Στα όρια ο πόλεμος Ζωής-Αλέξη - Πολύ βαρύ το κλίμα στη Βουλή ενώ πληροφορίες λένε ότι κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να μην υπερψηφίσουν - Κίνδυνος να πέσει κάτω από τους 120 - Δεκάωρη συζήτηση θέλει η Ζωή - Ψηφοφορία απόψε προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι

Με μια πολύ βαριά κατηγορία εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου κλιμακώνει την πολεμική της καθιστώντας προφανές ότι πλέον λιγοστεύουν δραματικά τα περιθώρια για συνεννόηση της προέδρου της Βουλής με το Μέγαρο Μαξίμου. 



«Είναι γνωστοί στην ιστορία οι πραξικοπηματίες και σίγουρα δεν είναι αυτοί που περιφρουρούν τους θεσμούς» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου προσερχόμενη στη Διάσκεψη των Προέδρων που ήταν προγραμματισμένη για τις 19:15, τελικώς όμως ξεκίνησε στις 19:30. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η κυρια Κωνσταντοπούλου μπορεί να μην «αφιερώνει» τον χαρακτηρισμό πραξικοπηματίες στον πρωθυπουργό, αλλά σίγουρα με τις σημερινές κινήσεις της δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι κατηγοεί τους Ευρωπαίους πως εκβιάζουν τους βουλευτές να υπερψηφίσουν ένα νομοθέτημα με το οποίο διαφωνούν απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας. 

Με τη δήλωσή της αυτή η κυρία Κωνσταντοπούλου μοιάζει σαν να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Μόλις πριν από λίγα λεπτά, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της για το νέο σχέδιο νόμου που συζητείται απόψε, η πρόεδρος της Βουλής 

«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω το νομοσχέδιο. Ως επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης την προηγούμενη περίοδο δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες οι οποίες καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική, αίρουν την εγγυητική λειτουργία Κοινοβουλίου και καταστρατηγούν τη συνείδηση βουλευτών» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε στους μνημονιακούς και εξήγησε ότι όλη η πολιτική της δράση τα προηγούμενα χρόνια ήταν για την κατάργηση, όχι την συνέχιση των μνημονίων. 

Η επιστολή Ζωής σε Τσίπρα-Παυλόπουλο
Μετά την τοποθέτησή της, η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στο κείμενό της, η πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι σήμερα «υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού  ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης».

Αυτή η πολύ βαριά καταγγελία της κυρίας Κωνσταντοπούλου συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι υπουργοί εξαναγκάζονται να εισαγάγουν το νομοθέτημα αυτό χωρίς να συμμερίζονται το περιεχόμενό του. «Και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του» συνεχίζει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν «υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας».

«Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή» τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Τι συζητείται στην διάσκεψη των προέδρων


Με δύο προτάσεις προσήλθε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εισηγήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια -και συνεπώς και η ψηφοφορία- να γίνουν αύριο ή εναλλακτικά ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει απόψε και η ψηφοφορία να γίνει μόλις ολοκληρωθεί συζήτηση διάρκειας 10 ωρών, δηλαδή το πρωί της Πέμπτης. Σε αυτη την περίπτωση η ψηφοφορία θα ολοκληρωνόταν λίγο πριν την προγραμματισμένη για αύριο στις 12:00 συνάντηση Τσίπρα Κωνσταντοπούλου. 

Η άλλη πρόταση που κατατέθηκε από τη ΝΔ είναι να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και η ψηφοφορία να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα. Την πρόταση αυτή της ΝΔ στηρίζει κατά πληροφορίες και ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι. 

http://www.protothema.gr/politics/article/495123/zoi-katigorei-tsipra-san-praxikopimatia/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top