Συνέντευξη του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Αναστασιάδη, στη Voria.gr και τον δημοσιογράφο Τάσο Τασιούλα.
 
Για τις πολιτικές εξελίξεις, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις εκλογές, την προοπτική εθνικής συνεννόησης μετεκλογικά, τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή μιλά στη συνέντευξή του στη Voria.gr ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης.
 
Ο κ. Αναστασιάδης ασκεί σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει την πεποίθησή του για την πρωτιά της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές και επισημαίνει ότι θα ήταν εγκληματικό να πάει η χώρα σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Οι εκλογές θεωρείτε ότι ήταν απαραίτητες μετά την επίτευξη της συμφωνίας ή θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
 
Κοιτάξτε ο κ. Τσίπρας δραπέτευσε από τις ευθύνες του σε μία πολύ κρίσιμη ώρα για τη χώρα, προκηρύσσοντας εκλογές. Τη στιγμή δηλαδή που τα άλλα κοινοβούλια στήριζαν και ψήφιζαν για την δική μας συμφωνία. Επέλεξε να βάλει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Οι εκλογές θα μας πάνε πολύ πίσω. Όλοι οι διεθνείς οίκοι έλεγαν ότι αν πάμε σε εκλογές θα χρειαστούν νέα επώδυνα μέτρα. Η παρούσα Βουλή μπορούσε να δώσει λύση. Ο κ. Τσίπρας έβαλε το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό και πάνω από το συμφέρον των πολιτών. Μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία εθνική συνεννόηση. Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το μνημόνιο, θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει. Συγχρόνως μπορούσε να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα που στηρίζουν για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ. Δεν προσπάθησε να βρει καμία άλλη λύση. Βιάστηκε να μας οδηγήσει σε εκλογές για να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους κ.α., οι συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε.
 
Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης των κομμάτων στη νέα Βουλή, ώστε να μην πάμε σε επαναλαμβανόμενες εκλογές;
 
Θα τονίσω πάλι ότι ο κ. Τσίπρας έχει μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζει ότι η χώρα είναι σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, αλλά αμετανόητος, προσπαθεί να εγκλωβίσει τον Ελληνικό λαό στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. Φυσικά υπάρχει περιθώριο συνεννόησης των κομμάτων στη νέα Βουλή. Και με την παρούσα Βουλή μπορούσε να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για την ομαλή πορεία της χώρας. Ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αυτή τη λύση. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με νωπή ακόμα τη λαϊκή εντολή, αποδείχθηκε ότι, η πρώτη φορά αριστερά, δεν είναι μόνο ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου, αλλά είναι και επικίνδυνη για την πορεία και το μέλλον της χώρας. Όσο ποιο γρήγορα λοιπόν αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας τόσο καλύτερο για τη χώρα. Θα είναι εγκληματικό να πάμε σε επαναλαμβανόμενες εκλογές. Ούτε να το σκέφτομαι θέλω. Οι απανωτές εκλογές θα είναι καταστροφικές  για τη χώρα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να μην το ζήσουμε και αυτό.
 
Η ΝΔ έχει τη δυναμική για να διεκδικήσει την πρωτιά στις επικείμενες εκλογές ή θα περιμένει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ;
 
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει ότι κινείται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας, λέει πάντα την αλήθεια, πληρώνοντας πολλές φορές το ανάλογο πολιτικό κόστος. Το 2009 οι πολίτες δεν άκουσαν τη Νέα Δημοκρατία και πίστεψαν στο « λεφτά υπάρχουν». Το ξαναείδαμε το έργο με ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα και το αποτέλεσμα αυτού ήταν, το τρίτο μνημόνιο, το οποίο είναι πολύ χειρότερο και επώδυνο από τα προηγούμενα.  Η «ελπίδα» δηλαδή που προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε τραγωδία. Οι Έλληνες πολίτες ψύχραιμα, νηφάλια και με ωριμότητα πιστεύω ότι θα επιλέξουν την σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα μακριά από τα μνημόνια, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Να είστε σίγουροι ότι το βραδύ των εκλογών η Ν.Δ. Θα είναι πρώτο κόμμα.
 
Έχετε πλέον μακρά θητεία στη Βουλή. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το κόστος για τον ελληνικό λαό στο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
 
Ο κ. Τσίπρας έταξε λαγούς με πετραχήλια στους αγανακτισμένους ψηφοφόρους, δίνοντας ρεσιτάλ λαϊκισμού. Τώρα πια είναι αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου. Είπε ψέματα ενώ γνώριζε την κατάσταση και την επόμενη μέρα δεν θα είχε να δώσει τίποτα. Κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων. θα τα ακύρωνε με ένα Νόμο και με ένα Άρθρο. Σήμερα, προτείνει ένα νέο βαρύ τρίτο Μνημόνιο. Το πιο επώδυνο! Και το έκανε αποδεκτό χωρίς να το διαπραγματευθεί καθόλου. Το κόστος της εξάμηνης διακυβέρνησης από τη συνεργασία  ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ για τη χώρα και τους πολίτες είναι πολύ υψηλό. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Η δημόσια οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια. Δεν έγινε καμία διαρθρωτική αλλαγή και δεν προχώρησε καμία αποκρατικοποίηση. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν και η αποπληρωμή τους απαιτεί νέο δανεισμό. Τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα πήραν όλα και για να επιστραφούν απαιτείται δανεισμός. Επίσης προέκυψε η ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, μόνο για τα δυο πρώτα χρόνια φτάνουν το ύψους των 8 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ που επιβαρύνει ήδη τους ασθενέστερους με 2,4 δισ. ευρώ, οι περικοπές στις συντάξεις 1,8 δισ. ευρώ από το Σεπτέμβριο, η αύξηση του φόρου εισοδήματος και η προκαταβολή φόρου στο 75% φέτος και στο 100% από του χρόνου που επιβαρύνουν εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για όλους και της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, ο τριπλασιασμός εισφορών στους αγρότες και άλλα πολλά είναι αυτά που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει σήμερα ως «ήπια». Όλα αυτά και πολλά άλλα, έχουν γίνει με την υπογραφή της εξάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών της παραιτηθείσας πλέον Κυβέρνησης.
 
Πολιτικά σας τοποθετούν στους «καραμανλικούς». Θεωρείτε ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Κώστα Καραμανλή μπορεί να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον;
 
Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρείται ακόμα και από αρκετούς ξένους, παρατηρητές των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων ως μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά σε μία στιγμή κρίσης. Είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, μια χρυσή εφεδρεία και εγγυητής της ενότητας.
 
Την επόμενη άνοιξη η ΝΔ θα κληθεί να εκλέξει νέο αρχηγό. Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της παράταξης;
 
Εκείνο που προέχει είναι να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία ένας πυλώνας σταθερότητας και προοπτικής. Τώρα σε ό,τι αφορά τα άλλα είναι ιστορικό και δημοκρατικό κόμμα και είμαι σίγουρος ότι θα δρομολογήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες, όταν έρθει η ώρα, χωρίς χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, χωρίς να διαταραχθεί η ενότητα της παράταξης. Με ψυχραιμία και σύνεση. Ο εσωκομματικός διάλογος έτσι κι αλλιώς είναι ωφέλιμος και για να χαράξει τις νέες γραμμές της. Ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της παράταξης θα είναι αυτός που θα προταθεί και θα αναδειχθεί μέσα από αυτές τις διαδικασίες, επομένως θα έχει τα χαρακτηριστικά που θα ταιριάζουν στην Νέα Δημοκρατία.
,
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top