Της Κατερίνας Μάρκου*
Δημοσίευση στην εφημερίδα «Αξία» στις 31/01/2015

Η πρώτη βδομάδα μετά τις εκλογές επιφύλαξε δυσάρεστες και τραυματικές εκπλήξεις για τους αφοσιωμένους στην ευρωπαϊκή προοπτική πολίτες αυτής της χώρας. Αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στην εξωτερική πολιτική, μονομερείς ενέργειες σε όλα τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας με τους δανειστές, αυταρέσκεια μικρού παιδιού και φιλαυτία από ανθρώπους που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν την κρισιμότητα των στιγμών. Μέσα σε μια βδομάδα κατέρρευσαν οι τιμές στο χρηματιστήριο ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις από τις αγορές, τους ξένους οίκους και τον διεθνή παράγοντα.

Βέβαια, για τα κουτσαβάκια της πολιτικής όλα αυτά παρέλκουν. Σημασία έχει η μέθη της δημοσιότητας, τα ’15 λεπτά του Υπουργού’ και το ‘ανοικτό πουκάμισο’ του φαντασμένου παγκόσμιου αντάρτη. Πραγματικά αδιανόητο αυτό το νέο καθεστώς της έπαρσης, της δημαγωγίας και της κενολογίας.

Θα πει κανείς, μα κακές είναι οι παροχές και οι διευκολύνσεις προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα; Όχι βέβαια, αλλά αντί να ανακοινώνουμε αυτάρεσκα αυξήσεις του τύπου «δώσε και σε μένα μπάρμπα», δεν θα έπρεπε να επιβάλλουμε μέτρα κοινωνικής ανακούφισης στους δανειστές, με πειθώ και λογική; Και ναι, να πάμε στις Βρυξέλλες και να απαιτήσουμε βοήθεια για αυτούς που αποδεδειγμένα πλήττονται. Και να επισημάνουμε τα λάθη της πολιτικής της τρόικας. Αλλά εάν «πουλάμε» τσαμπουκά και μόνο, για να νιώσουμε εμείς και το ψηφοφοράτο μας επαναστάτες, τι θα πούμε αύριο εάν δεν υπάρξουν χρήματα για τις συντάξεις; Δεν τα λέω εγώ, ο κ. Ρωμανιάς τα λέει. Εάν βεβαίως φθάσουμε μέχρι τον Μάρτιο. Γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος που η κυβέρνηση νομίζει ότι υπάρχει. Δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες, δεν μπορεί να αντέξει η μικρομεσαία παραγωγή, οι επαγγελματίες, κ.ο.κ.

Ο κ. Δραγασάκης προσπάθησε να καθησυχάσει από τους αλαλαγμούς του στρατού των ατάκτων, αλλά η ζημιά έχει γίνει και ήδη η οικονομία και η κοινωνία, προτού καν καθίσουν στις καρέκλες τους οι Υπουργοί (και οι ...αναπληρωτές Υπουργοί), μετράνε τις πληγές τους. Περιουσίες χάθηκαν στο χρηματιστήριο και ομοβροντία δημοσιευμάτων χαντακώνουν πάλι τη χώρα και εντείνουν την αβεβαιότητα.

Εντυπωσιάζει επίσης η εθελοδουλία ορισμένων παραγόντων και ‘καθηγητών’ να προσφέρουν με το αζημίωτο τις υπηρεσίες τους. Ετοιμαστείτε να ακούσετε απίθανα πρόσωπα για τις τράπεζες και τους δημόσιους οργανισμούς.

Ετοιμαστείτε επίσης να δοκιμάσετε ή μάλλον να καταπιείτε, άλλη μια δόση υποκρισίας όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά θα μου πείτε; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα πάντα στον καιρό της παρακμής της πολιτικής. Καληνύχτα και καλή τύχη κ. Πρωθυπουργέ.

*Η Κατερίνα Μάρκου είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top