■Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, εκνευρισμό και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η αναβολή για ακόμη μία εβδομάδα της ανακοίνωσης του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας από την κυβέρνηση.

■Λαχανάς, Άσσηρος και Μυγδονία απειλούν να κλείσουν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης (φωτ.).
■Τα δημοτικά διαμερίσματα Αθύρων και Ραχώνας αποτελούν το μήλον της έριδος μεταξύ των δήμων Πέλλας και Κουφαλίων.
Πράσινα μαγειρέματα και γαλάζιες αντιδράσεις
Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Mε πρόφαση τις εξελίξεις στην οικονομία και τις συσκέψεις με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε. για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας και με ουσιαστική αιτία τη συνέχιση των παρασκηνιακών διεργασιών η κυβέρνηση ανέβαλε για άλλη μία εβδομάδα την παρουσίαση του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας.
Τα όρια, οι ονομασίες και οι έδρες των νέων δήμων θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν βέβαια ώς τότε βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ βουλευτών, δημάρχων και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σε μπαράζ κλειστών συσκέψεων διαμορφώνουν τον χάρτη του “Καλλικράτη”.
Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το υπουργείο Εσωτερικών είναι ο νομός Θεσσαλονίκης, όπου βουλευτές και δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα αντιδρούν στην έως τώρα οριοθέτηση των νέων δήμων. Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους τοπικούς βουλευτές της Α΄ περιφέρειας, ενώ χθες είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Β΄ περιφέρειας Βασίλη Γερανίδη και Γιώργο Αρβανιτίδη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως μετά τη συνάντηση άλλαξε εκ νέου ο χάρτης της Β΄ περιφέρειας με μείωση του αριθμού των δήμων που προβλέπονται στην επαρχία Λαγκαδά.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως κλειδώνει η δημιουργία τριών δήμων στα ανατολικά (Μηχανιώνα - Θερμαϊκός - Επανομή, Θέρμη - Μίκρα - Βασιλικά και Χορτιάτης - Πυλαία - Πανόραμα) και τριών στα δυτικά (Εχέδωρος - Αξιός - Χαλάστρα, Ωραιοκάστρο - Καλλιθέα και Χαλκηδόνα - Κουφάλια). Όλα ανοικτά παραμένουν στην επαρχία Λαγκαδά, καθώς οι εισηγήσεις θέλουν τη συνένωση των υπαρχόντων δήμων σε -κατά προτίμηση- τρεις. Κλειδί θεωρείται ό,τι θα γίνει με τον κεντρικό δήμο Λαγκαδά. Πυρήνας θα είναι οι δήμοι Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου και Βερτίσκου, και συζητείται η συνένωση και του δήμου Μυγδονίας (ειδάλλως θα συνενωθεί με Ωραιόκαστρο - Καλλιθέα), όπως και του δήμου Καλλινδοίων. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στον υπόλοιπο σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε συνένωση των δήμων Καλλινδοίων - Κορώνειας - Απολλωνίας, Σοχού - Αρέθουσας - Εγνατίας και Αγίου Γεωργίου - Ρεντίνας - Μαδύτου.
Αντιδράσεις από ΝΔ
Οι διαρκείς αλλαγές και καθυστερήσεις παρουσίασης από το υπουργείο Εσωτερικών του χάρτη προκαλεί αντιδράσεις από δημάρχους, ειδικά απʼ όσους πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Αμπελοκήπων και μέλους του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στη “Μ”: “Αν και σήμερα δεν δοθεί στη δημοσιότητα το χωροταξικό του Καλλικράτη, η κυβέρνηση, που ήταν ήδη υπερήμερη, θα είναι πλέον τραγικά υπερήμερη και αναξιόπιστη απέναντι στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Η διαβούλευση ξεκίνησε μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δίχως οι θεσμικές εκφράσεις της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, αλλά και τα κόμματα, να γνωρίζουν τίποτα”.
--------------------------------------------------------------------------------
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Παπαγεωργόπουλος
Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον “Καλλικράτη” ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το μεσημέρι με μόνο θέμα συζήτησης αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Παρότι η εμφάνιση από την κυβέρνηση μετά από ωριμότερη επεξεργασία ενός νέου νομοσχεδίου αποτέλεσε ένα αίτημα που διατυπώθηκε από αρκετούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τελικά η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τη διοικούσα και την παράταξη του ΛΑΟΣ.
Τραγωδία για την αυτοδιοίκηση
“Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα τραγωδία. Έρχονται μαύρες ημέρες, καθώς ο ʽΚαλλικράτηςʼ μετεξελίσσεται σε ʽΠροκρούστηʼ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το επίμαχο νομοσχέδιο αυταρχικό, αντιευρωπαϊκό, κοντόφθαλμο, αλλά και αντισυνταγματικό, υπό την έννοια ότι δεν έχει προηγηθεί η κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που σχεδιάζεται να μεταφερθούν στους νέους δήμους.
