Αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα προσδίδει η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, μέσα από την κάλπη των οποίων θα καλέσει τους πολίτες να στείλουν πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και απόρριψης του μνημονίου

Του Βαγγέλη Πλάκα


Ωστόσο στη Ρηγίλλης αποφεύγουν να μετατρέψουν την κάλπη σε “δημοψήφισμα”, ενώ θα δώσουν την εκλογική μάχη κυρίως με αυτοδιοικητικά πρόσωπα, όπως αποτυπώνεται και στις επιλογές της Βόρειας Ελλάδας με τους Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γιώργο Δακή στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα και τον Γιώργο Παυλίδη που είναι το φαβορί για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, οι οποίοι προέρχονται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Το ίδιο και στην κρίσιμη για τον Αντώνη Σαμαρά περιφέρεια της Πελοποννήσου με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο, στην Ήπειρο με τον νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη, στη Στερεά Ελλάδα με τον νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα και Βορείου Αιγαίου με τον νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να στηρίξει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στελέχη που στη γαλάζια εσωκομματική μάχη είχαν ταχθεί στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη έχει προκαλέσει ποικίλες ερμηνείες και αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να αποφύγει διαρροές στελεχών όταν ιδρυθεί το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη αλλά και το ενδεχόμενο αντάρτικων υποψηφιοτήτων. Παράλληλα, εκτιμά ότι έτσι θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή εσωκομματική συσπείρωση και ευρύτερες στηρίξεις από το σύνολο του κεντροδεξιού χώρου. Η πλευρά του “Φόρουμ” αντέδρασε στις επιλογές Σαμαρά που αποτέλεσαν σημείο εσωτερικού προβληματισμού. Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη πάντως σχολίαζαν σκωπτικά τις επιλογές “ντορικών” από την πλευρά της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ μπορεί η Ρηγίλλης να ανακοινώνει σταδιακά τους υποψηφίους που θα στηρίξει, ωστόσο πολλά είναι τα σημεία προβληματισμού. Ένα από τα μεγαλύτερα η υποψηφιότητα στην Πελοπόννησο του Πέτρου Τατούλη, η οποία θα στηριχθεί από τον ΛΑΟΣ και πιθανόν και από το ΠΑΣΟΚ και την Ντόρα Μπακογιάννη. Ένα άλλο είναι ο υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Από τη Ρηγίλλης ακούγεται ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ενώ δεν τίθεται θέμα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και απομακρύνεται το σενάριο για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Στους δήμους

