Με 229 «ναι», 64 «όχι» και 6 παρών,«πέρασε» η συμφωνία από την Ολομέλεια - Ποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν "όχι"


Βαριές απώλειες κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.). Η συμφωνία υπερψηφίστηκε με τις ψήφους 229 βουλευτών. Καταψήφισαν 64 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο κομμάτων η συμφωνία υπερψηφίστηκε από βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν το σύνολο των βουλευτών του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 6 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και μία βουλευτής απουσίαζε.




«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.






Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν στο σύνολό τους τη συμφωνία.

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας. «Θεωρώ πολύ θετικό ότι με ευρύτατη πλειοψηφία η δέσμευση που είχαμε προς την πλευρά των δανειστών υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Συνεχίζουμε», είπε ο κ. Μπαλάφας.



Τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας


Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα παλέψει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των μέτρων

«Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα success story», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να αποφασίσουμε με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», δήλωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Όλους αυτούς τους πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα, που είχε και λάθη είχε και παραλείψεις. Έχω δηλώσει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη γι΄ αυτόν τον αγώνα», είπε ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε όμως: «προσωπικά αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε μάχη δύσκολη όχι μόνο απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα αλλά τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Δώσαμε αγώνα που από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη ήταν η οικονομική ισχύς. Παρόλα αυτά αφήνουμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτή η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη κάποια στιγμή».

«Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά σε όσους δίνουν την άνιση μάχη με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να προσθέσει: «Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, εμείς τουλάχιστον αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις, εμείς δεν θα δεχθούμε κούρεμα ομολόγων ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα με τη συνευθύνη του εγχώριου πολιτικού συστήματος».

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχθές το βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός απευθύνομενος στην εθνική αντιπροσωπεία. Οι επιλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. «Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας: «Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σε μένα βάρυνε η επιλογή της ευθύνης ώστε η χειμαζόμενη κοινωνία να μην περάσει χειρότερα από αυτά που περνάει τώρα». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεβωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά το σύνολο, θέλω να πιστεύω, και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτκούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που από την πρώτη στιγμή αυτό που επιδίωκαν και επιθυμούσαν ήταν η επιβεβαίωση της προφητείας να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική πλειοψηφία», από τις συνέπειες, όπως είπε, μέτρων «που δεν πιστεύουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι όμως παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.


Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ΝΔ εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας ότι "είπε ψέματα στην ελληνική κοινωνία και στους βουλευτές του" και πρόσθεσε ότι είναι η ΝΔ που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το ναι το δικό μας είναι χωρίς συναλλαγές, αλλά δεν ταυτιστήκαμε και δεν ταυτιζόμαστε με τα συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης. Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ ψηφίζει την συμφωνία, αλλά η συναίνεσή της περιορίζεται σε αυτή και δεν θα συμφωνήσει σε άλλα θέματα όπως τα θέματα Παιδείας ή Υγείας.

Η στάση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έδωσε πολλά όπλα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για την χώρα δεν πέρασε καθώς οι εταίροι περιμένουν και το επόμενο νομοσχέδιο την επόμενη Τετάρτη. "Αν λέτε ότι οι εταίροι σας εκβιάζουν να δείτε τί εκβιασμό ασκείτε εσείς σε εμάς", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "πρέπει να βρείτε την γενναιότητα όχι απλώς να ψηφίσετε την συμφωνία αλλά και να την εφαρμόσετε".

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα είπε ότι "σας δώσαμε εξουσιοδότηση για ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, δεν σας είπαμε ότι είσαστε αριστερή παρένθεση" και ρώτησε: "Τί ζητάτε περισσότερο από την αντιπολίτευση;".

Στις 20 Φεβρουαρίου διαπραγματευθήκατε και υπογράψατε ότι δεν κάνετε μονομερείς ενέργειες. Τί μας λέτε τώρα ότι δεν σας συμπεριφέρθηκαν σωστά οι Ευρωπαίοι; Είχατε ευνοϊκότερη μεταχείριση από ότι είχαμε εμείς το τελευταίο εξάμηνο του 2014 υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης. Έκλεισε λέγοντας ότι η ΝΔ εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ενώ σημείωσε ότι το mail Χαρδούβελη ήταν πολύ πιο μαλακό από την συμφωνία που φέρνει τώρα η κυβέρνηση μετά από έξι μήνες χάσιμο χρόνου και λάθη στην διαπραγμάτευση.


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αν δεν χτυπήσει η Αριστερά το παλιό σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον

«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος».

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.


Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα ψηφίσει «χωρίς τσαλιμάκια»

Παρά την αρχική σκέψη να μη λάβει τον λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και επέκρινε έντονα τους «συνωμότες της δραχμής», όπως είπε χαρακτηριστικά και όσους διαφωνούν με την συμφωνία, «τους πραξικοπηματίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες και δεν παραιτούνται απολαμβάνοντας τα προνόμια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Τις πήραν κάποιοι απ' αυτούς. Και τώρα μας λένε: ‘Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα του Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που μας παραχώρησε ο Τσίπρας’. Η ανηθικότητα ως πολιτική».

«Πρέπει κ. Πρωθυπουργέ να δώσετε μια απάντηση. Δε νοείται να κρατάτε στην κυβέρνηση αυτούς που καταψηφίζουν», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει θράσος σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να το πούμε δυνατά: Η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Παλεύουμε για να νικήσουμε τα παράσιτα και τους υποκριτές. Τους ψεύτες και τους λαϊκιστές».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, το Ποτάμι «χωρίς τσαλιμάκια» θα ψηφίσει τη προτεινόμενη συμφωνία και θα προσπαθήσει να βελτιώσει κατά την εφαρμογή της όλα τα αρνητικά της.