“Το νομοσχέδιο είναι απάνθρωπο, καθώς θα οδηγήσει στην εκδίωξη 60.000 εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ανιστόρητο, αφού επιχειρεί να καταργήσει τους μαρτυρικούς δήμους, όπως ο Χορτιάτης, και τις ιστορικές κοινότητες, όπως το Νυμφαίο και τα Αμπελάκια”, πρόσθεσε.
Ο ίδιος, εξάλλου, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα δεν έχει εμφανίσει τα σχέδιά της για τη χωροταξία των νέων δήμων, αλλά και για την κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν σε αυτούς. “Όχι μόνο δεν θα γίνουμε η ʽΔανία του Νότουʼ, όπως υποσχόταν ο πρωθυπουργός, καθώς εκεί το 70% του προϋπολογισμού κατευθύνεται προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα καταντήσουμε το ʽΚονγκό του Βορράʼ”, σχολίασε δηκτικά.
Προσωπικά παιχνίδια
Προσπάθεια να παίξει πολιτικά παιχνίδια καταλόγισε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. “Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση. Είναι, όμως, πλέον απολύτως μόνος, έχει απομονωθεί. Αναρωτιέμαι, μάλιστα, εάν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ή της παράταξής του στα αυτοδιοικητικά όργανα”, σημείωσε υπαινικτικά.
“Ο δήμαρχος νομίζει ότι βρίσκεται στη Βουλή”, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι προωθούμενες συνενώσεις δήμων, στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά επισήμανε ότι η παράταξή του διαφωνεί απόλυτα με την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του ρόλου των δημοτικών διαμερισμάτων.
Περισσότερο πολιτική προσέγγιση επιχείρησε στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Τώρα Αγάπιος Σαχίνης. Στη χθεσινή ομιλία του κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι προτάσσει το χωροταξικό και δεν υπεισέρχεται στην ουσία του “Καλλικράτη”, προφανώς γιατί, όπως υποστήριξε, καταλαμβάνεται από πολιτικές ενοχές για όσα έχει συνυπογράψει συμμετέχοντας στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
“Ο ʽΚαλλικράτηςʼ συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας συγκεντρωτικών δομών τοπικής εξουσίας, που θα εξοικονομούν χρήματα για το κράτος με την είσοδο και των ιδιωτικών συμφερόντων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους”, ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Με τη θέση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για απόσυρση του “Καλλικράτη” συντάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης του ΛΑΟΣ Θωμάς Ακριβόπουλος.
--------------------------------------------------------------------------------
Σκουπίδια στη μάχη κατά του "Καλλικράτη"
Τα… σκουπίδια ρίχνουν στη μάχη εναντίον του “Καλλικράτη” οι δήμαρχοι Λαχανά, Ασσήρου και Μυγδονίας, οι οποίοι σήμερα το πρωί προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης.
Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εάν το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, επιφυλάσσει άλλη τύχη πλην της συνένωσης των τριών δήμων σε έναν ισχυρό ΟΤΑ.
Οι τρεις δήμαρχοι έχουν εδώ και καιρό καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών την πρότασή τους για τη συνένωση του Λαχανά, της Ασσήρου και της Μυγδονίας σε εθελούσια βάση, με το σκεπτικό ότι οι περιοχές αυτές διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά, με σημαντικότερο τη γειτνίασή τους με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
“Η πρότασή μας αυτή, ωστόσο, την οποία εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών υποβάλαμε επίσης στους βουλευτές της Βʼ περιφέρειας όλων των κομμάτων, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς το τελευταίο διάστημα καλλιεργούνται σενάρια περί συνένωσης της Μυγδονίας με το Ωραιόκαστρο και της Ασσήρου και του Λαχανά με τον Λαγκαδά”, επεσήμανε ο δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, σημειώνοντας ότι “μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση”.
Αποκλεισμός του ΧΥΤΑ
Σε πρώτη φάση, σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πλήρες σχέδιο για τον "Καλλικράτη", οι τρεις δήμοι οργανώνουν δίωρο προειδοποιητικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, από τις 7.00 έως τις 9.00. Ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος, πάντως, με δηλώσεις του στη "Μ" άφησε ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο οι τρεις δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν, μετά τον συμβολικό, σε επʼ αόριστον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης στην περίπτωση που ο “Καλλικράτης” δεν προβλέπει τη συνύπαρξη Λαχανά, Ασσήρου και Μυγδονίας.
