Αρχικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον πεζόδρομο στην Λ. Δημοκρατίας γιατί η υφιστάμενη κατάσταση μόνο πεζόδρομος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί!!! Είναι ένας δρόμος εχθρικός στους πεζούς με αμέτρητα εμπόδια όπως κολωνάκια, κάλαθοι και κάδοι σκουπιδιών, σήματα Κ.Ο.Κ., πινακίδες, παγκάκια, ζαρντινιέρες, κολώνες φωτισμού κ.α. Είναι φανερό ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και όλα έγιναν ‘‘στο πόδι’’ όπως γίνονται τα πάντα σ’ αυτήν την χώρα. Οποιαδήποτε όμως αλλαγή θα πρέπει να γίνει με μία ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη της αγοράς του κέντρου του Ωραιοκάστρου με προτάσεις για αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των οχημάτων σε συνάρτηση με την παροχή θέσεων στάθμευσης.


Οποιαδήποτε μετατροπή θα μπορούσε να ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση μερικών ωρών και ημερών την εβδομάδα ή τα Σαββατοκύριακα όπως είχε προταθεί από το δημοτικό συμβούλιο όμως οι καταστηματάρχες της Λ. Δημοκρατίας το απέρριψαν φοβούμενοι ότι η αφαίρεση της διερχόμενης κυκλοφορίας θα επηρεάσει αρνητικά τους τζίρους των καταστημάτων τους. Αυτή η αντίληψη έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένη από πολλές μελέτες (Brambilla 1977, Haus-Klau 1985 , Kumar 2006 κ.α.


Στην πραγματικότητα όπως και σε όλες τις πόλεις που πεζοδρόμησαν τμήματα του εμπορικού τους κέντρου παρατηρήθηκε αύξηση του τζίρου τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η λογική πίσω από τη βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί να μην είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Είναι αποδεδειγμένο ότι η πεζοδρομημένη περιοχή έχει λιγότερη ρύπανση και παρέχει ένα ευχάριστο περιβάλλον για περπάτημα. Έτσι, οι πεζόδρομοι είναι ελκυστικοί δημόσιοι χώροι, ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης όπου οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, να ψωνίσουν και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Ως εκ τούτου, οι πεζόδρομοι θα αυξήσουν τον αριθμό των πεζών στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι θα έρχονται πιο συχνά, και θα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με επιθυμητά αποτελέσματα στις τοπικές επιχειρήσεις. To κέντρο της πόλης μας θα γίνει πιο προσιτό και φιλικό για όλους εκείνους που διατίθενται να περπατήσουν. Ο χώρος θα αναβαθμιστεί ποιοτικά, θα βελτιωθεί λειτουργικά και θα ανακουφιστεί από πλευράς κυκλοφορίας οχημάτων.


Με δεδομένο ότι μετά την πεζοδρόμηση της Λ. Δημοκρατίας η εμπορική δραστηριότητα θα τονωθεί ακόμα περισσότερο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν θα αφορούν μόνο στον άμεσο χώρο αλλά θα αναδιαμορφώσουν τα κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά στην περιοχή του κέντρου και το δήμο γενικότερα. Η νέα διαμόρφωση του χώρου, η έλλειψη παρουσίας οχημάτων, η μείωση της ρύπανσης και του θορύβου, η παρουσία πρασίνου, οι ψυχαγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες θα δώσουν τη δυνατότητα μίας ευρύτερης χρήσης του πεζόδρομου από πολλές κοινωνικές ομάδες αναβαθμίζοντας το τοπίο.


Γενικά λοιπόν για να δημιουργηθεί ένας πεζόδρομος σαν μία ζώνη φιλική προς τους πεζούς θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι τα ενδιαφερόμενοι όπως οι πεζοί, οι κάτοικοι, οι έμποροι και ο Δήμος. Ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια έκθεση με φωτογραφίες πεζοδρόμων ή απεικονίσεις καλλιτεχνών!!!! Για να γίνει η έκθεση πιο διαδραστική θα μπορούσαν οι δημότες να ερωτηθούν και να προτείνουν άλλες δραστηριότητες ή ανέσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να φανταστούν!! Φυσικά θα πρέπει να γίνουν και άλλες συζητήσεις ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να γίνουν άλλες προτάσεις.

Κωστής Γεωργιάδης Πολ/κός Μηχ/κός - Περιβαλλοντολόγος Μηχ/κός


http://georgiadistechnicaloffice.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top