Θεόδωρος Κουτρούκης

«Ποτέ μη μου λες τις πιθανότητες», κραύγασε ο Χαν Σόλο στον "Πόλεμο των Άστρων". Η άνοιξη του 1977, έκρυβε μια σπουδαία έκπληξη για τον μικρό Αντώνη.  Η πολυαναμενόμενη προβολή του πρώτου μέρους της θρυλικής τριλογίας, που είχε τον τίτλο «Μια νέα ελπίδα γεννιέται», ήταν γεγονός. Μαθητής δημοτικού, καθώς ήταν, πήγε στο σινεμά, συνοδευόμενος από το θείο του, τον Κρίτωνα. Πέρασαν ανάμεσα από τα ξύλινα πλακάτ, που ήταν καλυμμένα με φωτογραφίες και αφίσες για την ταινίας της ημέρας. Σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του και μετά βίας έφτασε στο γκισέ του ταμείου, καταφέρνοντας να διαβάσει στο διάτρητο κίτρινο χαρτάκι «Κινηματογράφος Κλειώ - Δραχμαί Πέντε». Στο σινεμά μπαινόβγαινε κόσμος όλη την ώρα, καθώς πολλοί καθυστερημένοι έβλεπαν την ταινία από τη μέση. Στο διάλειμμα ένας γκριζομάλλης κύριος πωλούσε σε ένα μικρό καροτσάκι πορτοκαλάδες και κώκ.   
Όταν βγήκε από την σκοτεινή αίθουσα ήταν εντυπωσιασμένος από τα εφέ της διαστημικής περιπέτειας, που, χάρη στη μεγάλη οθόνη, ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια του. Λουκ Σκαϊγουώκερ, Γιόντα, Τσουμπάκα,  Κόμης Ντούκου, Όμπι-Ουάν Κενόμπι, Πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα, ΤιΣι-14 και άλλα οικεία ή πιο αλλόκοτα πλάσματα εισέβαλαν μονομιάς στη ζωή του για να διανοίξουν νέους ορίζοντες στη φαντασία του. 
Τον λάτρευε τον θείο Κρίτωνα ο Αντώνης. Πόσα απογεύματα δεν πέρασε στο μαγαζί του, ενώ ο άντρας του μιλούσε για ιστορίες με ιπτάμενους δίσκους, εξωγήινους και διαπλανητικά ταξίδια. Του άρεσε πολύ όταν ο θείος του προσπαθούσε να μιμηθεί την ομιλία πλασμάτων από άλλους γαλαξίες. Γελούσε με την καρδία του.
Έφυγαν από τον κινηματογράφο και ο Αντώνης λίγο έλειψε να πέσει επάνω σε έναν αγχωμένο νεαρό, που μετέφερε μια μπομπίνα κινηματογραφικού φίλμ με ένα μοτοποδήλατο. Θείος και ανεψιός έδωσαν την υπόσχεση ότι θα δουν μαζί και τα επόμενα επεισόδια της σειράς.
Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια όταν ήρθε στις κινηματογραφικές αίθουσες το νέο επεισόδιο της σειράς «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Ένα κάταγμα στο πόδι του Αντώνη -που ήταν πια μαθητής γυμνασίου- κινδύνεψε να ακυρώσει το σχεδιασμένο ραντεβού τους στο σινέ Ανατόλια. Ο θείος Κρίτων ήταν, όμως, εκεί για να υποβαστάζει για εκατοντάδες μέτρα τον ανεψιό, που κρατούσε πατερίτσα.
Έφτασαν την ώρα της προβολής. Τον κέρασε ποπ-κόρν και αναψυκτικό. Είδαν μονορούφι την ταινία. Επέστρεψαν σχολιάζοντας τα κατορθώματα των γαλαξιακών ηρώων. Στην επιστροφή ο Αντώνης κρεμάστηκε και πάλι στον ώμο του θείου Κρίτωνα. Ανανέωσαν την συμφωνία ότι θα έβλεπαν μαζί και την επόμενη ταινία.
Ωστόσο, καμιά φορά η μοίρα αψηφά τις βουλές των αγαθών ανθρώπων. Ένας εχθρός πιο ύπουλος και σκοτεινός από τον Νταρθ Βέιντερ εξαπέλυσε μια άνιση επίθεση με το φωτοξίφος του εναντίον του Κρίτωνα. Το πάλεψε, ο θείος, είναι αλήθεια. Είχε καθημερινά δίπλα στο κρεβάτι του τον Αντώνη. Συνέχισαν να μιλούν για το ερχόμενο επεισόδιο της σειράς, Αλλά κανείς ιππότης Τζεντάϊ δεν ήρθε να τον υπερασπιστεί. Φαίνεται πως η δύναμη δεν ήταν μαζί του. Έσβηνε μέρα με τη μέρα…

Τέλειωνε πλέον το 1983 όταν το τρίτο μέρος της σειράς ήρθε στη Θεσσαλονίκη. «Η επιστροφή των Τζεντάϊ» λεγόταν το πολυδιαφημισμένο νέο επεισόδιο. Ο Αντώνης ήταν πια ένας ψηλός γεροδεμένος φοιτητής. Πλησίασε στο ταμείο του «Σινέ Ρίο» κι έβγαλε από την τσέπη του ένα πεντακοσάρικο. «Δύο», είπε με σιγουριά στην ταμία. Εκείνη, γεμάτη απορία, αναζήτησε με το βλέμμα της τον δεύτερο σινεφίλ της συντροφιάς.      

1 σχόλια:

 
Top