυτόείναι ένα ενδημικό πρόβλημα συνολικάτου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδακαι ιδιαιτέρως της εσωτερικής λειτουργίαςτων κομμάτων, η οποία είναι φεουδαλικήκαι αναιμικά δημοκρατική. Γι αυτό καιδίνει αυτή την αρνητική εικόνα στηνκοινωνία. Τα κόμμα δεν είναι ‘ανοικτό’στην κοινωνία στη χώρα μας. Αναπαράγεταιέτσι ένας μηχανισμός του οποίου η λογικήείναι η κατάληψη του κράτους και η ήρεμηζωή με τα λεφτά των άλλων, των φορολογουμένωνδηλαδή.

- Ποια είναι ηγνώμη σας για την λειτουργία τουΚοινοβουλίου

Δεν υπάρχει ηκουλτούρα της συναίνεσης και τηςκατεύθυνσης για λύση των προβλημάτων.Βεβαίως υπάρχουν πάντα τα ‘πολιτικά’ζητήματα των συμφερόντων που αντιπροσωπεύουντα κόμματα, όμως εδώ σε εμάς η ‘σύγκρουσηείναι κουλτούρα’, είναι κανόνας. Εν τωμεταξύ, οι άλλες χώρες προχωρούν κιεμείς μένουμε στα ίδια και χειρότερα.Η συνθηματολογία, η δημαγωγία και ηδημιουργία εντυπώσεων περισσεύουν.Είναι λυπηρό. Παρόλα αυτά, υπάρχουνπολλοί άνθρωποι αξιόλογοι, με αρχές καιαγωνία για τη χώρα.

- Αν νιώσατε κάποιαστιγμή ότι σας υποτιμούν λόγω φύλου

Καμιά φορά νιώθωστο βλέμμα μερικών μια, πως να το πω,‘ειδική μεταχείριση’. Ακόμη και ηπροσποιητή ευγένεια, μερικές φορές, μεκάνει καχύποπτη. Θα ήταν άδικο όμως ναπω ότι αυτό αφορά την πλειοψηφία. Είναικάποια, ελάχιστα, μεμονωμένα παραδείγματαή περιστατικά.

- Ποιες ήταν οιαρχές και αξίες της ΔΗΜΑΡ που κατά τηνγνώμη σας χάθηκαν

Κοιτάξτε, επειδήκάποιοι υποστήριξαν το τραγελαφικόκατά τη γνώμη μου, ότι από την αρχή δενήμουν κοντά στις αξίες ΔΗΜΑΡ κ.λπ. καιότι αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησα.Μα, δεν υπάρχει κοινή λογική; Η Δημάρήταν 6% και κατέληξε στο 1%. Όταν με ψήφιζανοι ψηφοφόροι μου στη Β Θεσσαλονίκης καιπήραμε 6%, δεν ήξεραν τι είμαι; Εάν όμωςο μηχανισμός και μερικοί κολαούζοι τηςκαρέκλας είναι σήμερα ικανοποιημένοιμε τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικήςαριστεράς του 1%, ε, τότε «καληνύχτα καικαλή τύχη».

- Τι θα κάνετεστις επόμενες εκλογές. Εάν θα πάτε στοΠοτάμι ή στον ΣΥΡΙΖΑ όπως φημολογείται.

Νομίζω απάντησαστην επιστολή μου κυρία Κεχαγιά. Συζητώμε στελέχη από το Ποτάμι και βουλευτέςτης Ελιάς/Πασόκ αλλά και με βουλευτέςπου προβληματίζονται σοβαρά για τιςεξελίξεις οι οποίοι βρίσκονται γύρωαπό τον χώρο του κέντρου. Σημασία έχειπερισσότερο η βιώσιμη ανασύσταση 0τουπροοδευτικού χώρου. Ο Σύριζα βρίσκεταιμακριά σήμερα από την προοπτική αυτή,αλλά, ξέρετε, για να καταλάβει κανείςτην εξουσία, κάνει πολλά.

