Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
 Σκληρή επίθεση κατά Ψωμιάδη και Μπιρμπίλη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Α' και Β' εκλογικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης, για την αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε την ανάκληση της απόφασης, σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Φούντωναν οι αντιδράσεις για την καύση, τα γύρισε ο νομάρχης
«Σε άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκε με βάση τις σημερινές δηλώσεις του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, αναγγέλλοντας την προσωρινή ανάκληση της απόφασης της μονάδας του ΤΙΤΑΝ η οποία επέτρεπε την καύση επικίνδυνων για την υγεία απορριμμάτων (πλαστικά θερμοκηπίων, υποπροϊόντα πετρελαιοειδών, διάφορα πλαστικά, χαλασμένα λάστιχα αυτοκινήτων).
»Χαιρετίζουμε τη νίκη την οποία πέτυχε η συνολική αντίδραση θεσμικών φορέων και της κοινωνίας της πόλης και ειδικότερα των δυτικών περιοχών (νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, οικολογικές οργανώσεις και απλοί πολίτες)» ανακοίνωσε ακολούθως η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έβαλε και κατά της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη κάνοντας λόγο για:
«Αναφορές και αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με παρεμφερή θέματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις τοπικών φορέων, επιστημονικά δεδομένα, καθώς και την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μονάδας η οποία εφάπτεται του πολεοδομικού συγκροτήματος». «Θα μας βρουν απέναντί τους μαζί με όλη την τοπική κοινωνία» σημείωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τα θέματα της παλαιότητας του εργοστασίου, της ανεπάρκειας της συγκεκριμένης μελέτης και την έλλειψη συγκροτημένων μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης των εκπομπών του εργοστασίου.
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Ο λαός της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας θα βάλει οριστικά τέλος στην εξυπηρέτηση συμφερόντων με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου». Προηγήθηκαν οι καθολικές αντιδράσεις κατοίκων και 14 δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα αλλά και στη Ν.Δ.
«Το περιβάλλον δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν είμαστε απέναντι στους δημάρχους. Αν πρέπει να ανακληθεί η απόφαση που πάρθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, θα ανακληθεί. Εμείς στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και το έχουμε αποδείξει. Σεβόμαστε όσο κανείς άλλος το περιβάλλον, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί επιστημονικά και ότι αυτοί που μας επιτέθηκαν βάναυσα, όπου κι αν ανήκουν, θα εκτεθούν» δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Μαζί με την ανάκληση, ο νομάρχης πρότεινε και τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα γνωμοδοτήσει για το θέμα. Τη γνωμοδότηση ειδικών επιστημόνων για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΤΙΤΑΝ θα ζητήσει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και η νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Μαζί για τη Θεσσαλονίκη».
Η αρμόδια αντινομάρχης Ανάπτυξης Ιωάννα Τζάκη, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι η νομαρχία είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 10 Μαρτίου τους Δήμους Ευκαρπίας, Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου, που γειτνιάζουν με την τσιμεντοβιομηχανία. «Εντούτοις οι κάτοικοι των περιοχών είχαν έλλειμμα πληροφόρησης, ενώ δεν διατυπώθηκαν γραπτές αντιρρήσεις επί του θέματος ούτε παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η μελέτη που είναι ευθυγραμμισμένη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία» συμπλήρωσε.
«Αν δεν ήταν οι εκλογές, δεν θα είχε διαμαρτυρηθεί κανείς» τόνισε από την πλευρά του ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γιώργος Τσαμασλής. Ακόμη σημείωσε ότι «χάρη στα μέτρα της σημερινής διοίκησης κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τη ρύπανση στην περιοχή γύρω από τον ΤΙΤΑΝ και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους», ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης φυτικών και ζωικών αποβλήτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, μειώνοντας τους ρύπους.
Ο δημοτικός συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» του νεοσύστατου Δήμου Παύλου Μελά (Ευκαρπία, Πολίχνη, Σταυρούπολη) προγραμμάτιζε για χθες το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ευκαρπίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη καύση απορριμμάτων στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top