Στα ύψη έφτασε για άλλη μία μέρα το ποσοστό όζοντος στην ατμόσφαιρα του Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους φορείς και προκαλεί αντιδράσεις.

Ειδικότερα σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου (180 mg/m3) στον τοπικό σταθμό μέτρησης για επτά ώρες προχθές, με μέγιστη ωριαία τιμή 200 mg/m3 (στις 6 μ.μ.), ποσοστιαία υπέρβαση 11,11%. Αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 2 μ.μ. η τιμή βρέθηκε...

 στα 189 mg/m3, στις 3 μ.μ. στα 192, στις 4 μ.μ. στα 193, στις 5 μ.μ. στα 197, στις 6 μ.μ. στα 200, στις 7 μ.μ. στα 195 και στις 8 μ.μ. στα 189 mg/m3. Το όζον (Ο3) είναι ένας δευτερογενής ρύπος, που σχηματίζεται στην τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, από πολύπλοκες φωτοχημικές αντιδράσεις που έπονται των εκπομπών των προδρόμων.
Όπως αναφέρει η διεύθυνση Περιβάλλοντος, ο σχηματισμός του όζοντος ευνοείται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, φαινόμενα που παρατηρούνται κάθε χρόνο στον ελλαδικό χώρο κατά τη θερινή περίοδο (κυρίως τις μεταμεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες). Για το λόγο αυτό συνιστάται γενικά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και μικρά παιδιά) και η έντονη σωματική άσκηση.

Ερώτηση βουλευτών 
Την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη Δυτική Θεσσαλονίκη ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με δεκάδες ανακοινώσεις της διεύθυνσης Περιβάλλοντος μέσα σε διάστημα τριών μηνών, συγκεκριμένα από τις 27 Απριλίου έως τις 5 Αυγούστου, σημειώθηκαν στο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού, τον πλησιέστερο που υπάρχει στην περιοχή της Ευκαρπίας και στο δήμο Παύλου Μελά, υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης του κοινού για το όζον των 180μg/m3 για 51 ημέρες (δηλαδή σχεδόν δύο μήνες από τους τρεις των εν λόγω μετρήσεων!) και συνολικά για 220 ώρες», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές και προσθέτουν: «Σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν έχουν πραγματοποιηθεί τη φετινή χρονιά τόσο πολλές υπερβάσεις, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διάρκεια της έντασης των υπερβάσεων, που φτάνει και τις 10 συνεχόμενες ώρες». Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα με τους ανεξέλεγκτους ρύπους στην ήδη περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή» και ζητούν τη λήψη μέτρων «για την αντιμετώπιση του μείζονος και επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ευκαρπίας προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Απόρριψη προγράμματος 
Εν τω μεταξύ απορρίφθηκε πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού για την περιβαλλοντική προστασία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε την απογοήτευση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρώην δήμος σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ και με τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπέβαλε πρόταση στο περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+2010 για συγχρηματοδότηση 50% από την Ε.Ε.
Η πρόταση δεν έτυχε χρηματοδότησης και θα υποβληθεί εκ νέου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη 
fkoutsamparis@makthes.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top