Με μια πολύκροτη ταινία, ένα κοινωνικό και πολιτικό δράμα συνεχίζει τις προβολές της η τόσο καταξιωμένη στους Θεσσαλονικείς σινεφίλ Ταινιοθήκη  της ΕΡΤ-3.

Έτσι, το Αγόρι με τα πράσινα μαλλιά( The boy with green hair, έγχρωμο, ΗΠΑ, 1948, διάρκεια 79’) του Τζόζεφ Λόουζι παρουσιάζεται στον Αλέξανδρο τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου    στις 21:00 με ελεύθερη πάντα είσοδο στο μεγάλο, πετυχημένο αφιέρωμα Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος (υποενότητα ο μακαρθισμός και οι ελεύθερες ιδέες).
Σε σενάριο από μυθιστόρημα της Μπέτσι Μπίτον, παίζουν οι Ρόμπερτ Ράιαν, Ντιν Στόκγουελ, Πατ Ο’ Μπράιεν, Μπάρμπαρα Χέιλ.

Η χορηγία της αίθουσας είναι μια ευγενική παροχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού, η συνδιοργάνωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ, ενώ το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό, στο οποίο θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Κώστα Τσιναρίδη, ο οποίος  είναι σινεφίλ, μέλος της Ταινιοθήκης της ΕΡΤ-3 και παίρνει τώρα την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του.

Η ιστορία είναι η ακόλουθη: Σ’ ένα παιδί τα μαλλιά του πρασινίζουν. Επειδή είναι ορφανό πολέμου, ηγείται ενός κινήματος ειρήνης και αντιπολεμικών  διαδηλώσεων. Η αμερικανική κοινωνία δεν αποδέχεται τις συμπεριφορές του.
Εκπληκτική, πολιτική, κοινωνική αλληγορία πολλών επιπέδων, που απέβαλε τον Λόουζι από τις ΗΠΑ. Μια κορυφαία και ιστορική ταινία, σημείο αναφοράς.

Η ανάλυση του κ. Τσιναρίδη που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

« Πόσο διορατικοί μπορούν να είναι οι «νέοι» σε σύγκριση με τους «γέρους» και συμβατικά σκεπτόμενους; Μπορεί η διαφορετικότητα να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία, πόσο μάλλον όταν λειτουργεί πρωτοποριακά για την πρόοδο της ανθρωπότητας; Η «ένοχη» εξουσία φοβάται περισσότερο αυτό που καταλαβαίνει ή αυτό που δεν καταλαβαίνει; Με αυτά και με άλλα πολλά, εξίσου σημαντικά, ερωτήματα καταπιάνεται η σπουδαία ταινία του Τζόζεφ Λόουζι «Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά».
Θέμα της είναι η παράξενη ιστορία ενός αγοριού (Ντιν Στόκγουελ), του οποίου τα μαλλιά αρχίζουν ξαφνικά να πρασινίζουν. Ένας γιατρός (Ρόμπερτ Ράιαν) αποφασίζει να ερευνήσει το γεγονός και συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη παθολογική ανωμαλία. Η ιδιαιτερότητα του περίεργου χρώματος οδήγησε το αγόρι στη συνειδητοποίηση ότι η περίπτωσή του (ορφανό πολέμου) έπρεπε να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή μελλοντικών πολέμων. Το πρόωρα ωριμασμένο παιδί αποφάσισε να δράσει πλέον ως κήρυκας πασιφισμού, αλλά ήρθε αντιμέτωπο με τα πειθαρχικά μέτρα «αποκλεισμού» που του επέβαλλε η πολεμόχαρη αμερικανική κοινωνία. Και όλα αυτά μέσω του βασικού μηχανισμού αναπαραγωγής των κυρίαρχων αξιών της, του σχολείου.
Αυτό που κυρίως πετυχαίνει ο Λόουζι είναι να συνδυάσει ένα βαθύτατα πολιτικό περιεχόμενο (ειρηνιστική διαμαρτυρία) με τη μελέτη του ψυχισμού μιας κοινωνίας που είναι πάντοτε έτοιμη για πόλεμο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο η Αμερική είχε βγει από έναν μεγάλο πόλεμο και δήλωνε πανέτοιμη για έναν ακόμα, αυτή τη φορά καταστροφικότερο, λόγω των πυρηνικών όπλων. Αλλά δεν την ένοιαζε...
Η ταινία αποτέλεσε την αφορμή για την εκδίωξη από το Χόλιγουντ του ενταγμένου στο ΚΚ ΗΠΑ Λόουζι και του σεναριογράφου Μπεν Μπάρτσμαν. Λέγεται ότι ο υπερσυντηρητικός παραγωγός Χάουαρντ Χιουζ άσκησε πιέσεις μέχρι και στον 12χρονο Στόκγουελ για να αλλάξει τα λόγια του. Ο μικρός, όμως, δικαιώνοντας το ρόλο του στην ταινία, αρνήθηκε θαρραλέα.
Βαθύτατα ανθρώπινη ταινία και τραγικά επίκαιρη, με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στη γύρω μας περιοχή».

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Εκτός των άλλων, 10 λόγοι για να μην χάσετε το Αγόρι με τα πράσινα μαλλιά είναι:

  1. Για τον εκπληκτικό ρόλο του Ντιν Στόκγουελ
  2. Για το εξαιρετικό και πρωτότυπο σεναριακό εύρημα των πράσινων μαλλιών
  3. Για το αντιπολεμικό και ειρηνιστικό μήνυμα του φιλμ
  4. Για την τόλμη όλων των συντελεστών που, παρά τις πιέσεις, συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την ταινία.
  5. Για τη μεγάλη ηθική και πνευματική  δύναμη του Λόουζι να υπογράψει ένα τόσο τολμηρό φιλμ.
  6. Γιατί το 1948 είναι μια χρονιά επικίνδυνη α. έχει ξεσπάσει ο «ψυχρός» πόλεμος β. οι βετεράνοι του πολέμου θεωρούνται ως κάτι το ιερό. γ. δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της πολεμικής δύναμης των ΗΠΑ.
  7. Για τις έξοχες σεναριακές επιλογές
  8. Γιατί, πέραν της αλληγορίας, η μυθοπλασία μπορεί να λειτουργήσει και ως είδος επιστημονικής φαντασίας.
  9. Γιατί, πέραν των άλλων, υπάρχει η υπόμνηση για το πόσο ενοχλεί το διαφορετικό.
  10. Γιατί έχουμε μια σε βάθος κριτική  της αμερικανικής κοινωνίας.



Υ.Γ. Με μια πρόσκαιρη διακοπή του αφιερώματος Αυτός ήταν ο «ψυχρός» πόλεμος, η επόμενη ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα θανόντα κορυφαίου, πολιτικού, Ιταλού σκηνοθέτη Φραντσέσκο Ρόζι. Θα προβληθεί η πολύκροτη ταινία του Δολοφονίες διακεκριμένων (έγχρωμο, 1976) , ένα πολιτικό νουάρ, με τον Λίνο Βεντούρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top