Στο πλευρό των μαθητών της πόλης που πρόκειται να δώσουν τη μάχη της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε μια εποχή όμως κατά την οποία οι οικογένειές τους πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση, τίθενται ο δήμος Θεσσαλονίκης και η διοίκηση του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, προχωρώντας στην οργάνωση του λεγόμενου «κοινωνικού φροντιστηρίου».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε η φιλόλογος στο επάγγελμα πρόεδρος του Βαφοπουλείου Θεοδώρα Λειψιστινού, σε μια προσπάθεια να προσφερθεί διέξοδος προς τις οικογένειες της πόλης, που πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που απαιτείται, ώστε...


 τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν είτε φροντιστηριακά είτε ιδιαίτερα μαθήματα.
Όπως εξήγησε η κ. Λειψιστινού, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που ξεκινά το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, έμπειροι καθηγητές και καταξιωμένοι στο χώρο της εκπαίδευσης πρόκειται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν, ώστε να βοηθήσουν με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μαθήματα κατεύθυνσης
Το «κοινωνικό φροντιστήριο» του Βαφοπουλείου θα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι αυτά των αρχαίων ελληνικών, της έκθεσης και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και οι αρχές οικονομικής θεωρίας και οι αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
«Πέρυσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή με την οργάνωση τμημάτων μαθηματικών για τους μαθητές γυμνασίου. Φέτος, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην οποία βρισκόμαστε, αποφασίσαμε να διευρύνουμε την προσπάθεια, ώστε να βοηθήσουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε», σημείωσε η πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.
Η ίδια, ως φιλόλογος, κάθε Παρασκευή θα διδάσκει από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 5.30 το απόγευμα το μάθημα της έκθεσης, ενώ το επόμενο δίωρο της ίδιας ημέρας θα λειτουργεί το τμήμα των αρχαίων ελληνικών, στο οποίο θα διδάσκει ο φιλόλογος Θανάσης Κικερίδης. Η ημέρα και οι ώρες λειτουργίας του τμήματος νεοελληνικής λογοτεχνίας αναμένεται να καθοριστούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Το μάθημα αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων θα διδάσκεται κάθε Τετάρτη από τις 4.00 έως τις 5.00 το απόγευμα και θα ακολουθεί τις επόμενες δύο ώρες το μάθημα αρχές οικονομικής θεωρίας. Σε αυτά τα δύο τμήματα θα διδάσκει ο οικονομολόγος Σταύρος Πευκίδης, ο οποίος σημείωσε στη «Μ» ότι θεωρεί χρέος κάθε εκπαιδευτικού να προσφέρει τη βοήθειά του στις οικογένειες που σήμερα δέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Στη λογική της εθελοντικής προσφοράς αποφάσισα κι εγώ να συμμετάσχω σε αυτήν την πρωτοβουλία του Βαφοπουλείου, καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε για όλα τα παιδιά το δικαίωμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», σχολίασε ο κ. Πευκίδης.

Στο χώρο του Βαφοπούλειου
Σύμφωνα με την κ. Λειψιστινού, τα μαθήματα που θα οργανωθούν στο πλαίσιο του «κοινωνικού φροντιστηρίου» θα φιλοξενούνται στο χώρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Η έναρξη των μαθημάτων τοποθετείται χρονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Ήδη οι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο «κοινωνικό φροντιστήριο» μπορούν να απευθύνονται και να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις στο Βαφοπούλειο, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 231 0 425.800 και 231 0 416.606.
«Εμείς απευθυνόμαστε κατ’ αρχήν σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της πόλης. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των αιτήσεων που θα κατατεθούν είναι τόσο μεγάλος, που δεν θα μπορέσουμε να τις ικανοποιήσουμε στο σύνολό τους, θα δώσουμε προτεραιότητα στα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι ή έχουν χαμηλά εισοδήματα», εξήγησε η πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Μαθήματα για τη μέση αλλά και την τρίτη ηλικία
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνει μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα απευθύνονται σε άτομα της μέσης αλλά και της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην απόκτηση βασικών γνώσεων στις θεματικές ενότητες της επεξεργασίας αρχείων, κειμένου και ίντερνετ.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου με το κόστος συμμετοχής να διαμορφώνεται στο ποσό των είκοσι ευρώ. Οι εγγραφές γίνονται στην έδρα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, επί της οδού Καρακάση 1, ενώ για πρόσθετες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 231 0 300261.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΘΕ Δήμητρα Αγκαθίδου, ανάλογα προγράμματα πρόκειται να οργανωθούν κατά το προσεχές διάστημα και στα κατά τόπους ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Της Βαρβάρας Ζούκα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top