Ορίζοντας το cult στον καιρό μας, νομίζω μοιάζει αυτονόητο πια πως χωράει εντός του πράγματα που άντεξαν στο χρόνο, λατρεύτηκαν και συνεχίζουν...
να λατρεύονται αναλλοίωτα. Σημεία, άνθρωποι και κτίρια που η πατίνα του χρόνου και οι εκ-μοντερνισμοί δεν τα αγγίζουν. Και στην πόλη μας αντέχουν ακόμα...
1. Το στοιχειωμένο σπίτι στη Βασιλίσσης Ολγας 263 είναι σήμερα μάντρα εταιρείας με οικοδομικά υλικά λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου. Σήμερα είναι ετοιμόρροπο και δεν κατοικείται, ενώ οι φήμες λένε ότι όσοι πέρασαν το κατώφλι του νύχτα άκουσαν θορύβους από φαντάσματα..Στο παρελθόν δύο εργολάβοι που το πήραν για να το κατεδαφίσουν πέθαναν, ο ένας από καρδιακή προσβολή και ο άλλος σε τροχαίο.
2. Το flou
3. Ο Καραγκιόζης της ΧΑΝΘ (και η μεγάλη ξύλινη πόρτα της εισόδου, και το "καμπαναριό" της)
4. Τα κοτόπουλα του Βάσου
5. Το "φάντασμα" του Ολυμπος-Νάουσα
6. Τα κάγκελα με τις κολλημένες αγγελίες στο Πανεπιστήμιο
7. Το ξύλινο σπίτι των ναυτοπροσκόπων, στη Βασ. Γεωργίου
8. Η ντεκό εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στο "στρατηγείο"
9. Ο Χατζής, βέβαια, έστω και χρεοκωπημένος!
10. Οι κήποι του Πασά
11. Εστιατόριο με μαγειρευτά το Χρυσό Παγώνι (γωνία Αλεξάνδρου Σβώλου και Ιπποδρομίου). Πάνω από 40 χρόνια...
12. Μπιφτέκια ο «Τάκης» στρίβοντας από τη Μοναστηρίου αριστερά επί της Κωλλέτη.
13. Ο Καφενές του Σωτήρη. Ήταν στο Μπιτ Παζάρ και εδώ και 3-4 χρόνια έχει μετακομίσει σε μία στοά στην Εγνατία στο ύψος της Κολόμβου.
14. Μπουγατσατζίδικο ο «Γρηγόρης». Λίγο πιο κάτω από του πάρκο του Αγίου Θεράποντα, βρίσκεται το μπουγατσατζίδικο του «Γρηγόρη». Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Ο πατέρας είναι ΠΑΟΚτσής, ο ένας ο γιος Ηρακλής και ο άλλος Αρειανός! Καθημερινά τα ξημερώματα (1.00-1.30) στήνονται ποδοσφαιρικές συζητήσεις με θαμώνες, οι οποίες κρατούν ως το πρωί!
15. Το πάρκο στον Άγιο Θεράποντα: Παλιοί Τουμπιώτες (άνω των 60) μαζεύονται στο πάρκο στον Άγιο Θεράποντα αργά τα βράδια (χειμώνα και καλοκαίρι) δίπλα από το Μήτσο που πουλάει καρπούζια. Εκεί ανάβουν «φωτιές» στήνοντας λαϊκά δικαστήρια.
16. Στο πάρκο στην οδό Κρήτης στο Ντεπώ, μαζεύονταν παραδοσιακά διάφοροι ποδοσφαιρόφιλοι κάθε ηλικίας. Το ραντεβού δεν είναι ποτέ προκαθορισμένο. Συνήθως οι συναντήσεις γίνονταν από συνήθεια μετά από κάποιο ποδοσφαιρικό γεγονός τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα ξημερώματα έβρισκαν τις συζητήσεις (σε έντονο ύφος και όχι πάντα πολιτισμένα, αλλά και με καμιά ψιλή να πέφτει που και που...) σε φουλ ένταση και η θεματολογία μπορούσε να είναι από τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τον Ηρακλή μέχρι τον Πυρσό Γρεβενών, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή τη μεγάλη Βραζίλια του Πελέ! Ότι να ‘ ναι, αλλά πάντα με ποδοσφαιρικό περιεχόμενο...
17. Η καντίνα του «Μαύρου», βρίσκεται κοντά στη Μονή Λαζαριστών προς το κλειστό της Μενεμένης. Φοβερά σουβλάκια, παντσέτες και άλλα κρεατικά. Χρησιμοποιεί πολύ μπούκοβο και το λεγόμενο... «Άζαξ», ένα μυστικό υγρό που ψεκάζει τα σάντουιτς.
18. Η νέα Φωλιά πάνω από την Κασσάνδρου. Τόπος ιδανικός γεύσεων και εμπειριών.
19. Τα μπιφτέκια του Καλούση στην Βασιλίσσης Όλγας λίγο πριν από το Ράδιο Σίτι.
20. Οι παντσέτες της καντίνας «Μαμά Τερέζα»
21. Γαλακτομπούρεκο από τον Γαλυφιανάκη (στην Κων/νου Παλαιολόγου ένα στενάκι που ενώνει την Εγνατία με την Αλεξάνδρου Σβώλου παράλληλο στην Παλαιών Πατρών Γερμανού)
22. Τσουρέκι Τερκενλή φυσικά
23. Ψωμί, πίτες, πεϊναρλάκια και κουλουράκια από το Φούρνο Παυλίδη «Σκαφιώτο» στην Νεάπολη επί της Οδού Λαγκαδά 116.
24. Μπακαλιαράκια του Αρίστου στο Λιμάνι, απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό.
25. Το γήπεδο της Τούμπας: μία επίσκεψη στο πιο φημισμένο γήπεδο της Ελλάδας σε αγώνα του ΠΑΟΚ θα σας κάνει ΠΑΟΚτσή για πάντα!
26. Η πλατεία Ναυαρίνου με τα καφέ αλλά και τον κόσμο χύμα στο κύμα...
27. Τα «ξυλάδικά» στην Άθωνος
28. Τα μαγαζιά στη Βαλαωρίτου...
29. το De Facto στην Π.Μελά
30. Το Aperito στην παραλία Νέας Κρήνης, εδώ και δεκαετίες ίδιο και απαράλλακτο, σε ένα νεοκλασικό με τραπεζάκια και έξω.
31. Το μίνι γκολφ στο Καραμπουρνάκι, δεν έχει εκσυγχρονιστεί καθόλου απ' όταν ήμασταν παιδάκια.
32. Το δισκάδικο Stereodisc, στην πλατεία Αριστοτέλους. Κλασικό, αγαπημένο, ενημερωμένο, με τέλειες βιτρίνες γεμάτες εξώφυλλα άλμπουμ.
33. Το βιβλιοπωλείο Κεντρί στη Ναυαρίνου, μικρό αλλά θαυματουργό.
34. Το «Πάρε Δώσε» στη Ναυαρίνου με τα μεταχειρισμένα άλμπουμ αλλά και τεράστια αρχεία παλιών περιοδικών - ένας θησαυρός.
35. Το Berlin, το Λούκι Λουκ, το Residents, μαγαζιά που επιζούν ακόμα χωρίς να προσπαθούν να γίνουν τρέντι.
36. Το θερινό σινεμά Ναταλί.
37. Το δισκάδικο Λωτός.
38. First/ Στη Δ. Γούναρη. Φρεσκοψημμένα καλτσόνε, πολύ νόστιμα. Είναι σχεδόν, ένα μαγειρεμένο γεύμα τυλιγμένο σε ζύμη.
39. Ζαχαροπλαστείο Parfait/Λαμπρακη 160. Από τα ζαχαροπλαστεία παλιού τύπου. Λίγα γλυκά, αλλά όλα εξαιρετικά. Τα καλύτερα σαμπλέ που έχω δοκιμάσει. Μικρά βουτήματα, γεμισμένα με μαρμελάδα φράουλα. Επίσης, εξαιρετικά παγωτά, προσωπικά διαλέγω αυτό με τη βανίλια, αλλά και νόστιμα γλυκά ταψιού. Όλα τα προ ιόντα εξαντλούνται γρήγορα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως είναι πάντα φρέσκα.
40. Ο φούρνος στη συμβολή Πρ. Κορομηλά με Βογατσικού. Η καλύτερη τυρόπιτα της πόλης. Η τυρόπιτα Αντιγόνη, είναι μια παραδοσιακή πίτα, με χοντρό, χειροποίητο, φύλλο και φέτα. Πρέπει να ξυπνήσεις πρωϊ για να την προλάβεις.
41. Το μικρό παντοπωλείο στη Λαμπράκη με Δεκελέων, (στάση Διαγόρα). Είναι deli, αλλά δεν το ξέρει. Προϊόντα υψηλής ποιότητας, από όλη την Ελλάδα. Η μυζήθρα του έρχεται κατευθείαν από την Κρήτη, τα αβγά είναι από μια μικρή μονάδα στο Κιλκίς, τα όσπρια από διαλεγμένους παραγωγούς. Επίσης, είναι ανοιχτός μέχρι αργά το βράδυ.
42. Γαλακτοπωλείο ''Τα αδέρφια", στην Άνω Τζουμαγίας με Διογένους. Στο εργαστήριό τους, φτιάχνουν, ένα καταπληκτικό γιαούρτι, με τραγανή φουσκωτή πέτσα.
43. Ο Μέγας Αλέξανδρος στην παραλία. Πάμε «Αλέκο»;

Πηγή: parallaximag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top