Άρθρο Χ. Χατζηπαραδείση,

Ας μην πάει χαμένη η ευκαιρία…..

Τις μέρες αυτές τα Σχολεία ξαναπλημμυρίζουν από τη μαθητική ανθρωποθάλασσα, από φωνές και παιχνίδια, από ζωντάνια και αγωνία, από ανταμώματα φίλων και συμμαθητών, από αγκαλιάσματα και ασπασμούς, από αισθήματα φιλίας και χαράς.


Ο σημερινός εκπαιδευτικός μπροστά στην οικονομική περιδίνηση που μαστίζει τον ίδιο και τη χώρα, μπροστά στην ενσυνείδητη επιλογή του μονόδρομου της οικονομικής και πολύπλευρης κρίσης που επέβαλλε το Διεθνές Παγκοσμιοποιημένο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, είναι “υποχρεωμένος” να απαλλαγεί από την επαγγελματική θεώρηση της αποστολής του και την πιθανή αδιαφορία για τη δημιουργική ευθύνη του λειτουργήματός του, ως προς το γνωσιολογικό και παιδαγωγικό του έργο. Ο εκπαιδευτικός αφουγκράζεται τον πόνο του σημερινού ανθρώπου και δίνει στους νέους όραμα ζωής. Με καλύτερη παιδεία θα έχουμε καλλιεργημένους εκπαιδευτικούς και καλύτερους πολιτικούς.


Αξίζει και επιβάλλεται το επίπονο έργο των εκπαιδευτικών και ο αγώνας της σπουδής των νέων, να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο, από πλευράς πολιτείας. Ολοκληρωμένες κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις, σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, εξειδίκευση του διδακτικού προσωπικού, καλύτεροι μισθοί για τους εκπαιδευτικούς, περισσότερα κονδύλια για την εκπαίδευση μπορούν να αποτελέσουν δικλείδες ασφαλείας για ολοκληρωμένη πνευματική και ψυχοσωματική καλλιέργεια των μαθητών. Έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να διαλέγουν το σωστό γι αυτούς δρόμο, είτε σαν αυριανοί υποψήφιοι των Πανεπιστημίων να φθάσουν στις εισιτήριες εξετάσεις με λιγότερη αγωνία και με τα απαραίτητα εφόδια, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, είτε σαν αυριανοί τεχνικοί-επαγγελματίες που θα στελεχώσουν σωστά την παραγωγική διαδικασία της χώρας.


Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να γίνεται με περισσότερη ευθύνη και τέχνη, με περισσότερη πειθώ και προσγείωση,από ειδικούς επιστήμονες, ώστε οι απόφοιτοι Γυμνασίων-Σχολών και Λυκείων να μην αυξάνουν το πνευματικό προλετάριο και τις στρατιές των μορφωμένων ανέργων και αργόσχολων αλλά ζυγίζοντας τις ικανότητες και την κλίση τους να προσανατολίζονται στις ανάλογες Σχολές, απαλλαγμένοι από την πανεπιστημιακή παγίδα, που συχνά επιφυλάσσει απογοητεύσεις και αδιέξοδο, απαλλαγμένοι από το σύνδρομο της σύγχρονης νοοτροπίας των γονιών που κατευθύνουν πολλές φορές λανθασμένα τα παιδιά τους από υπεροψία ή και φιλοχρηματία ή και για λόγους γοήτρου ή μιμήσεως. Γιατί μην ξεχνούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος από τη φύση με ορισμένες ικανότητες, έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία στη ζωή του, όσο πιο σύντομα ανακαλύψει και αξιοποιήσει τις ικανότητές του.

Είναι όμως ανάγκη, για να βαδίσει ο σπουδαστής της Β/θμιας Εκπαίδευσης πλησίστιος προς Ανώτερες και Ανώτατες σπουδές και την υπεύθυνη επαγγελματική κατάρτιση, να προστατευθεί από τους υπεύθυνους φορείς (Σχολείο, οικογένεια, πολιτεία και εκκλησία) από τους επικίνδυνους εχθρούς της νεότητας που είναι πάρα πολλοί. Γιατί οι σημερινοί νέοι σε μια κοινωνία όπου υπερτερούν τα κακόβουλα ερεθίσματα,γίνονται πολλές φορές οι καλύτεροι αποδέκτες των χειρότερων πληροφοριών.Για όλα τα παραπάνω προβλήματα της Παιδείας διαχρονικά δυστυχώς,η Ελληνική Πολιτεία δεν κατάφερε [ήθελε]να σχεδιάσει και εφαρμόσει ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα που να εκφράζει τις σχετικές απαιτήσεις και προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου και όχι σύστημα ταξικής Παιδείας και παραπαιδείας. Ακόμη και στις μέρες μας οι πολιτικοί <κροίσοι> που έφεραν την κρίση, δεν ομονοούν να συγκλίνουν και να συνενοηθούν σε ένα υπερκομματικό με πραγματικό διάλογο Εθνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα,που να μην επιδέχεται μελλοντικές παρεμβάσεις από οποιονδήποτε άσχετο Υπουργό και παράγοντες της Εκπαίδευσης που ποτέ στη ζωή τους δεν δίδαξαν. Γιατί,το τι αυριανούς πολίτες θα έχει μία χώρα, εξαρτάται από το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζει.


Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να σκύψουμε όλοι στο θέμα της Παιδείας και στα προβλήματά της, και να γίνει μεθοδική διδασκαλία περί των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σωστούς Δημοκρατικούς πολίτες και σωστή Δημοκρατία. Διαφορετικά αν επιμείνουμε στη σημερινή τακτική, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να υπονομεύουμε το μέλλον του έθνους και της Δημοκρατίας.


Τώρα με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές και καθηγητές ξαναπαίρνουν στα χέρια τους την ελπίδα όλου του ελληνικού λαού για μια καλύτερη και δημιουργικότερη σχολική χρονιά. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Σίγουρα και το θέλουμε και το μπορούμε.


ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ: ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
Καθηγητής-Μηχανολόγος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top