Να ξαναδοθεί το ελάχιστο βοήθημα του ΟΓΑ που κόπηκε στους υπερήλικες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ζήτησε  μιλώντας με ομογενείς Ποντίους στο Ωραιόκαστρο ο υποψήφιος με το «Ποτάμι στην Β’ Θεσσαλονίκης δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης:

«Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο κραυγαλέες αδικίες των Μνημονίων. Ο αποκλεισμός της πλειονότητας των υπερήλικων ομογενών από την καταβολή του ελάχιστου βοηθήματος του ΟΓΑ.

Με το Νόμο 1296/12-10-1982 είχε δημιουργηθεί στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) "Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων", από τον οποίο χορηγούνταν σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
Χιλιάδες ηλικιωμένοι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρειο Ηπειρο που δεν έπαιρναν σύνταξη από άλλη πηγή, υπάγονταν σ’ αυτή την κατηγορία.
Με Νόμο που ψήφισε η τρικομματική συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), άλλαξαν οι διατάξεις του Ν. 1296/12/10-1982, με αποτέλεσμα χιλιάδες ομογενείς να χάσουν τόσο την σύνταξη όσο και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Συγκεκριμένα ορίστηκε ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων θα καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση τους»

Ο όρος να διαμένουν «μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη» εκ των πραγμάτων λόγω των ιστορικά διαμορφωμένων συνθηκών αποκλείει την πλειονότητα των ομογενών υπερήλικων.

Αποτέλεσμα 40.000 υπερήλικες να έχουν χάσει τη σύνταξή τους το 2012 με  την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου  - κυρίως παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική  Ένωση και ομογενείς από την Αλβανία – και δίνουν αγώνα να επιβιώσουν. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top