Από kulturosupa.gr



«Βαλκανική Πλατεία 2015»: κατανυκτική ατμόσφαιρα με τον Βασίλη Λέκκα να δίνει τον τόνο πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης.
«Με το βλέμμα στραμμένο και στους πρόσφυγες…»
Συμμαχικά Κοιμητήρια, νύχτα του Αυγούστου, πλημμυρισμένη από ήχους και ποίηση. Αυτή τη νύχτα, την χθεσινή, μέσα στον ιερό χώρο και παντοτινό μνημείο- σύμβολο, «σώπασαν τα πουλιά, σώπασαν οι καμπάνες, σώπασε κι ο πικρός Ρωμιός, μαζί με τους νεκρούς του…».

Ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές που ο Βασίλης Λέκκας απέδιδε τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (Ο ταμένος) σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα σε μια κατανυκτική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα που περιέβαλε την τελετή έναρξηςτης «Βαλκανικής Πλατείας 2015». Ήταν από τις βαθύτερες στιγμές που η σιωπή των ανθρώπων -που κατέκλυσαν τον χώρο- απέδιδε με τον καλύτερο τρόπο τιμή στους νεκρούς-ήρωες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ταυτόχρονα εξέπεμπε το μήνυμα της ειρήνης και της ζωής, το μήνυμα της συναδέλφωσης και της φιλίας, της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλοι πόλεμοι και συγκρούσεις.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε ο Βασίλης Λέκκας, ο οποίος, από τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή έως την ολοκλήρωση της συναυλίας, με ιδιαίτερη εκφραστικότητα και ευαισθησία τραγούδησε για την ειρήνη και τη ζωή, ερμηνεύοντας έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Μαζί του η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Μπουλούση. Επί δίωρο και πλέον η σκηνή, με φόντο το ιστορικό μνημείο, μετατράπηκε σε βωμό όπου οι ήχοι ενώθηκαν με τις ψυχές των θεατών στέλνοντας όλοι μαζί τα δικά τους μηνύματα.

Αυτά συμπυκνώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος κατά το σύντομο χαιρετισμό του, με τον οποίο κήρυξε την έναρξη του κύκλου των εκδηλώσεων, τόνισε την ανάγκη «να εμπεδώσουμε όλοι μαζί κλίμα φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας στα πολύπαθα Βαλκάνια». Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί εδώ και 15 χρόνια η «Βαλκανική Πλατεία», η οποία «δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους, και κυρίως τη νέα γενιά, να έρθουν σε επαφή μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό», όπως ανέφερε, ενώ μήνυμα συναδέλφωσης και ειρηνικής συμπόρευσης μετέφερε εκ μέρους του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα ο π.Διονύσιος.

Παρόντες στην κορυφαία πρώτη εκδήλωση της «Βαλκανικής Πλατείας» οι πρόξενοι της Σερβίας Sinisa Pavic, της Κύπρου Αντώνης Μανδρίκης, της Αλβανίας Pavlina Ylli, ο επίτιμος πρόξενος της Κροατίας Βιορέλης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

«Μια κοινωνία που ψάχνει διεξόδους…»
Το κλίμα δεν άφησε ασυγκίνητο και τον ερμηνευτή, ο οποίος ανταπόδωσε την φιλοξενία στον ιερό χώρο, που πρώτη φορά εμφανίστηκε. «Νομίζω ότι υπήρχε ιδιαίτερη φόρτιση. Είναι η συσσώρευση μιας κοινωνίας που ψάχνει τις διεξόδους της. Βρεθήκαμε σε έναν τόπο-μνημείο της νεώτερης ιστορίας. Δεν είναι βαλκανική πλατεία, είναι σταθμός στον παγκόσμιο χάρτη. Και με βάση αυτό αποδόθηκαν τραγούδια τα οποία έχουν την αφύπνιση, κουβαλάνε την ιστορία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να τα λέμε όχι σ’ αυτούς μόνο τους τόπους αλλά γενικότερα να είναι η σημαία μας, η πολιτιστική, για να λιγοστεύουν αυτού του είδους οι πλατείες και αυτού του είδους οι ανάγκες να στραφούμε και να υμνούμε για πάντα τους νεκρούς. Να κοιτάξουμε στο μέλλον όσο το δυνατόν να είμαστε ζωντανοί και όρθιοι».

