Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ Τη μητροπολιτική λειτουργία της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία Γιάννη Μπουτάρη, ξεκινούν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.


Η πρώτη τους συνάντηση εκτιμάται ότι θα γίνει τη μεταπροσεχή εβδομάδα.

Σε πρώτη φάση θα μετάσχουν 10 δήμαρχοι, οι 6 που απαρτίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα (Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Παύλος Μελάς, Αμπελόκηποι, Εύοσμος) και οι άλλοι 4 των δήμων που έχουν γεωγραφική επαφή με το συγκρότημα και είναι: Θέρμη, Πυλαία-Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο και Δέλτα. Θέματα που απασχολούν είναι το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των σκουπιδιών, το περιβάλλον με αιχμή στο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και στο περιαστικό δάσος, που χρήζουν συνολικής δράσης για να αντιμετωπιστούν.

Σύναξη δημάρχων

Ο ρόλος του κεντρικού δήμου, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης τον εκτιμά, είναι απλά και μόνο συντονιστικός δίχως ηγεμονιστικές τάσεις. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η σύναξη των δημάρχων μπορεί να εξελιχθεί σε άτυπο όργανο, που θα λύσει προβλήματα και που δεν θέλησε να δώσει νομική υπόσταση η πολιτική ηγεσία όταν προωθούσε τον «Καλλικράτη».
Συγχαρητήρια επιστολή στον Γιάννη Μπουτάρη για την εκλογή του αποφάσισε να στείλει η Αγιορείτικη Κοινότητα με απόφαση της σύναξης των αντιπροσώπων των μονών στις αρχές της εβδομάδας. Αντίστοιχη επιστολή ή τηλεφώνημα δεν έλαβε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος από τον μητροπολίτη Ανθιμο, με τον οποίο σχέσεις υπάρχουν μόνον σε θεσμικό επίπεδο.

Καθαροί θεσμικοί ρόλοι

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δεν πρόκειται να δώσει καμία συνέχεια στην πρωτοβουλία Ψωμιάδη για αποκατάσταση των σχέσεών του με τον μητροπολίτη και ούτε πρόκειται να τον επισκεφτεί για να πάρει το «συγχωροχάρτι» για το οποίο μίλησε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης. Θεωρεί ότι ο καθένας στη Θεσσαλονίκη έχει τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος είναι ξεκάθαρα οριοθετημένος και δεν πρόκειται από τη θέση αυτή να παρεκκλίνει ούτε κατά κεραία.
Απόφαση του Γ. Μπουτάρη είναι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει στη θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη και κάθε δεύτερη συνεδρίαση να γίνεται σε ένα από τα 6, μαζί με την Τριανδρία, δημοτικά διαμερίσματα. Την αποκέντρωση τη θέλει να υλοποιείται από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως δημάρχου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top