Σε ακραίες διαμαρτυρίες -όπως λουκέτα στα δημαρχεία, διαδηλώσεις και αποκλεισμούς υπουργείων, επ’ αόριστον αποχή από τη λειτουργία των δήμων- οδηγούνται τις επόμενες μέρες οι δήμαρχοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις νέες περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ, η οποία αγγίζει το 60%.

Οι αιρετοί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να παραιτηθούν ομαδικά, πρόταση που κατατέθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση της...

 Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη διάρκεια της συνέλευσης, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, οι αιρετοί εμφανίστηκαν ενωμένοι και απολύτως σύμφωνοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να σταματήσει το συνεχές ψαλίδισμα των κονδυλίων των ΟΤΑ. Οι προτάσεις τους μάλιστα θα κατατεθούν και στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στις 30 Αυγούστου, όπου θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεών τους.
Δήλωσαν ότι δεν θέλουν παζάρια με την κυβέρνηση, καθώς απαιτούν την απόδοση των 2 δισ. 700 εκατ. ευρώ για το 2012, από τα οποία έχουν λάβει ελάχιστα μέχρι σήμερα. Δεν θα επιτρέψουν, όπως είπαν, την κατάρρευση των δήμων, τη στάση πληρωμών του προσωπικού και των προμηθευτών τους και την αναστολή των υπηρεσιών των δήμων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικής κινητοποίησης όλων των αιρετών απέναντι στον κίνδυνο οι ΟΤΑ να κατεβάσουν άμεσα ρολά, λέγοντας πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι δυναμική και συλλογική, με πανελλαδικό χαρακτήρα. «Η τοπική αυτοδιοίκηση βιώνει πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης, και η κατάρρευση των δήμων, αλλά και η αδυναμία λειτουργίας των ΟΤΑ από τις συνεχείς περικοπές, είναι πιο ορατή από ποτέ», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Ασκούνης.
Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται πλέον οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, είναι ότι το 2010 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έφταναν το 168 εκατ. ευρώ, το 2011 μειώθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος συμπιέστηκαν στα 96 εκατ. ευρώ με ενδεχόμενο να μειωθούν στα 72 εκατ. ευρώ. «Δεχθήκαμε μειώσεις που δεν έχει υποστεί κανένας άλλος φορέας του δημόσιου τομέα, γεγονός που οδηγεί τους δήμους σε αναγκαστική στάση πληρωμών και κατάρρευση των ΟΤΑ» υπογράμμισε ο κ. Ασκούνης, για να προσθέσει ότι το αίτημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο να σταματήσουν οι περικοπές της τακτικής επιχορήγησης, αλλά να αποδοθούν και τα 2 δισ. 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι δήμαρχοι όλων των δήμων της χώρας που έχουν πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους θα αμείβονται πλέον με μισθό 1.440 ευρώ, δηλαδή περίπου 200 ευρώ λιγότερα από όσα παίρνουν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των δημοτικών υπηρεσιών τους.

Κόκκινη γραμμή στις περικοπές
Το σύνθημα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση τραβά κόκκινη γραμμή στις περαιτέρω μειώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Στόχος και επιδίωξή μας είναι να αποτρέψουμε τις θρυλούμενες ή κατ’ άλλους ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις για νέες περικοπές στους ΟΤΑ. Έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος που διόγκωσε την κρίση, αλλά μέρος της λύσης» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες, γι’ αυτό και πρότεινε:
* Να κλείσουν προειδοποιητικά όλοι οι δήμοι την ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου.
* Να προχωρήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες για τον κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει
* Προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς παραβιάζεται η Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας, που αποτελεί και τον καταστατικό χάρτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
* Προσφυγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα της αυτοδιοίκησης για να παρέμβουν υπέρ των δήμων και να επηρεάσουν τα όργανα που αποφασίζουν συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότησή τους.
* Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει αναλόγως την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της και ως εκ τούτου να μην υπάρξουν άλλες περικοπές.
Υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τάχθηκε κατηγορηματικά και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Παπαδόπουλος, προτείνοντας μάλιστα την ομαδική παραίτηση των αιρετών αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις περικοπές των πόρων των ΟΤΑ. «Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης, ενόψει των κινήσεων διαμαρτυρίας, και το θέμα των παραιτήσεών μας, εφόσον δεν εισακουστούμε».
Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου εμφανίστηκε σύμφωνος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αιρετών, με όποια μορφή και να αποφασιστούν στο συνέδριο της 30ής Αυγούστου, ενώ πρότεινε να επιδιωχθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου τα στελέχη τους να ενημερωθούν υπεύθυνα και σωστά για το έργο των δήμων στην Ελλάδα. «Να μάθουν από μας τα πραγματικά έξοδα των δήμων, αλλά και τις περικοπές που έχουν υποστεί, και όχι από κάποιους μανδαρίνους των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με ύποπτο τρόπο». Πρότεινε ακόμη να συνεχιστεί και να ενταθεί η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, τους οποίους οι δήμαρχοι θέλουν συμμάχους.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Υπέρ του αγώνα 