«Είναι γνωστό ότι οι Βαλκανικοί και Παγκόσμιοι Πόλεμοι ξεκίνησαν από αυτή τη γειτονιά των Βαλκανίων, και ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο στρατιώτες, έδωσαν τη ζωή τους σ’ αυτούς τους αγώνες, σ’ αυτές τις μάχες, σ’ αυτούς τους πολέμους. Αυτές τις μνήμες κι αυτά τα διδάγματα οφείλουμε να τα διατηρούμε άσβεστα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από τις εκδηλώσεις του μεγάλου πολιτιστικού θεσμού του δήμου, τιμώντας παράλληλα τον αγώνα των βαλκανικών λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, φιλία, συνεργασία και αλληλεγγύη», τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, αναδεικνύοντας τις σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ των γειτόνων λαών στη μακραίωνη πορεία της ιστορίας.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Ιδιαίτερα, όμως, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στάθηκε στην ανάγκη να επιδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των λαών απέναντι στους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες και διεκδικούν την ελπίδα προσπαθώντας να κατευθυνθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Βλέπουμε κάθε μέρα τους συνανθρώπους μας από την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας, αλλά και από άλλες περιοχές, κατά δεκάδες χιλιάδες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, να προσπαθούν να ξεφύγουν από την κατάρα του πολέμου στην πατρώα τους γη ελπίζοντας να βρουν κάτι καλύτερο σε άλλες χώρες. Πρέπει επιτέλους η ηγεσία της Ευρώπης, αλλά και οι ηγεσίες όλων των χωρών του κόσμου και οι ισχυρές δυνάμεις να στρέψουν το βλέμμα τους και να δείξουν το ενδιαφέρον και την ανθρωπιά τους σ’ αυτούς τους πολίτες. Η πολιτισμένη Ευρώπη, εάν θέλει να κρατήσει τον τίτλο της πολιτισμένης Ευρώπης, πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της και να δείξει την αλληλεγγύη της. Όλες οι χώρες, και ειδικά οι ευημερούσες και αυτές που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν, πρέπει να δεχθούν την εγκατάσταση και να προσφέρουν τη φιλοξενία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών απ’ αυτά τα μέρη», τόνισε με έμφαση.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για την «ελάχιστη ανακούφιση αυτών των συνανθρώπων μας». «Δεν θέλουμε να ξαναδούμε στους δέκτες των τηλεοράσεών μας εκείνα τα φρικτά στιγμιότυπα όταν η γειτονική χώρα έκλεισε τα σύνορα και συνωστίζονταν χιλιάδες άνθρωποι, ετοιμόγεννες κοπέλες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά αντιμετωπίζοντας επιπλέον και τα καιρικά φαινόμενα με τις καταιγίδες και τις βροχές. Όπως τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε την αλληλεγγύη μας σε γειτονικούς λαούς που αντιμετώπισαν κρίσιμες καταστάσεις λόγω πολέμων ή εμφύλιων συρράξεων, έτσι και τώρα οφείλουμε να σταθούμε με ανθρωπιά και ευαισθησία αλληλέγγυοι προς αυτούς τους συνανθρώπους μας», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η εκστρατεία του δήμου για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί στα σύνορα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες, με δεκάδες πολίτες να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των «Μερκουρείων 2015».
.
Από σήμερα η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται καιστο πλαίσιο της«Βαλκανικής Πλατείας 2015» στην περιοχή Στρεμπενιώτη, στο περίπτερο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Τα είδη αυτά είναι:
·νερά σε ατομική συσκευασία,
·γάλα εβαπορέ,
·παιδικοί χυμοί και τοματοχυμοί,
·χαρτί υγείας και μωρομάντηλα,
·παιδικές κρέμες σε γυάλινη συσκευασία,
·πλαστικές συσκευασίες για μερίδες φαγητού με καπάκι και πλαστικά πιρούνια,
·μακαρόνια και ρύζι
·φρούτα,
·λάδι,
·κρουασάν και μπισκότα,
·σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες,
·depon, bepanthol, γάζες, betadine, Comtrex και κρέμες αντιηλιακές,
·πάμπερς και σερβιέτες,
·κουβέρτες,
·αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα

Καθημερινά, όμως, η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρώνεται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1-Ι.Μιχαήλ, Συκιές) και στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., με τα στελέχη του δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή των εθελοντών και την παραλαβή των τροφίμων, ειδών ένδυσης και φαρμάκων.

Βαλκανική Πλατεία 2015. Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top