“Οι τρεις δήμοι διαθέτουμε κοινά χαρακτηριστικά, τόσο κοινωνικά και γεωγραφικά όσο -κυρίως- περιβαλλοντικά, λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Καθώς εμείς δεχόμαστε την επιβάρυνση των απορριμμάτων, θεωρούμε λογικό και επιβεβλημένο να έχουμε τον κυρίαρχο λόγο στη διαχείριση του προβλήματος”, σημείωσε ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης.
Η απόφαση για την οργάνωση κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση “κλείδωσε” μετά από κύκλο επαφών που είχαν οι τρεις δήμαρχοι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με το θέμα ασχολήθηκαν επίσης σε συνεδριάσεις που συγκλήθηκαν εκτάκτως χθες το βράδυ τα οικεία δημοτικά συμβούλια.
Β.Ζ.
--------------------------------------------------------------------------------
Μήλον της έριδος για Πέλλα και Κουφάλια, Ραχώνα και Άθυρα
Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr
Σε μήλον της έριδος ανάμεσα στον δήμο Κουφαλίων της Θεσσαλονίκης και στον δήμο της Πέλλας εξελίσσεται το διοικητικό καθεστώς που θα ισχύσει στα δημοτικά διαμερίσματα των Αθύρων και της Ραχώνας, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου “Καλλικράτης”.
Τις δύο περιοχές, οι οποίες επί σειρά ετών υπάγονται διοικητικά στον νομό Πέλλας και στον ομώνυμο δήμο, διεκδικεί τώρα ο καποδιστριακός δήμος του νομού Θεσσαλονίκης, με βασικό επιχείρημα τη γειτνίασή τους με τα Κουφάλια. “Οι κάτοικοι τόσο των Αθύρων όσο και της Ραχώνας επί της ουσίας δεν εξυπηρετούνται από τον νομό και τον δήμο της Πέλλας, αλλά από τα Κουφάλια. Τα παιδιά που μένουν στα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα φοιτούν στα δικά μας σχολεία, ενώ και η αστική συγκοινωνία που συνδέει τα Κουφάλια με τη Θεσσαλονίκη μετά από δικές μας παρεμβάσεις εξυπηρετεί πλέον και αυτές τις περιοχές”, επισημαίνει μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Κουφαλίων Δημήτρης Μπεγλίδης σημειώνοντας ότι τα Άθυρα απέχουν από τα Κουφάλια τρία χιλιόμετρα και η Ραχώνα μόλις ένα.
Το αίτημα για την υπαγωγή των δημοτικών διαμερισμάτων των Αθύρων και της Ραχώνας στον δήμο Κουφαλίων υποστηρίζει και ο τέως δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Τσουκνιδάς, ο οποίος και με την ιδιότητα του γραμματέα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης έχει προβάλει την άποψη αυτή σε όλα τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης, το δημοτικό συμβούλιο Κουφαλίων με ψήφισμα που εξέδωσε τάσσεται υπέρ της συνένωσης αποκλειστικά με τον δήμο της Χαλκηδόνας και όχι και με αυτόν του Αγίου Αθανασίου, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο που διαμορφώθηκε για την περιοχή. “Και οι τρεις δήμοι μαζί θα έχουν συνολικά δεκαοκτώ δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία δεν θα μπορούν να διοικηθούν αποτελεσματικά”, σημειώνει ο κ. Μπεγλίδης, προσθέτοντας ότι “αίτημα του δήμου Κουφαλίων είναι να υπαχθούν σε αυτόν και τα δημοτικά διαμερίσματα της Ραχώνας και των Αθύρων, εφόσον δεν ισχύσει η αρχή ότι ο ʽΚαλλικράτηςʼ δεν θα αγγίξει τα όρια νομών”.
Αντιδρά η Πέλλα
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, συναντά σθεναρές αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου Πέλλας. “Μπορεί τα παιδιά των Αθύρων και της Ραχώνας να πηγαίνουν σχολείο στα Κουφάλια, όμως συνολικά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εξυπηρετούνται για όλες τις μείζονες υποθέσεις τους, όπως τα φορολογικά ή τα πολεοδομικά ζητήματα, από τα Γιαννιτσά”, επισημαίνει ο δήμαρχος Πέλλας Απόστολος Τσαλταφερίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, τα Γιαννιτσά σχεδιάζεται να αποτελέσουν τη διοικητική έδρα και η Πέλλα την ιστορική έδρα του νέου ισχυρού δήμου που θα δημιουργηθεί μετά από συνένωση των δήμων Πέλλας, Γιαννιτσών, Κύρρου, Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου. “Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος της Ραχώνας και των Αθύρων θα εξυπηρετείται πολύ αποτελεσματικότερα από τις υπηρεσίες των Γιαννιτσών παρά από αυτές της Θεσσαλονίκης”, τονίζει ο δήμαρχος Πέλλας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top