Της Φανής Σοβιτσλή

fsovitsli@makthes.gr

Πρωτοφανείς ανατροπές που στέρησαν τον θώκο σε “παλιές καραβάνες” της αυτοδιοίκησης και ανέδειξαν νικητές πρόσωπα που στoν πρώτο γύρο των εκλογών θεωρήθηκαν αουτσάιντερ κατέγραψε το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.
Η έκπληξη ήρθε από δύο “γαλάζιους” αντάρτες στους δήμους Λαγκαδά και Χαλκηδόνας, όπως και από ανεξάρτητες υποψηφιότητες δημάρχων που, παρότι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσαν να βγουν οι νικητές των κατά τόπους “πράσινων εμφυλίων”.
Τη θητεία τους στους νέους καλλικρατικούς δήμους ανανέωσαν πέντε δήμαρχοι, δύο στην Α’ και τρεις στη Β’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης: ο Λάζαρος Κυρίζογλου στους Αμπελόκηπους - Μενεμένη, ο Σίμος Δανιηλίδης Νεάπολη - Συκιές, Ο Ιγνάτιος Καίτεζίδης Πυλαία - Χορτιάτη και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη.
Συνολικά, πάντως από τους δεκατέσσερις νέους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, οι επτά πρόσκεινται στη ΝΔ, ενώ επίσημο χρίσμα είχαν μόνον οι: Λ. Κυρίζογλου, Ι. Καϊτεζίδης και Δημήτρης Γαλαμάτης στον δήμο Βόλβης. Πέντε από τους 14 πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο όμως χρισμοδοτήθηκαν μόνο οι Σ. Δανιηλίδης, Θ. Μπακογλίδης και Γ. Μπουτάρης. Οι υπόλοιποι δύο, Διαμαντής Παπαδόπουλος στο Παύλου Μελά και Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη κατέκτησαν τους δήμους χωρίς χρίσμα. Το χάρτη των νέων δήμων ολοκληρώνουν οι: Γιάννης Αναστασιάδης στο Λαγκαδά και Παναγιώτης Δαϊκούδης στη Χαλκηδόνα, οι οποίοι αποτέλεσαν τους αντάρτες της ΝΔ, ενώ στηρίχθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο.
Τα αουτσάιντερ, νικητές
Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου κατατροπώθηκε ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο οποίος προηγούνταν στον πρώτο γύρο. Τη δεύτερη Κυριακή εξελέγη πανηγυρικά ο νυν δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, με 59,95% (μόλις 23,90% στον πρώτο γύρο) έναντι 40,05% που έλαβε ο κ. Χατζηβρέττας.
Ο κ. Λαφαζανίδης εκλεγόταν με την υποστήριξη της ΝΔ, ωστόσο πάντα ήταν πολύ κοντά με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τελικώς τον στήριξε επίσημα δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η στήριξη του ΠΑΣΟΚ ήταν καταλυτική, αφού η δεξαμενή ψήφων του “πράσινου” υποψηφίου Απόστολου Καφαρίδη πήγε στον κ. Λαφαζανίδη.
Στον δήμο Λαγκαδά μεγάλη ήττα υπέστη ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ από τον αντάρτη της παράταξης Γιάννη Αναστασιάδη. Ο τελευταίος κατέβηκε ανεξάρτητος, ωστόσο και εδώ το ΠΑΣΟΚ παρείχε τη μέγιστη στήριξη, ενώ τον ενίσχυσαν επίσης οι ψηφοφόροι του Δημήτρη Ράβναλη και Γιώργου Ρόκκου, που αποκλείσθηκαν στον α’ γύρο. Έτσι ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη με 52,25% έναντι του κ. Καραγιάννη που έλαβε τελικά 47,71%.
Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε “αμοιβαία ανταλλαγή”, ούτως ώστε οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, προερχόμενοι από τη ΝΔ, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μ. Μπόλαρη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο δήμο Ωραιοκάστρου ηττήθηκε ο επί χρόνια δήμαρχος Νίκος Μπάτος, ο οποίος τελικά πλήρωσε τον “γαλάζιο εμφύλιο” με τους συνυποψηφίους του Δημήτρη Σαραμάντο που κέρδισε τελικά με 53,5% στον β’ γύρο, και τον Αστέριο Γαβότση απερχόμενο δήμαρχο Μυγδονίας. Τη στήριξη τους στον κ. Σαραμάντο έδωσαν και ψηφοφόροι της πράσινης υποψήφιας Χριστίνας Αλίρη.