- Αν νιώσατε ότιτο πρώην κόμμα σας δεν σας στήριξε στηνπρόσφατη προσωπική περιπέτειά σας.

Κα Κεχαγιά, ότανκάποια σαν εμένα μπαίνει στην Πολιτική,πρέπει να είναι έτοιμη και για τέτοιουτύπου μεταχείριση. Στη ζωή μου έχω μάθειότι το κακό επιστρέφει εκεί από όπουεκπορεύεται. Λυπάμαι λοιπόν, περισσότερογι αυτό, παρά για τον κιτρινισμό μερίδαςτου τύπου.

- Ποιο είναι τομεγαλύτερο προσόν μιας γυναίκας πολιτικού

Θαυμάζω τηνΧίλλαρυ. Πρόκειται για σκληρή, ανθεκτική, πανέξυπνη γυναίκα. Ακόμη και στη δική της... προσωπική περιπέτεια, έδειξεανωτερότητα, δεν εξευτέλισε τον εαυτό της.

- Νιώσατε ότι σας«κανιβάλισαν» κάποιοι;

Δε βαριέστε, μη το κάνουμε και μεγάλο θέμα τώρα, εδώ ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα. Δούλευα χρόνια και εξακολουθώ να δουλεύω ως ιδιωτική υπάλληλος, σε μια σκληρή δουλειά, ξέρετε πόσοι συνάδελφοι μου δεν έχουν σήμερα τα προς το ζην? Άλλωστε σημασία έχει κάνεις να τα έχει καλά με τον εαυτό του, να έχει ήσυχη και καθαρή την συνείδηση του.

- Λίγα λόγια για τα παιδικά σας χρόνια

Τίποτα ιδιαίτερο,μια τυπική οικογένεια μιας μικρής πόλης,του Λαγκαδά, Κι εγώ να μεγαλώνω φωναχτά...ψηλώνοντας.

- Ποιες οι σχέσεις σας με την Εκκλησία

Με απασχολούν τα σημεία που η εκκλησία εφάπτεται με την κοινωνία. Όποιος δεν είναι σε διατεταγμένη αποστολή, όποιος δεν ναρκισσεύεται με ψευδείς, κενούς και ψευτοφιλελεύθερους εξυπνακισμούς, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να απορρίπτει συλλήβδην τοθρησκευτικό συναίσθημα των απλώνανθρώπων ή και να χλευάζει ανθρώπουςπου πραγματικά προσφέρουν το χρόνο καιτη ζωή τους για τους φτωχούς και τουςκαταφρονεμένους, γι αυτούς δηλαδή πουέχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Από τηνάλλη, η Ελλάδα είναι κράτος κοσμικό κιαυτοί που φαίνεται να υποστηρίζουν τοαντίθετο δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Τώρα, αν με ρωτάτεγια το ‘ψηφοφοράτο’, πραγματικά δενέχω καμία σχέση με την εκκλησία. Εκλέχτηκασε μεγάλο βαθμό με την ψήφο των νέωνανθρώπων της περιοχής μου. Απλώς πιστεύωότι είναι δημαγωγική αθλιότητα ναχρησιμοποιεί κανείς τον αντικληρικαλισμόγια να κερδίσει μια χούφτα ψήφους. ΄Εχουνμείνει 100 χρόνια πίσω αυτοί οι άνθρωποι.Ας διαβάσουν λίγο Charles Taylor & Amitai Etzioni.Ο φιλελεύθερος ατομικισμός που καταλήγεισε μηδενιστικά πρότυπα, είναι σήμεραξεπερασμένος.

- Συζητάτε με τηνΕλιά;



Ε, αφήστε πρώτανα δούμε τι θα γίνει εκεί. Δεν έχεισημασία άλλωστε με ποιόν συζητάμε, αλλάτι συζητάμε κυρίως. Ύστερα, σημασία έχειότι όλος ο προοδευτικός χώρος οδεύειπρος ανασύσταση και κανείς δεν μπορείνα προβλέψει το τι θα γίνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top