Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας προωθεί σχετικό νομοσχέδιο, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αλλάζει άρδην το καθεστώς που επικρατεί, ενισχύοντας το πυροσβεστικό σώμα με έμψυχο δυναμικό σε ετήσια βάση, ενώ σχεδιάζεται η ίδρυση πυροσβεστικής ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, αφού η αρμόδια μικτή ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο έχει καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τη μορφή του σχεδίου νόμου. Παράλληλες προτάσεις έγιναν και για την ανωτατικοποίηση των σχολών της αστυνομίας και του λιμενικού.
Το σημερινό καθεστώς εισαγωγής στο πυροσβεστικό σώμα χαρακτηρίζεται αδιαφανές και επιπρόσθετα δεν καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται. Η ενίσχυση του σώματος σε έμψυχο δυναμικό γίνεται μόνο με προκηρύξεις διαγωνισμών, ενώ η εκπαίδευση των πυροσβεστών δεν διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Μόνο για τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής η εισαγωγή γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με τη συμμετοχή μόνον εν ενεργεία πυροσβεστών.
Μέχρι τέλος του χρόνου στη Βουλή
Ελπίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και η αλλαγή στην εκπαίδευση των πυροσβεστών δεν αποκλείεται να ισχύσει και από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, αν και για την εφαρμογή του νόμου προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος. “Βασικοί στόχοι είναι η αντικειμενικοποίηση, η διαφάνεια στις εισαγωγές πυροσβεστών, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης”, παρατηρούσαν πηγές του υπουργείου που συμμετείχαν στη σύνταξη της πρότασης για το νέο νομοσχέδιο.
Τον σχεδιασμό του υπουργείου επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο οποίος δήλωσε στη “Μ” ότι “όσο πιο αναγκαία γίνεται η προστασία του πολύτιμου οικολογικού αποθέματος της χώρας μας, τόσο πιο απαραίτητη είναι η αναβάθμιση του επιπέδου των ικανοτήτων και των γνώσεων του προσωπικού των πυροσβεστικών υπηρεσιών”. Σχετικά με την απόφαση η εισαγωγή να γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων επισήμανε πως αυτό “διασφαλίζει την αξιοκρατία και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων των ένστολων πολιτών. Και βέβαια η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το σύνθετο πρόβλημα της πυροπροστασίας να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της καταστολής και της κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και των άλλων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας”, σημείωσε.
Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και οι συνδικαλιστές της πυροσβεστικής, καθώς επί χρόνια ζητούν να είναι αξιοκρατικά τα κριτήρια εισαγωγής των συναδέλφων τους, αφού το σύστημα των συνεντεύξεων είχε αμφισβητηθεί έντονα. “Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γίνεται η εισαγωγή από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ενίσχυση σε ετήσια βάση και όχι με σποραδικούς διαγωνισμούς με αμφισβητούμενα κριτήρια. Το σύστημα δεν θα είναι τρωτό. Εδώ και χρόνια κάνουμε εμείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή”, υποστήριξε μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Δάρατζης. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη αντιπροσωπεία της Ένωσης έχει συναντηθεί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη συζητώντας το θέμα της εκπαίδευσης.
Τι αλλάζει στην εκπαίδευση των πυροσβεστών
Για την εκπαίδευση των πυροσβεστών ιδρύεται το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου λειτουργούν δύο βασικές σχολές:
- η Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία θα λειτουργήσει αντί της σημερινή σχολής Δοκίμων Ανθυποπυραγών, και
- η Σχολή Πυροσβεστών και Πολιτικής Προστασίας, που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών.
Σύμφωνα με τις προτάσεις για το σχέδιο νόμου, καταργείται η σχολή αρχιπυροσβεστών και εντάσσεται στην εσωτερική εκπαίδευση του σώματος, όπως ισχύει και στην αστυνομία, ενώ στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου πυροσβεστικού ιδρύματος θα λειτουργούν η σχολή μετεκπαίδευσης και διά βίου μάθησης, το ερευνητικό κέντρο, αλλά και το κέντρο πυρομηχανικής και πιστοποίησης πυραντοχής υλικών.
“Η σχολή αυτή μπορεί να γίνει εθνικός φορέας πιστοποίησης όχι μόνο για πυροσβέστες αλλά και για ιδιώτες”, υπογράμμιζαν επιστήμονες που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της πρότασης.
Στη Σχολή Πυροσβεστών και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εκπαιδεύονται όσοι υπάλληλοι θα υπηρετήσουν ως απλοί πυροσβέστες, η εισαγωγή θα είναι ελεύθερη για όλους μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει στην αστυνομική ακαδημία.
Η φοίτηση στη συγκεκριμένη σχολή θα είναι υπερδιετής.
Στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος θα εισάγονται οι δόκιμοι αξιωματικοί με τον ίδιο τρόπο. Η φοίτηση θα είναι τετραετής κατά τα πρότυπα των ΑΕΙ και οι ήδη υπηρετούντες στη Σχολή Πυροσβεστών και Πολιτικής Προστασίας θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται απευθείας στο δεύτερο έτος φοίτησης. Παράλληλα στην ίδια σχολή προβλέπεται δυνατότητα μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Ο αριθμός των εισαχθέντων στις δύο σχολές θα ορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα τόσο με τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό όσο κυρίως και με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Εκτός της ίδρυσης των δύο σχολών εκπαίδευσης των πυροσβεστών, η τομή που γίνεται αφορά στο σύστημα διοίκησης και εκπαίδευσης, στο οποίο πλέον συμμετέχουν μόνιμοι καθηγητές ΔΕΠ και όχι ωρομίσθιοι όπως σήμερα, ενώ όλο το οργανόγραμμα συγκροτείται στα πλαίσια του κάθε ΑΕΙ.
“Σήμερα αυτές οι σχολές δεν είναι ισότιμες με τα πανεπιστήμια, αφού δεν έχουν ακολουθήσει τίποτε απ’ ό,τι προβλέπεται στη διαδικασία της Μπολόνια. Με τον σχεδιασμό αυτό αποκτούν έδρες και αλλάζει το σύστημα διοίκησης”, παρατήρησε επιστήμονας που ασχολήθηκε για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.
Στη Θεσσαλονίκη η πυροσβεστική ακαδημία. Η πυροσβεστική ακαδημία της Σχολής Πυροσβεστών και Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε έκταση στη Νεοχωρούδα. Συνδικαλιστές έλεγαν στη “Μ” ότι εδώ και δύο χρόνια είναι διαθέσιμη τόσο η έκταση όσο και τα κονδύλια για την κατασκευή της σχολής. “Το θέμα ήταν θαμμένο, απομένουν τόσον καιρό μόνον οι υπογραφές”, όπως είπε ο κ. Δάρατζης, υπογραμμίζοντας ότι ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας ήταν αυτός που το ενεργοποίησε πάλι. Η έκταση είναι 500 στρεμμάτων και έχει αποχαρακτηριστεί για να φιλοξενήσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την άλλη, η ακαδημία της Ανώτατης Σχολής Αξιωματικών θα παραμείνει στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις που σήμερα υπάρχουν και θα ενισχυθούν.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Home
»
»Unlabelled
» Πυροσβέστες μόνο μέσω πανελλαδικών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου