Την χρηματοδότηση 32 νέων σχολείων εντός του τρίτου τριμήνου του 2010 στο νομό Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Της Σ. Μαργαριτίδου

Τα 16 από αυτά θα προκηρυχθούν μέσω ενός νέου έργου ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 80,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι να καταργηθεί η διπλοβάρδια στο νομό Θεσσαλονίκης, η οποία αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής. Τα 16 σχολεία που θα προκηρυχθούν είναι: 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 3ο Λύκειο Πυλαίας, 1ο Λύκειο Πολίχνης, 3ο Λύκειο Μετεώρων Δήμου Πολίχνης, 4ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Ευκαρπίας, 3ο Γυμνάσιο Δήμου Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Δήμου Λαγκαδά, Λύκειο Μίκρας, 9ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αμπελοκήπων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Πανοράματος, 1ο Ειδικό Δ.Σ. & Ν/Γ και ειδικό Δ/Σ για παιδιά με αυτισμό Δήμου Καλαμαριάς, Λύκειο Δήμου Ευκαρπίας, Νηπιαγωγείο Δήμου Πεύκων, 4ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Πεύκων, 1ο ΕΠΑΛ Δήμου Συκεών και 1ο Γυμνάσιο Αγ. Παύλου.Σύμφωνα με τον ΟΣΚ εξετάζεται τα υπόλοιπα 16 να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ (έξι για άμεση ένταξη, επτά για ένταξη εντός του 2010 και τρία για ένταξη το 2011).
“Δυστυχώς στο Νομό Θεσσαλονίκης σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά διπλοβάρδιας πανελληνίως. Η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να λυθεί άμεσα το ζήτημα. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη εντάξει στον προγραμματισμό μας 32 σχολεία του νομού και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μέχρι να λυθεί εξολοκλήρου το ζήτημα”, δήλωσε στη "Μ" ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ Ηρακλής Δρούλιας.
Μελέτη για το κτίριο της οδού Αγίου Μηνά
Το κτίριο που ανήκει στην ΟΣΚ ΑΕ της οδού Αγίου Μηνά και θεωρείται ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σκοπεύει άμεσα να αξιοποιήσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη "Μ" ο κ Δρούλιας, "άμεσα η ΟΣΚ ΑΕ θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του Αγίου Μηνά, που συμπεριλαμβάνει την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, την κατάρτιση πιθανών σεναρίων αξιοποίησης και την επιλογή του βέλτιστου σεναρίου".
Σε ότι αφορά τα βιοκλιματικά σχολεία εκτός από το πρώτο πράσινο σχολείο που δρομολογείται άμεσα στο Δήμο Συκεών, προϋπολογισμού €4,5εκ, μετατρέπεται σε βιοκλιματικό σχολείο το Ενιαίο Λύκειο Πεύκων Θεσσαλονίκης και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης.
Πού θα βρεθούν τα χρήματα
Η ΟΣΚ ΑΕ σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα σκοπεύει να εξοικονομήσει πόρους της τάξης των €2.595.283.Το συγκεκριμένο ποσό εξοικονομείται από τη διοικητική αναδιάρθρωση, τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων.
Το νέο φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού αναμένεται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στο άμεσο μέλλον. Σχετικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο τρίμηνο αφορούν στη βελτίωση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, στην αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην αναδιοργάνωση της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και στη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης έργων και γεωγραφικής απεικόνισης των σχολικών μονάδων της επικράτειας (GIS).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top