«Θα μου πείτε και θα το ρωτούν πολλοί: ‘Πιστεύεις ότι όλα αυτά που δεν έγιναν τόσα χρόνια θα γίνουν σήμερα - με αυτή τη Βουλή, με αυτόν τον πρωθυπουργό;’ Δεν έχουμε πια επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε! Αλλά για να αλλάξουμε τον κόσμο κ. Τσίπρα, πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε. Και πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά σας», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.



Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα

«Το 2010 από το «λεφτά υπάρχουν» του Γ.Α. Παπανδρέου φτάσαμε στο βάρβαρο μνημόνιο 1. Το 2012, από το πρόγραμμα του Ζαππείου του κ. Σαμαρά και την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, φτάσαμε στο μνημόνιο 2. Σήμερα, το 2015, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «θα σκίσουμε όλα τα μνημόνια» του κ. Τσίπρα, φτάσαμε στο μνημόνιο 3» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στην Βουλή.

Σημείωσε δε, την απουσία του πρωθυπουργού από την Βουλή.

Ανέφερε ότι «ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «δυστυχώς για εσάς, το παραμύθι της σκληρής, περήφανης διαπραγμάτευσης τελείωσε, δεν πείθει πλέον».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι αποκαλύφθηκε πως «η ΕΕ είναι μία αντιδραστική, ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία δεν αλλάζει με δημοψηφίσματα», όπως, επίσης και ότι «καμία αστική - ούτε με αριστερό πρόσημο- κυβέρνηση δεν μπορεί να βαρά τα νταούλια σε αυτούς που κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας, στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Πρόσθεσε, ότι αντιλαϊκά σχέδια δεν έχει μόνο ο Σόιμπλε, αλλά και οι φίλοι του πρωθυπουργού, ο Ολάντ και ο Ομπάμα, που ο κ. Τσίπρας «παρουσιάζει ως δήθεν εχθρούς της λιτότητας».

«Τώρα δηλώνετε έκπληκτος για τη σκληρή στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μα, όλα όσα έγιναν στις τράπεζες, τα παρουσίαζε ως πιθανό σενάριο ήδη προεκλογικά ο κ. Βαρουφάκης. Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε;» πρόσθεσε.

Τα στηρίγματα του πρωθυπουργού είναι οι «τρεις πολιτικοί σωματοφύλακες του μεγάλου κεφαλαίου, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Είπε ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον λαό η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, «λύση που επιθυμούν ο Σόιμπλε, η Λεπέν, ο Σόρος, οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, καθώς και διάφορα άλλα φασιστοειδή στη χώρα μας και στην Ευρώπη».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει η πραγματική διέξοδος της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Φτάνει ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με άμεση ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, ανάπτυξη της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας και συμπαράταξη με το ΚΚΕ ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις.


Πάνος Καμμένος: Οι βουλευτές καλούνται να αποδείξουν πως υπάρχουν λαοί που μπορεί να συνθηκολογούν, αλλά δεν παραδίδονται

Έτσι και η κυβέρνηση πέσει, δεν θα υπάρχει ελπίδα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη - υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του απόψε στη Βουλή, για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι η «τάξη» της Νέας Τάξης Πραγμάτων και κύκλοι στην Γερμανία με επικεφαλής τον Β. Σόϊμπλε, θέλουν η Ελλάδα να αποτελέσει το παράδειγμα της επικυριαρχίας τους. Ο κ. Καμμένος είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος, ενώ την χαρακτήρισε και "συνθηκολόγηση".

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Καμμένος τόνισε πως αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, τότε δεν θα υπάρξει ποτέ ελπίδα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε υπό εκβιασμό» τόνισε ο κ. Καμμένος και αναγνώρισε ότι πολλοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ενάντια στη συνείδησή τους. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ταυτόχρονα καλούνται να αποδείξουν πως υπάρχουν λαοί που μπορεί να συνθηκολογούν, αλλά δεν παραδίδονται.


Φώφη Γεννηματά: Η απόλυτη ευθύνη είναι του κ. Τσίπρα


Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον κάλεσε να δώσει τέλος στο θέατρο σκιών, όπως είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το πρωθυπουργό να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως ανέφερε, «θα είναι καταστροφικές όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός που φτάνει μέχρι το τέλος ισχύος του προγράμματος. Πάψτε, λοιπόν, να πατάτε σε δύο βάρκες », τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία φέρει τη υπογραφή του κ. Τσίπρα».

«Θα μας βρείτε αρωγούς για το συμφέρον της χώρας. Χρειάζεται εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.



Ορκίστηκε βουλευτής ο Γιώργος Κυρίτσης

Ορκίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με πολιτικό όρκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα του Νίκου Χουντή.
Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Χουντής παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ώστε να αναλάβει την έδρα του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή.



Πριν την συζήτηση

«Εύχομαι αυτή η διαδικασία να είναι η πρώτη και η τελευταία που διεξάγεται με αυτό τον τρόπο», είπε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου αφού διεξήγαγε ψηφοφορία για την έγκριση της απόφασης της Διάσκεψης σχετικώς με την διαδικασία, κάλεσε τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο να προεδρεύσει για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Η Ολομέλεια ενέκρινε την απόφαση της Διάσκεψης για ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψηφοφορίας στις 12 τα μεσάνυχτα. Η κ. Κωνσταντοπούλου, είχε προτείνει να μην τηρηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος ως προς τον χρόνο των ομιλητών ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και σε μεγαλύτερη διάρκεια.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, την απόφαση υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ο οποίος και ενημέρωσε ότι δεν θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Το ΚΚΕ όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή διαφωνίες, για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά κατά την ψηφοφορία.

http://www.makthes.gr/news/GR/Politiki_Oikonomia/Politiki_LOikonomia/Yperpsifistike_i_symfonia_me_38_apoleies_gia_ton_SYRIZA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top