Σελίδα εκτύπωσης
Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή συνολικά 9.808.760 πολίτες, για να αναδείξουν τους αντιπροσώπους τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.
 Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης οι εν δυνάμει ψηφοφόροι ανέρχονται σε 512.768, ενώ στη δεύτερη σε 283.717.
Η “ΜτΚ” σας παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία, ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων μπροστά από την κάλπη.

Ποιες ώρες διεξάγεται η ψηφοφορία;
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι εκλογείς;
Η αναγνώριση των εκλογέων στα καταστήματα ψηφοφορίας από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών γίνεται απλώς με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Εάν κάποιος εκλογέας έχει χάσει την αστυνομική ταυτότητα, μπορεί να λάβει τη σχετική προσωρινή βεβαίωση των αρχών, ενώ αποδεκτά γίνονται τόσο το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης όσο και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά γίνονται ακόμη τυχόν κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας ή και ελληνικά διαβατήρια των οποίων η ισχύς έχει λήξει. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας χρειάζεται να επιδείξουν την υπηρεσιακή ταυτότητά τους.

Προσοχή στους σταυρούς προτίμησης
Οι εκλογείς μπορούν να σταυρώσουν από έναν έως και τέσσερις υποψήφιους βουλευτές ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που προβλέπονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Σε όσες περιφέρειες εκλέγονται από ένας έως και τρεις βουλευτές σημειώνεται ένας σταυρός προτίμησης, σε όσες εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές σημειώνονται έως δύο σταυροί, σε αυτές όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές σημειώνονται έως τρεις σταυροί και σε όσες εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές σημειώνονται μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Ειδικότερα στην Α’ Θεσσαλονίκης, που δίνει δεκαέξι έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνονται μέχρι και τέσσερις σταυροί και στη Β’ Θεσσαλονίκης, που έχει εννέα έδρες, μέχρι δύο. Έως και δύο υποψήφιους βουλευτές μπορούν να σταυρώσουν οι εκλογείς που ψηφίζουν σε Καβάλα, Έβρο, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κοζάνη. Αντίθετα μόνον έναν σταυρό προτίμησης μπορούν να σημειώνουν οι εκλογείς σε Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Τι ισχύει για τους διπλοεγγεγραμμένους;
Κανονικά θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι ενδέχεται να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους δύο δήμων. Οι λεγόμενοι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστοι, προσερχόμενοι στην κάλπη θα κληθούν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν θα ξαναψηφίσουν στο δεύτερο εκλογικό τμήμα όπου φαίνονται εγγεγραμμένοι, ώστε να γίνει σχετικός έλεγχος μετά τις εκλογές. Εξάλλου στους καταλόγους που διαβιβάζονται στα εκλογικά τμήματα μπροστά από τα ονόματα των διπλοεγγεγραμμένων υπάρχει η ένδειξη “Δ”.

Ψηφίζουν και οι παραλειφθέντες
Οι πολίτες που δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος αλλά λόγω πιθανού λάθους ή παράλειψης δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια ή στα μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί πρέπει να απευθύνονται είτε στις υπηρεσίες δημοτολογίων είτε στα μητρώα αρρένων, για να λάβουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα τους επιτρέψει να προσέλθουν στην κάλπη.

Ανοικτές οι υπηρεσίες των δήμων
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων οι δήμοι της χώρας θα παραμείνουν ανοικτοί το Σαββατοκύριακο των εκλογών.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης το δημαρχείο θα μείνει ανοικτό το Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Ειδικά τα δημοτολόγια και το ληξιαρχείο την Κυριακή των εκλογών θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 10 το βράδυ.
Ανοικτά το Σαββατοκύριακο των εκλογών θα μείνουν και τα έξι Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης (1. Αγγελάκη 4, κοντά στην πλατεία της ΧΑΝΘ, 2. Εντός του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού, 3. Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη, 4. Δορυλαίου 72, Τούμπα, 5. Μπότσαρη 63-65, κοντά στη διασταύρωση με την Κωνσταντίνου Καραμανλή, 6. Μουστακλή 1, κοντά στο πρώην δημαρχείο της Τριανδρίας). Το Σάββατο τα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Εξάλλου από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα θα λειτουργήσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή οι κατά τόπους δημοτικές κοινότητες (1. Πρώτη Δ.Κ., Προξένου Κορομηλά 36, 2. Δεύτερη Δ.Κ., Μοναστηρίου 93, 3. Τρίτη Δ.Κ. Θεοφίλου 25, 4. Τέταρτη Δ.Κ., Κλεάνθους 57, 5. Πέμπτη Δ.Κ., Βασιλίσσης Όλγας 162 και 25ης Μαρτίου γωνία, 6. Δημοτική ενότητα Τριανδρίας, Ελευθερίας 24).