Υπέρ των κινήσεων διαμαρτυρίας των αιρετών τάχθηκε και ο «οικοδεσπότης» της χθεσινής συνέλευσης Γιάννης Μπουτάρης (η συνέλευση διεξήχθη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης).
Υποστήριξε ότι μόνο μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί η σημερινή Ελλάδα της κρίσης να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει θέματα κοινωνικής πολιτικής. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες που έχουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση για να αναμορφώσουμε τους δήμους στην περίοδο της κρίσης, που μας έχουν περισσότερο ανάγκη οι πολίτες, θα γίνουμε Ουγκάντα».
Τόνισε μάλιστα ότι από τη συνάντηση της ΚΕΔΕ την επόμενη Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα εξαρτηθεί και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, που είναι προέκταση του κράτους, ενώ σημείωσε ότι οι πόροι που διατίθενται στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τάχθηκε υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων και πρότεινε τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές πολιτικές και οι δήμοι. «Αν αποδέχονται οι δήμοι και τα θεσμικά τους όργανα ότι πρέπει να βάλουμε κι εμείς πλάτη, τότε συμμετέχουν ευθέως στη συντριβή των λαϊκών στρωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων τάχθηκε και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, αφού πρώτα ενημερωθούν, όπως είπε, όλα τα κόμματα αλλά και οι τοπικές κοινωνίες με δυναμική και αναλυτική καμπάνια. Ζήτησε ακόμα ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για τη διεκδίκηση όλων των χρηματοδοτήσεων που προβλέπονται από τους νόμους.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Έδειξαν τον δρόμο…
Τον δρόμο των κινητοποιήσεων έδειξαν στους δημάρχους και οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να κρατήσουν όρθιους τους ΟΤΑ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου ζήτησε να καταργηθεί ο «Καλλικράτης» και κάλεσε τα μέλη της γενικής συνέλευσης να αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα πρότεινε να ληφθούν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των πόλεων από τις οποίες προέρχονται οι υπουργοί που αποφασίζουν τις περικοπές, με τις οποίες τα πρόσωπα αυτά θα χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητα (persona non grata). Μάλιστα ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει επερώτηση για τα προβλήματα των δήμων, ζητώντας από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να τη συνυπογράψουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης διατύπωσε την πολιτική απόφαση του ΚΚΕ να συμπαρασταθεί σε όσες κινητοποιήσεις αποφασίζουν οι δήμαρχοι και σημείωσε ότι κατά την άποψη του κόμματός του το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά τη μορφή του οικονομικού μοντέλου που επιβλήθηκε στη χώρα. «Υπάρχει οργή και εδώ μέσα. Αυτή η οργή που σιγοβράζει πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη αντίδρασης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να σωθούν οι δήμοι αλλά ο λαός αυτής της χώρας», τόνισε.

ΕΙΠΑΝ
Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης
«Ο αγώνας πρέπει να είναι δυναμικός. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει άλλα περιθώρια για περικοπές στα κονδύλιά της. Να βγούμε στους δρόμους και θα πρέπει να σκεφτούμε ακόμα και τις παραιτήσεις μας».

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, δήμαρχος Βέροιας
«Να είμαστε ενωμένοι και να λάβουμε κοινές αποφάσεις, μία από τις οποίες θα μπορούσε να ήταν η υπογραφή ενός κοινού εγγράφου με την πρόθεση όλων των δημάρχων να παραιτηθούν, που θα φέρει 325 λεβέντικες υπογραφές».

Θεοδόσης Μπαοκγλίδης, δήμαρχος Καλαμαριάς
«Μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για την τιμή και την αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως για το καλό των πολιτών. Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, και ίσως έχουμε αργήσει».

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη
«Θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να μη χάσει την αξιοπρέπειά της. Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας για τους πολίτες και την κοινωνία. Θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν».
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top