Απώλειες λόγω “πράσινων εμφυλίων”
Στον δήμο Δέλτα η πολυδιάσπαση πράσινων υποψηφίων στοίχισε τον δημαρχιακό θώκο στον απερχόμενο δήμαρχο Εχεδώρου Σπύρο Σταματάκη. Νικητής αναδείχθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Αξιού Νίκος Γιουτίκας με 56,36% έναντι του 43,64% που έλαβε ο κ. Σταματάκης.
Πάντως, οι ψηφοφόροι του έτερου υποψηφίου Γρηγόρη Ουζούνη (ΠΑΣΟΚ), που αποκλείσθηκε στον α’ γύρο, φαίνεται τελικά ότι στήριξαν τον κ. Γιουτίκα.
Νικητής στον “πράσινο εμφύλιο” που διεξήχθη και στον δήμο Παύλου Μελά αναδείχθηκε ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, που διετέλεσε δήμαρχος την προηγούμενη τετραετία στη Σταυρούπολη. Έλαβε 56% στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας πίσω τον έτερο μονομάχο, νυν δήμαρχο Πολίχνης Κώστα Θεοδωρίδη, που πήρε 44%. Και στην προκειμένη περίπτωση η πολυδιάσπαση πράσινων υποψηφίων (Κ. Θεοδωρίδη και Σάββα Σερασίδη που αποκλείσθηκε στον α’ γύρο) είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων υπέρ του κ. Παπαδόπουλου. Ωστόσον στον εν λόγω δήμο λειτούργησε η δυναμική των βουλευτικών μπλοκ Χ. Καστανίδη και Ε. Βενιζέλου, καθώς ο πρώτος φέρεται να στήριξε τον κ. Θεοδωρίδη, ενώ ο δεύτερος τον κ. Παπαδόπουλο. Όσο για το Σ. Σερασίδη, φαίνεται τελικά ότι στήριξε και αυτός τον νικητή δήμαρχο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καστανίδης επέλεξε να στηρίξει τον κ. Θεοδωρίδη.
Στους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης επικράτησαν οι προσκείμενοι στη ΝΔ Γιάννης Αλεξανδρής με 52,5%, έναντι 47,5% του προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ δημάρχου Μηχανιώνας Γιάννη Μαυρομάτη και ο Δημήτρης Γαλαμάτης που κέρδισε με 51,4% τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο Αγίου Γεωργίου Άγγελο Φραντζή, που έλαβε 48,6%.
Στον δήμο Χαλκηδόνας δήμαρχος εξελέγη ο ανεξάρτητος αντάρτης της ΝΔ Παναγιώτης Δαϊκούδης με 59,86%, έναντι του "γαλάζιου" Αριστείδη Αραμπατζή που έλαβε 40,14%. Είναι εντυπωσιακό ότι η διαφορά τους από 13 ψήφους έφτασε τους 3.951, ωστόσο στη θριαμβευτική νίκη του κ. Δαϊκούδη συνέβαλε η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και η παρέμβαση του τοπικού ισχυρού παράγοντα Ιωάννη Μπίκου (πρώην συνεργάτη του Π. Ψωμιάδη).
Θρίαμβος στην Καλαμαριά
Νίκη που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ήταν αυτή που κατέκτησε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης στην Καλαμαριά, ο οποίος ήταν η επίσημη υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο μεγάλο δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης έλαβε τελικώς 37,3% (από 22,95%). Ο κ. Μπακογλίδης εξελέγη δήμαρχος τον περασμένο Φεβρουάριο από το εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης στο δήμο, λίγο μετά την αποχώρηση του Χριστόδουλου Οικονομίδη. Ο τελευταίος στήριξε τον διάδοχό του, καθώς ήταν για χρόνια το αγαπημένο του παιδί, ενώ στο παρελθόν τού είχε αναθέσει πόστα πολλών αντιδημαρχιών και τον πρότεινε στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top