Στις γυναίκες τα συνηθέστερα προβλήματα
Τα συνηθέστερα προβλήματα στα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις την τελευταία στιγμή οι δημοτικές υπηρεσίες αφορούν ασυμφωνίες που συχνά εμφανίζονται στα στοιχεία των εκλογέων, όπως αυτά αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο και στην αστυνομική ταυτότητα.
Όταν τα στοιχεία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους δεν συμπίπτουν απόλυτα με τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας, οι εκλογείς πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, η οποία εκδίδεται από τα δημοτολόγια. Τις περισσότερες φορές ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται σε γυναίκες εκλογείς, οι οποίες άλλοτε αναγράφονται με το συζυγικό και άλλοτε με το πατρικό επώνυμο. Επίσης αναντιστοιχίες στα στοιχεία εμφανίζονται συχνά σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν πάρει διαζύγιο, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να κληθούν να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γάμου.

Σε λειτουργία τα γραφεία ταυτοτήτων
Σε λειτουργία το Σαββατοκύριακο των εκλογών θα βρίσκονται και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο τα γραφεία ταυτοτήτων θα μείνουν ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης-αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας η έκδοση θα γίνεται άμεσα ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομιστούν αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες
Ειδική μέριμνα έχει λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες, διαθέτοντας στο πλαίσιο του προγράμματος “Αινείας” ειδικό όχημα, που θα αναλάβει τη μεταφορά τους στο εκλογικό τμήμα. Η μεταφορά θα γίνεται από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Για τον προγραμματισμό των μετακινήσεων και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6980 837.319 και 6977 500.236 το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Μάθε πού ψηφίζεις
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm). Εξάλλου οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά, καθώς το υπουργείο ενεργοποίησε την ειδική τηλεφωνική γραμμή 2131361500. Η γραμμή θα λειτουργήσει το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να μην προσέλθουν στην κάλπη;
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, ενώ δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό. Ακόμη στις κάλπες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση στον τόπο διαμονής του ειδικού εκλογικού τμήματος. Ειδικά εκλογικά τμήματα δεν συγκροτούνται, όταν σε όλη την εφετειακή περιφέρεια δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Ετεροδημότες Ψηφίζουν στον “Ευκλείδη”
Στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 11.363 πολίτες που έχουν εγγραφεί, για να ψηφίσουν στη Θεσσαλονίκη με το καθεστώς του ετεροδημότη. Πρόκειται για πολίτες που διαμένουν μόνιμα σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά έλκουν την καταγωγή τους από διάφορα μέρη της χώρας.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμά Ψαρρά εργαζόμενοι του κεντρικού δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στους χώρους του “Ευκλείδη”, για να κατευθύνουν τους ετεροδημότες, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε συνολικά 39 ειδικά εκλογικά τμήματα.
Όσοι έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ψηφίζουν στον τόπο όπου διαμένουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Για παράδειγμα, εάν ένας δημότης της Καβάλας έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών της Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Καβάλας.
Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο όπου διατηρούν τη βασική εγγραφή τους. Για το λόγο αυτό και προς αποφυγήν του ενδεχόμενου διπλοψηφίας οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη “Ε” μπροστά από το όνομα των εκλογέων που ψηφίζουν ως ετεροδημότες.

Της Βαρβάρας Ζούκα

http://www.makthes.gr/news/reportage/132734/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top