Η Ελλάδα περνάει δραματικές στιγμές, η εθνική κυριαρχία έχει ουσιαστικά απωλεστεί, ο λαός οδηγείται με ταχύτητα φωτός στην πείνα και στην εξαθλίωση και η «δημοκρατία» έχει καταντήσει σκλαβοκρατία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα, τι έχει να κερδίσει ή να χάσει η πατρίδα μας από αυτές, τί έχουμε να κερδίσουμε ή να χάσουμε εμείς οι πολίτες;


Η κατοχική κυβέρνηση (με τις αριστεροδεξιές τσόντες), η αξιωματική αντιπολίτευση , τα λαμόγια και οι κερδοσκόποι (ντόπιοι και ξένοι) θέλουν να συνεχίσουν να μας βιάζουν και να μας εκβιάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να κάτσει κι αυτός στο τραπέζι ως επίσημος προσκεκλημένος και η Παπαρήγα ονειρεύεται να γίνει η Μεγάλη Αικατερίνη και να μας κάνει όλους λοβοτομημένους.

Κι εμείς ο κόσμος, οι πολίτες, τι θα κάνουμε; μπορούμε να τα βάλουμε με αυτά τα τέρατα; Πως θα επιβιώσουμε; Θα έχουμε, θα βρούμε αύριο δουλιά; Θα εξασφαλίσουμε τον «επιούσιο»; Πως θα κάνουμε οικογένεια; Πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά; Τι θα κάνουμε αν αρωστήσουμε; Τι θα κάνουμε στα γεράματα;

Αν συνεχίσουμε όπως βαδίζαμε, εμπιστευόμενοι τις κοινές υποθέσεις, τη διοίκηση, το κράτος σε κάποιους άλλους τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό (οι μέρες των «παχιών αγελάδων» τελείωσαν γιατί καταντήσαμε θλιβερά κατοικίδια). Ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής αντίδρασης είναι να πάρουμε τις τύχες της πατρίδας μας και της ζωής μας στα χέρια μας. Να μην αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει πριν από μας για εμάς, να κυβερνά στο όνομά μας. Είμαστε έτοιμοι σήμερα να το κάνουμε αυτό; Σίγουρα όχι. Μπορούμε όμως να κάνουμε τα πρώτα βήματα. Να μην δώσουμε σε κανέναν την συγκατάθεσή μας να διοικήσει, να ελέγξουμε και να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους διοικούντες. Να αντισταθούμε στην προπαγάνδα της τηλεόρασης, να μην υποκύψουμε στους πειρασμούς των «εύκολων λύσεων», να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τον τόπο μας, με τη γειτονιά μας.

Και αφού φθάσαμε στα τοπικά, ας δούμε τι γίνεται και με τις εκλογές στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου. Καταρχήν δηλώνουμε ότι μας άρεσε που διευρυνθήκαμε, αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα σχέδια των διοικούντων. Εμάς μας αρέσει ο νέος Δήμος γιατί αυξάνεται ο ζωτικός χώρος και η ποικιλομορφία, τώρα το Ωραιόκαστρο έχει ποτάμι (συνορεύει και με την Πικρολίμνη), ευρύτατο ορεινό όγκο, σιδηροδρομική γραμμή, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μα κυρίως νέους συμπολίτες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίσουμε τον νέο μας δήμο, τον τόπο και τους ανθρώπους και να δούμε πως θα πορευτούμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη ζωή (θα μας είναι πολύτιμα τα διεθνή παραδείγματα και οι εμπειρίες).

Τώρα για τις δημοτικές εκλογές, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απέχουμε. Οι πέντε υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο μας για να διοικήσουν δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτε θετικό και ελπιδοφόρο. Δεν πρέπει λοιπόν να παρασυρθούμε από κάποιες υποσχέσεις ή από τη συνήθεια και να τους ψηφίσουμε. Θα βλάψουμε καίρια τον τόπο μας.

Ας τους εξετάσουμε όμως από κοντά.

Ο Θεμελής της ΛΑΣΩ δεν έχει καμιά σχέση με τα τοπικά θέματα, αυτός κάνει αγώνα μόνο για την Παπαρήγα, άλλωστε αυτή τον έβαλε υποψήφιο.

