Θεόδωρος Κουτρούκης


Λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης οι ευκαιρίες και οι ανάγκες για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά μεγάλες. Επιλέγουμε να σταχυολογήσουμε μερικές ιδέες άμεσης εφαρμογής:

·       Το Πεντάγραμμο της Αλληλεγγύης: ένα κοινωνικό ωδείο στο Ωραιόκαστρο

Σήμερα όσο ποτέ, άλλοτε, η μουσική παιδεία είναι προνόμιο όσων μπορούν να χρηματοδοτήσουν ωδειακές σπουδές, με κόστος απαγορευτικό για τους νεόπτωχους της ύφεσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παροχής μουσικής παιδείας σε άπορους νέους και παιδιά θα κληθούν εθελοντές εκπαιδευτικοί μουσικής να μεταλαμπαδεύσουν αφιλοκερδώς τη μουσική παιδεία και τέχνη σε όσους δεν έχουν τα χρήματα να τη σπουδάσουν. Οι εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν μερικές ώρες/εβδομάδα σε ειδικότητες όπως κλασικής κιθάρας, ηλεκτρικής κιθάρας, βιολιού, κλασικού πιάνου, τρομπέτας, τσέλου, κρουστών κ.α. Μέσω του Κοινωνικού Ωδείου θα κρατηθεί  ζωντανή η μουσική εκπαίδευση σε όσους έχουν τα λιγότερα μέσα και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν μια διέξοδο στην απογοήτευση και την απόγνωση μέσα από τη μουσική.

·       Οι «Περίπατοι της Ανθρωπιάς»: μια βόλτα με τους ηλικιωμένους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Με πρωτοβουλία του δήμου θα συστηθεί ένα δίκτυο εθελοντών που θα απολαμβάνουν τον περίπατο τους μερικές ημέρες την εβδομάδα συντροφεύοντας έναν ηλικιωμένο συνδημότη τους ή ένα άτομο με κινητικά προβλήματα. Ο δήμος θα συγκεντρώνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και με κριτήριο την γειτνίαση θα χωρίζει σε ζευγάρια ή σε ομάδες τους ενδιαφερόμενους να συμβαδίσουν στις γειτονιές του Ωραιοκάστρου, οικοδομώντας βήμα-βήμα μια ανθρώπινη σχέση και επικοινωνία με τον συνάνθρωπο τους.

·       «Μαγειρεύοντας για τον Πλησίον»: Κοινωνικά Συσσίτια στο δήμο Ωραιοκάστρου

Η δημοτική αρχή θα ζητήσει από τους επαγγελματίες της εστίασης να συμφωνήσουν με κάποια αντιπαροχή (μείωση τελών, παραχώρησή θέσεων παρκινγκ κ.λπ.) να παραχωρούν στο δήμο τις μερίδες φαγητού που δεν καταναλώνονται. Θα ψύχονται αποβραδίς σε ατομικές συσκευασίες και την επόμενη ημέρα θα τις παραλαμβάνει συνεργείο του δήμου για περαιτέρω διανομή σε ενδιαφερόμενους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 25-30 γεύματα ημερησίως για τη διανομή σε άπορους.
Το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και σε ενδιαφερόμενες οικογένειες που θέλουν να προσφέρουν ανώνυμα μια μερίδα φαγητού σε κάποιον συνδημότη τους, όσο συχνά μπορούν.   

·       Το «πάσο για την εργασία»: κοινωνικές κάρτες πολλαπλών διαδρομών

Ο δήμος θα αγοράζει σε ειδική τιμή με προγραμματική σύμβαση από τον ΟΑΣΘ μηνιαίες κάρτες που ισχύουν μόνο για τις λεωφορειακές γραμμές που καλύπτουν τους κατοίκους του δήμου (55,56,82,84) και τις χορηγεί ανά μήνα σε εγγεγραμμένους άνεργους, που θα έχουν με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα μετακίνησης κατά την περίοδο αναζήτησης απασχόλησης.  

Είναι ευνόητο ότι οι δράσεις αυτές είναι ενδεικτικές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και εξειδίκευση. 



  • Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ωραιοκάστρου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top