Θολό παραμένει το τοπίο στους περισσότερους δήμους της Βόρειας Ελλάδας αναφορικά με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει η ΝΔ. Έως τώρα έχει ανακοινωθεί η στήριξη του Μιχάλη Στυλιανίδη στην Ξάνθη, του Δημήτρη Κοτσάκη στην Κομοτηνή, του Σάββα Χιονίδη στην Κατερίνη, του Γιάννη Καραγιάννη στον Λαγκαδά και του Ιορδάνη Τζαμτζή στη Σκύδρα.
Στην Αλεξανδρούπολη από τον χώρο της ΝΔ κινούνται και τη στήριξη διεκδικούν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πέτροβιτς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Κούρτης και ο υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. Στην Καβάλα η Ρηγίλλης προσανατολίζεται στη στήριξη του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή, αν και υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει και ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης και ο δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Τσαταλμπασίδης. Πολυσύνθετο το τοπίο στις Σέρρες, όπου η ΝΔ δεν προσανατολίζεται σε υποστήριξη του γαλάζιου δημάρχου Γιάννη Βλάχου και βλέπει προς τον πολιτευτή Θόδωρο Μηλίδη, αν και ακούγεται και η βουλευτής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Υποψήφιοι είναι επίσης και ο Στάθης Πανταζής και ο Κώστας Σίμογλου. Στον δήμο Δράμας υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης αλλά και ο νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης και στον δήμο Κιλκίς υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει ο νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας και ο υποψήφιος δήμαρχος το 2006 Παύλος Πασαλλίδης. Στον δήμο Βέροιας έχει προταθεί ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος ωστόσο επιθυμεί να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, και ακούγονται τα ονόματα του πρώην βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη και των Αργύρη Γκαμπέση, Χρήστου Σκουμπόπουλου, Χρήστου Τσιούντα και Γιώργου Κυριακίδη. Στον δήμο Έδεσσας από τον χώρο της ΝΔ υποψήφιοι θα είναι οι Γιάννης Μουράτογλου και Δημήτρης Γιάννου, ενώ στον δήμο Πολυγύρου υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο δήμαρχος Θωμάς Καπλάνης, αν και πολλά εξαρτώνται από τον νομάρχη Αστέριο Ζωγράφο. Αν δεν επιλέξει την αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, τότε θα δώσει το παρών στον δήμο Πολυγύρου. Σύνθετο το τοπίο και στην Κοζάνη, όπου προτάθηκε και ο πρώην υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης, Εκεί το γαλάζιο παζλ συνθέτουν οι: Άννα Νανοπούλου, επικεφαλής αντιπολίτευσης και πολιτευτής, Κώστας Σανίδης, δήμαρχος Ελλησπόντου, Κυριάκος Μιχαηλίδης, δήμαρχος Δ. Υψηλάντη, Στέργιος Γκανάτσιος, πρώην πρόεδρος ΤΕΙ, Κώστας Πουτακίδης, πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ, Γιώργος Τοπαλίδης, πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ, και Χρήστος Σάββας, πρόεδρος Επιμελητηρίου. Στον δήμο Γρεβενών υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο δήμαρχος Γιώργος Νούτσος και ο νομάρχης Γρεβενών Στέργιος Κουπτσίδης, στον δήμο Καστοριάς ο νομάρχης Κώστας Λιάντσης, ο δήμαρχος Γιάννης Τσαμίσης και ο Μανώλης Χατζησυμεωνίδης ενώ κινείται και ο Πασχάλης Γκέτσιος, και στον δήμο Φλώρινας από τον χώρο της ΝΔ συναντώνται ο δήμαρχος Στέφανος Παπαναστασίου, ο νομάρχης Γιάννης Βοσκόπουλος και οι Δημήτρης Ηλιάδης και Αριστείδης Αριστείδου.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τον χώρο της κεντροδεξιάς, εκτός από τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, υπάρχει και η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ Σάκη Τζακόπουλου. Για πρώτη φορά έτσι από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο θα υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ξεκάθαρο το τοπίο για τη ΝΔ στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης με τον Λάζαρο Κυρίζογλου, Πυλαίας-Χορτιάτη με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, Βόλβης με τον Δημήτρη Γαλαμάτη, Θερμαϊκού με τον Γιάννη Αλεξανδρή, Θέρμης με τον Νίκο Βεζυρτζή. Στην Καλαμαριά κινείται ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Χαραλαμπίδης, αλλά μια μεγάλη ομάδα δημοτικών συμβούλων διαφωνεί και θα συνταχθεί με τον Χάρρυ Κλυνν, που η Ρηγίλλης είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές και ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Επίσης παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κοκκόρη, ακούστηκε και η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστίνα Κελεσίδου, ενώ ενδιαφέρεται και ο Δημήτρης Τζιοβάνης.
Στον Λαγκαδά η ΝΔ θα στηρίξει τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη, αν και υπάρχουν οι υποψηφιότητες του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Αναστασιάδη και του δημάρχου Καλλινδοίων Σταύρου Καμαρούδη, ενώ στον δήμο Δέλτα η στήριξη θα δοθεί στον Νίκο Γιουτίκα. Στο Ωραιοκάστρο η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσμα, καθώς υποψήφιοι θα είναι τρεις γαλάζιοι δήμαρχοι: Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος, Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης και Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάνδος. Με δημοσκόπηση μεταξύ του δημάρχου Αγίου Αθανασίου Αριστείδη Αραμπατζή και του πρώην δημάρχου Κουφαλίων Γιάννη Τσουκνιδά θα κριθεί η στήριξη στον δήμο Χαλκηδόνας. Στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού υποψήφιοι θα είναι και ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας και ο δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου Πέτρος Σούλας. Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών θα στηριχθεί ο δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης, ενώ η δυστοκία στον δήμο Παύλου Μελά οδηγεί στο ενδεχόμενο επαναστήριξης του πρώην δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου.

Αντιπεριφερειάρχες

Διαφωνεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με τη Νέα Δημοκρατία για την επιλογή του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ασκεί και μητροπολιτικά καθήκοντα. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα ήθελε τον αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ενώ από το επιτελείο ακούγονται και τα ονόματα των Διονύση Ψωμιάδη και Ευθύμιου Φωτόπουλου. Η ΝΔ θα ήθελε ένα πολιτικό πρόσωπο επιλογής της και έχει ακουστεί ο Παναγιώτης Κοκκόρης.
Στη Χαλκιδική πληροφορίες λένε πως εξομαλύνονται οι σχέσεις του κ. Ψωμιάδη με τον νομάρχη Αστέριο Ζωγράφο και είναι πιθανό να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ειδάλλως ακούγεται ο αντινομάρχης Διονύσης Αριστοτελίδης. Στην Ημαθία έχει “κλειδώσει” η υποψηφιότητα του νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, αν και η ΝΔ θα τον ήθελε υποψήφιο δήμαρχο Βέροιας. Στην Πιερία ο νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου θα είναι υποψήφιος βουλευτής και φαβορί θεωρείται ο πρώην βουλευτής Αντώνης Καρπούζας ενώ ακούγονται και οι Δημήτρης Χριστογιάννης και Νίκος Μπουρονίκος. Στην Πέλλα έχουν καταγραφεί τα ονόματα των Γιάννη Γκλαβάκη, Γιάννη Ανδρίτσου, Άλκη Νουσυκύρου, Σταύρου Τουφεκόπουλου και Στέλιου Βαμβίνη. Στο Κιλκίς ο νομάρχης Βαγγέλης Μπαλάσκας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και για υποψηφιότητα ακούγονται οι Δημήτρης Σισμανίδης και Περικλής Κολιότσος. Στις Σέρρες ακούγονται οι Γιάννης Μωυσιάδης, Θόδωρος Μηλίδης, Θανάσης Μασλαρινός, Κώστας Τσιπλάκης και Θανάσης Μπαζδάνης.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top