ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
α)   περί ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
 
                              ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ Ή ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ;
 
Ένα από τα δύο θέματα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Παρασκευή 13 Μαΐου, είναι: ''Κανονισμός λειτουργίας δημοτικών κοιμητηρίων Δ.Ωραιοκάστρου''.
Διαβάζοντας τα 22 άρθρα της εισήγησης , περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σχετικά με τη ταφή, μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες σχετικά 


με τα χρόνια ταφής του νεκρού, ( γιατί στο Ωραιόκαστρο 10; ενώ στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας 3 ;), για την άρση ισόβιας ισχύος ενός οικογενειακού τάφου, άμα το πέρας του ορισμένου χρόνου από την διοίκηση και όλες αυτές οι υποχρεωτικές ετήσιες δαπάνες ή εφʼ άπαξ που αφορούν ενταφιασμό, περιποίηση, ανακομιδή, οστεοφυλάκιο, χωνευτήρι, όλα αυτά τα τέλη υποχρέωσης μεταθανάτιων εξόδων.
Μετά από σκέψη και προβληματισμό, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισα να μη τοποθετηθώ με απορίες κιʼ ερωτήματα, θεωρώντας το ανούσιο, γιατί τα πρεσβεύω μου είναι άλλα και να εκφράσω την επιθυμία μου με πρόταση αλλαγής αυτού του κατεστημένου.
Έχω να προτείνω, τηρώντας πάντα τον κώδικα των ηθικών και θρησκευτικών αρχών, την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στη πόλη μας και να ταχθώ υπέρ της δοξασίας του δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης κυρίου Μπουτάρη περί  αποτέφρωσης. Στην αναγνωρισμένη .ως την πιο υγιεινή μέθοδο διάθεσης των νεκρών απʼ όλες τις επίσημες αρχές στον κόσμο. Το κόστος της είναι όσο μιας απλής ταφής.
Η άποψη , ότι ο νεκρός πρέπει να ενταφιάζεται, δεν είναι δόγμα, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας πρακτικής, είναι έθιμο.
Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα επιλογής ή του ενταφιασμού, ή της αποτέφρωσης.
Η αποτέφρωση σήμερα τυγχάνει μεγάλης προτίμησης σε όλο τον κόσμο για πολλούς λόγους.
Απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών από την υποχρέωση της υποχρεωτικής εκταφής της σορού των συγγενών τους σε χ αριθμό χρόνων μετά την ταφή και την τραγική και μακάβρια υποχρέωση των συγγενών στη θέα της, σε πολλές περιπτώσεις , μη αποσυντεθημένης σορού.
Απαλλάσσει από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου μόνο για κάποια ελάχιστα χρόνια.
Προστατεύεται το περιβάλλον ( Γη και υδροφόρος ορίζοντας )των νεκροταφείων, τα περισσότερα των οποίων είναι δυστυχώς εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.
Αναφέρω επίσης ότι στην Ελλάδα επιτροπή για το δικαίωμα της αποτέφρωσης, δημιουργήθηκε το 1997, με σκοπό να προωθήσει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας.
Σημειώνω ότι υποστηρίχτηκε από: Έβερτ, Μπακογιάννη, Πάγκαλο, Μαντέλη, Σγουρίδη, Δαμανάκη, Κουβέλη, κ.ά .
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
 
 
β)  περί ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
Εδώ θα σταθώ στις υποχρεώσεις μας που αναφέρει το κάθε άρθρο και στα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται όταν δεν συμμορφωνόμαστε προς τους κανονισμούς του.
Όλοι μας λίγο πολύ δεν έχουμε τηρήσει τους συγκεκριμένους νόμους. Κάθε άρθρο που διαβάζω μου επιβεβαιώνει γι' ακόμη μια φορά οτι οι νόμοι δημιουργούνται για να τους καταπατάμε.
Πόσες φορές είδαμε να πετούν σκουπίδια έξω από τους κάδους, να πετάνε χαρτιά σε δημόσιους χώρους, να καταλαμβάνουν πεζοδρόμια προωθώντας το εμπόρευμα τους καταστηματάρχες χωρίς την απαιτούμενη άδεια, να κοπρίζουν τα συμπαθέστατα τετράποδα κάποιων συμπολιτών μας, σε πάρκα και σχολεία και να μη τα καθαρίζουν ;(υπάρχει κατάλληλο σακουλάκι).
Πρόταση μου και παράπονο μαζί είναι: η Δημοτική Αστυνομία να μη παράγει εισπρακτικό έργο μοιράζοντας κλήσεις μόνο στα σταθμευμένα οχήματα, αλλά να βοηθάει στη τάξη και στο καθαρό περιβάλλον καταγράφοντας και τα στοιχεία των συμπολιτών μας οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ως ιδιόκτητο χώρο, παρεμποδίζοντας την ομαλή διέλευση των πεζών.
 Υπάρχουν επίσης οικόπεδα ξέφραγα, εγκαταλειμμένα από τον ιδιοκτήτη τους, τα οποία είναι εφαπτόμενα με οικοδομικά κατοικήσιμα συγκροτήματα και έχουν μετατραπεί σε ζούγκλες αγριόχορτων συντηρώντας μέσα τους ερπετά, τρωκτικά και κάθε λογής βλαβερό ζωντανό οργανισμό επικίνδυνο για την υγεία και σωματική μας ακεραιότητα.
Επίσης θέλω να πω, πως κατανοώ οτι είναι ένα πολύ καλό έσοδο για τον δήμο η πληρωμή των προστίμων από τους παραβάτες, αλλά θα ήθελα να μου υποδείξετε με ποιό τρόπο μπορούμε να οδηγήσουμε έναν άγνωστο παραβάτη να πληρώσει το πρόστιμο. Ζητώντας τα στοιχεία του ;
Δεν θ΄ ανταποκριθεί φυσικά ! Ή αν πρόκειται για γνωστό μας άτομο να το καταδώσουμε ; Θα κουραστούμε να ρουφιανεύουμε. Γιατί πολλάκις την ημέρα θ' αντιλαμβανόμαστε παρανομίες !
Το μόνο σημαντικό στη προκειμένη περίπτωση, είναι ν' αποκτήσουμε όλοι μας οικολογική συνείδηση!
Για να έχουμε το δικαίωμα να λέμε οτι ήμαστε πολιτισμένοι!!
 
Μαρκοπούλου Κωνσταντίνα
   
   (μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης)
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top