Για τα προβλήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αλλά και τους λόγους για τους οποίους ζητά από τους πολίτες να την εμπιστευτούν για ακόμα μια φορά με την ψήφο τους μιλά στο thestival.gr η υποψήφια βουλευτής με το «Ποτάμι» Κατερίνα Μάρκου. Η πρώην βουλευτής επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά πως το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη την επομένη των εκλογών θα βρεθεί στην τρίτη θέση και θα είναι καταλύτης και ρυθμιστής ώστε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν και μιλά για τη σχέση της με την Εκκλησία.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Κατερίνας Μάρκου στο thestival.gr έχει ως εξής:
1. Κυρία Μάρκου γιατί από τη ΔΗΜΑΡ βρεθήκατε στις... όχθες του "Ποταμιού";
Γιατί η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε μακριά από αυτό που διακήρυττε: Ότι είναι 'υπεύθυνη δύναμη' και ότι είναι δύναμη ευθύνης. Μπήκε, βγήκε –στην κυβέρνηση- και μετά δήλωνε «παρών». Και, κυρίως, φλέρταρε οπορτουνιστικά με τον Σύριζα όταν πήγε στο 1% για να επιβιώσει. Τα αφήνω όλα αυτά στην κρίση των αναγνωστών σας...
2. Έχετε δηλώσει πως επιδίωξη του κόμματός σας είναι η τρίτη θέση. Πως μπορεί να γίνει το "Ποτάμι" ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας;
Εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, η εντολή σε εμάς σημαίνει ότι καλούμε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μια τέτοια κυβέρνηση και την ισχύ θα έχει να κάνει ό,τι καλύτερο δυνατό απέναντι στους δανειστές αλλά και δεν θα δίνει περιθώρια σε κανέναν να δημαγωγήσει σε βάρος της χώρας.
3. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Β' Θεσσαλονίκης, στην οποία διεκδικείτε την ψήφο των συμπολιτών σας;
Η Β' Θεσσαλονίκης, όπως γνωρίζετε, είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη και ανομοιογενής περιφέρεια. Πολλά προβλήματα, όμως, είναι κοινά, όπως π.χ. η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ελλείψεις στη δημόσια υγεία, ιδίως στα Κέντρα Υγείας στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Πέρα από τα προβλήματα όμως πρέπει να δούμε και τις ευκαιρίες και αυτές είναι πολλές. Ο τόπος μας είναι πραγματικά ευλογημένος. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας παράγουν ποιοτικά προϊόντα, γάλα, κρασί. Έχουμε σημαντική αλιευτική παρουσία στον Θερμαϊκό, με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Τα παράλια του νομού, η Ασπροβάλτα, η Αγία Τριάδα, κρύβουν αναξιοποίητες τουριστικές προοπτικές. Έχουμε πολλούς αξιόλογους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που παλεύουν να διατηρηθούν μέσα στην κρίση. Όλους αυτούς πρέπει να τους στηρίξουμε γιατί αυτοί είναι η λύση για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος, να παραχθούν εισοδήματα και δουλειές.
4. Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;
Γιατί βρέθηκα δίπλα στους συμπολίτες μου στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκα για τα θέματα και βοήθησα. Και ήξερα να πω και όχι όταν κάτι ήταν απέναντι στις προοδευτικές αξίες. Ας αφήσουμε όμως τους πολίτες να αποφασίσουν και να δώσουν την απάντηση που αξίζει σε όλους μας. Τώρα είναι στιγμή τους.
5. Κυρία Μάρκου ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι οι ίδιοι. Τι απαντάτε; Ποιο το έργο σας στη Βουλή τα τελευταία 2,5 χρόνια;
Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη κρίση των πολιτών. Γι αυτό και νομίζω ότι μπορώ να τους βλέπω κατάματα. Γιατί σε κάθε θέμα για το οποίο ζητήθηκε η βοήθειά μου, από το πιο μικρό, όπως η έλλειψη βιβλίων σε μία σχολική βιβλιοθήκη, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως ήταν η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου στα Κουφάλια, ένα έργο σημαντικό για την περιοχή που είχε «κολλήσει» στη γραφειοκρατία, προσπάθησα να βοηθήσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, να έρθει σε πέρας. Η κοινοβουλευτική μου παρουσία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια αυτά τα 2,5 χρόνια. Θα μπορούσα να σας πω αριθμούς ερωτήσεων και ομιλιών αλλά αυτά δεν έχουν σημασία για τον κόσμο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, και προσπάθησα να ακολουθήσω την ίδια αγωνιστική πρακτική που είχα και στην επαγγελματική μου ζωή, με αγάπη για τον τόπο μου. Έτσι θα συνεχίσω.
6. To μνημόνιο έχει πλήξει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν όμως τάξεις, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί οι οποίοι θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο για... ψίχουλα. Ποια είναι η άποψή σας; Επίσης θεωρείται πως πρέπει να αλλάξει η εικόνα των σωμάτων ασφαλείας;
Οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εγκληματικότητα στο δρόμο, στη γειτονιά, στα σπίτια μας. Αντιμετωπίζουν πλέον σήμερα το οργανωμένο έγκλημα με ελλείψεις στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, θέτοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τη μισθολογική απαξίωση που έχουν υποστεί, με περικοπές που κυμαίνονται από 38-45% την τελευταία τριετία.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε περιπολικά στη Β' Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες και καταγεγραμμένες. Για παράδειγμα, στο Δήμο Θερμαϊκού, τρία αστυνομικά τμήματα εξυπηρετούνταν από ένα μόνο περιπολικό ανά βάρδια!
Η Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει από τα πιο απλά, όπως είναι το πλέγμα στα οχήματα που να χωρίζει το πίσω κάθισμα για προστασία και ο εξοπλισμός των αστυνομικών με τα απαραίτητα μέσα προστασίας (κράνη, στολές, αλεξίσφαιρα, πυρομαχικά) που τώρα αγοράζουν μόνοι τους. Πρέπει ακόμα να δούμε τη συνολική μεταρρύθμιση συγκεκριμένων τομέων, όπως είναι η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος δια βίου εκπαίδευσης (και μάλιστα εξ αποστάσεως. Ασφάλεια σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους.
7. Σας είδαμε πολλές φορές να συγκρούεστε στο Κοινοβούλιο ακόμα και με βουλευτές του κόμματος στο οποίο ανήκατε για το ζήτημα των Ποντίων και της Εκκλησίας. Ποιες είναι οι θέσεις σας γι' αυτά τα δυο θέματα;
Συγκρούστηκα με την κ. Ρεπούση γιατί έλεγε ανακρίβειες. Το ίδιο θέλω να πω ότι μερικοί έχουν κάνει επάγγελμα τους τον αντικληρικαλισμό. Έχει σημασία να αναγνωρίζουμε στην εκκλησία το κοινωνικό της έργο και να το ενισχύουμε όπως μπορούμε. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κανείς βέβαια στην προσωπική του ζωή. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να 'χτίζονται' πολιτικές καριέρες πάνω στη συκοφαντία ανθρώπων και θεσμών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top