Η Αλίρη έχει την στήριξη του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ του οποίου είναι στέλεχος (Νομαρχιακή Σύμβουλος και διορισμένη στην διοίκηση του ΟΛΘ) καθώς και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου τα προηγούμενα χρόνια με τα τοπικά προβλήματα και είναι ένα θηλυκό γρανάζι στην πολιτική της κατοχικής κυβέρνησης. Ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα της εξασφαλίσει την είσοδο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα της επιτρέψει, παράλληλα, να διεκδικήσει και έναν καλύτερο διορισμό στην δημόσια διοίκηση. Από τους πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν στέλεχος μιας λαομίσητης κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος της Μυγδονίας ο Γαβότσης είναι ένας πάμπλουτος γιατρός που κατοικεί στην Καλαμαριά (100 χιλιόμετρα μακριά από το Πετρωτό) και χρησιμοποιεί το δημαρχιακό αξίωμα για να πολλαπλασιάσει την περιουσία του. Κατά την οκταετή θητεία του στην Μυγδονία αγόρασε και ενέταξε 18 ακίνητα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Έδωσε δε στην δημοσιότητα ένα εξαιρετικά ασαφές «πόθεν έσχες» για να θολώσει τα νερά και να εξαπατήσει τους «ιθαγενείς». Ο κύριος αυτός είναι αδίστακτος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο παραχώρησε 50 στρέμματα, στο ωραιότερο μέρος του δάσους της Λητής, στην Μητρόπολη Λαγκαδά για να κατασκευάσει Συνεδριακό Κέντρο. Ενώ καταδικάστηκε και χρέωσε το ταμείο του δήμου με πρόστιμο 220 χιλιάδων ευρώ επειδή δεν επέτρεψε την δημιουργία ψυχιατρικού ξενώνα στο Μελισσοχώρι. Τυχόν επανεκλογή του θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το περιβάλλον του νέου Δήμου, αφού πρόκειται για φανατικό εχθρό του δάσους και του πρασίνου.

Ο δήμαρχος της Καλλιθέας ο Σαραμάντος, στα οκτώ χρόνια της θητείας του, δημιούργησε ένα σφιχτό πελατειακό σύστημα, με ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια, εκβιασμούς κλπ), χάρην του οποίου «σημαδεύτηκε» και με 2 καταδικαστικές αποφάσεις. «Έφαγε» 12 μήνες επειδή πήρε οικοδομικά υλικά από το Λατομείο Μεσαίου και τα έδωσε παρανόμως σε ιδιώτες και 15 μήνες γιατί μονιμοποίησε ρουσφετολογικά κάποιους εργαζόμενους. Σε αυτές τις εκλογές ντύθηκε Αη Βασίλης και μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να διευκρινίζει που θα βρει τους πόρους για να τις πραγματοποιήσει. Σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του φιλολαικού «θαυματοποιού» που προσπάθησε να πλασάρει αποτέλεσε η ακύρωση από την Περιφέρεια των βεβιασμένων ενεργειών του για την προώθηση των μελετών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτό προσπάθησε να επουλώσει δίνοντας πρώτος στην δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του. Βέβαια θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για τους πολίτες αν μας πληροφορούσε πόσα από τα αγροτεμάχια που κατέχει ενέταξε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Τέλος ερχόμαστε και στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, τον οποίον όπως είναι φυσικό γνωρίζουμε καλύτερα από τους άλλους. Ο κ. Μπάτος επαίρεται ότι οδήγησε την πόλη μας στον δρόμο της «ανάπτυξης» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταστροφέα του Ωραιοκάστρου. Στα χρόνια της διοίκησής του το πανέμορφο και καταπράσινο Ωραιόκαστρο που με κόπους και θυσίες έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παπούδες μας παραδόθηκε βορά στους εργολάβους που το κατήντησαν Τσιμεντόκαστρο. Στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου δυο μόνο πράγματα τον ενδιαφέρουν: πως θα τα «κονομήσει» και πως θα επανεκλεγεί. Οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης και οι εντάξεις των χωραφιών του είναι η μόνιμη και αγαπημένη του ενσχόληση.Φημολογείται ότι κατά την διάρκεια της θητείας του έχει κάνει μεγάλη περιουσία και γι΄αυτό δεν δίνει στην δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του.

Κατά τα λοιπά έχει στερήσει το Ωραιόκαστρο από βασικές υποδομές όπως σχολική στέγη, κέντρο υγείας, δίκτυο ομβρίων, πολιτιστικό κέντρο, Θέατρο, κινηματογράφο, πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες κλπ.

Είναι δηλωμένος εχθρός της καθαριότητας και διεκδικεί το βραβείο του δημάρχου της πιο βρώμικης πόλης.

Αν επανεκλεγεί θα ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο στο Ωραιόκαστρο (προωθεί νέα επέκταση) και θα επεκτείνει τη δράση του και στις γύρω περιοχές όπου υπάρχει άφθονο «παρθένο» έδαφος.



Στάθης Κελεσίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top