Καταδικαστική η απόφαση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις των 102,9 εκατ. ευρώ

Προσγειώθηκαν για πάντα οι Κυπριακές Αερογραμμές με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ρίχνει και επίσημα αυλαία στην 69χρονη ιστορία του κρατικού αερομεταφορέα της Κύπρου.

Το μέλλον και η πορεία της μοναδικής Κυπριακής αεροπορικής εταιρείας είχε κριθεί εδώ και μεγάλο διάστημα στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή 9 Ιανουαριού αναμένονταν η δημοσιοποίηση της απόφασης της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία επί προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιστραφούν.

Με δεδομένη την αδυναμία των ΚΑ να επιστρέψουν τα 102,9 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία η εταιρεία κατέστει και τυπικά αφερέγγυα κάτι που οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας πτήσεων.

Όπως είχε αποκαλύψει η έντυπη «Κ» στις 21 Δεκεμβρίου 2014 η Κομισιόν είχε λάβει τις αποφάσεις της που οδηγούσαν τις ΚΑ σε εκούσια εκκαθάριση με ταυτόχρονη αναστολή κάθε δραστηριότητας.

Στην απόφασή της η Διεύθυνση Ανταγωνισμού παραθέτει το ιστορικό των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία και τοποθετείται επί των παρατηρήσεων που είχε ζητήσει από τις τέσσερις Φεβρουαρίου του 2014 θα επικαλούμενη το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 659/1999 του Συμβουλίου, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ανάκτησης όλων των παράνομων ενισχύσεων από τον δικαιούχο που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κράτος.

Άρθρο το οποίο είχε επικαλεστεί και τον προηγούμενο Φεβρουάριο εφιστώντας τότε την προσοχή της εταιρείας και δίνοντας της ουσιαστικά μια ανάσα ζωής περίπου ενός χρόνου.

Για το αρνητικό σενάριο είχε προετοιμαστεί και η κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό και προβλήματα στο επιβατικό κοινό.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι παρά την αρνητική εξέλιξη με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας με τον έξω κόσμο.

Το βράδυ της Παρασκευής, στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της, καθώς και οι πληροφορίες για όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα με αυτήν.

Λευκωσία
9 Ιανουαρίου 2015

Αγαπητοί επιβάτες

Ως συνέπεια της αρνητικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού σχετικά με την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισε σε σημερινή του συνεδρία να θέσει σε λειτουργία την διαδικασία εκούσιας εκκαθάρισης και προς τούτο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προς υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Στο πιο πάνω πλαίσιο η εταιρεία με λύπη αποφάσισε την άμεση αναστολή του πτητικού έργου της εταιρείας με το τέλος της σημερινής μέρας.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τα εκατομμύρια των επιβατών που τις τίμησαν και τις στήριξαν με την προτίμηση τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της 68χρονης πορείας τους. Θερμότατες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς όλο το προσωπικό και συνεργάτες, που με επαγγελματισμό και αφοσίωση προσέφεραν πάντοτε τις καλύτερες τους υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Είμαστε περήφανοι καθώς οι Κυπριακές Αερογραμμές διαδραμάτισαν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού. Ταξιδεύαμε τη σημαία του νησιού μας στο εξωτερικό με περηφάνια.

Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε εναλλακτικές διευθετήσεις για επηρεαζόμενους επιβάτες.

Οι εναλλακτικές διευθετήσεις που προσφέρει η Κυβέρνηση αφορούν όλους τους επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια σε πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οι εναλλακτικές αυτές διευθετήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με την περίπτωση, είναι δυνατό να περιλαμβάνουν τη ναύλωση αεροσκαφών, τη μεταφορά του επιβάτη με άλλη αεροπορική εταιρεία στον προορισμό του είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσο σταθμό ή και οποιονδήποτε συνδυασμό των πιο πάνω, που να επιφέρει την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση σχετικά με τις αρχικές επιλογές και διευθετήσεις του επιβάτη. Η Κυβέρνηση θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των εναλλακτικών πτήσεων.

Πληροφορούνται οι επηρεαζόμενοι επιβάτες που έχουν διευθετήσει το ταξίδι τους με ημερομηνίες αναχώρησης μέχρι και τις 9/2/2015 μπορούν άμεσα να επικοινωνούν με το ταξιδιωτικό γραφείο Top Kinisis Travel Public στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77787878, ή αν τηλεφωνούν από το εξωτερικό στον αριθμό +357-22869999, ούτως ώστε να διευθετηθεί η έκδοση νέου εισιτηρίου. Για τους υπόλοιπους επιβάτες με ημερομηνία αναχώρησης από τις 10/2/2015 θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών.

Από την ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού γραφείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.topkinisis.com, θα παρέχονται επίσης γενικές πληροφορίες για τις διευθετήσεις που γίνονται ή/και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τους επιβάτες.


Σας ευχαριστούμε.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top