Του Χρήστου Κουκουρούζη*

 Πώς ψηφίζουμε δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Ωραιοκάστρου
Ο  Δήμος Ωραιοκάστρου συνεχίζει να αποτελείται από τις τρεις Εκλογικές Περιφέρειες, της  Καλλιθέας, της Μυγδονίας και του Ωραιοκάστρου. Η απογραφή του 2011 έφερε και την αύξηση του αριθμού των μελών του δημοτικού Συμβουλίου από 27 σε 33. 
Ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια ορίσθηκε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής.  Ανεξαρτήτως λοιπόν του εκλογικού αποτελέσματος η Εκλογική Περιφέρεια Ωραιοκάστρου, δηλαδή η πόλη του Ωραιοκάστρου θα συμμετάσχει στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου με 19 μέλη, η Εκλογική Περιφέρεια Μυγδονίας  δηλαδή ο πρώην Δήμος Μυγδονίας  με 9 μέλη και η Εκλογική Περιφέρεια της Καλλιθέας, δηλαδή ο πρώην Δήμος Καλλιθέας  με 5 μέλη .
Κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
Για την εκλογή των Δημοτικών συμβούλων θα ψηφίζουμε τους υποψήφιους της Εκλογικής μας Περιφέρειας, βάζοντας έως τρεις σταυρούς και έναν  ακόμη (τέταρτο) σταυρό σε υποψήφιο από κάποια άλλη Εκλογική Περιφέρεια του Δήμου μας. Τα 3/5 των εδρών, δηλαδή 20, θα καταλάβει ο πλειοψηφούν συνδυασμός και τα 2/5, δηλαδή 13, αναλογικά η αντιπολίτευση.
 Η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια γίνεται με βάση το αριθμό ψήφων που έλαβαν σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά. Οι σταυροί προτίμησης που λαμβάνει ο υποψήφιος από το σύνολο των εκλογικών περιφερειών δεν παίζουν κανένα ρόλο στην κατανομή αυτή, παρά μόνο στην σειρά κατάταξής τους έναντι των συνυποψηφίων τους.

Γιατί πρέπει να βάλουμε και τον τέταρτο σταυρό.
Με βάσει τον «Καλλικράτη» κάθε εκλογική περιφέρεια θα συμμετάσχει στο δημοτικό συμβούλιο με καθορισμένο αριθμό εδρών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η σταυροδότηση από τους πολίτες σε υποψήφιο μιας άλλης Εκλογικής Περιφέρειας το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι στην επιλογή των προσώπων που θα στείλει η κάθε εκλογική περιφέρεια και όχι στον προκαθορισμένο αριθμό εδρών από το υπουργείο εσωτερικών με βάσει την πρόσφατη απογραφή και φυσικά δεν επηρεάζει ούτε την κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν τις Εκλογικές Περιφέρειες του Δήμου μας το φαινόμενο της μη σταυροδότησης από τους πολίτες, των υποψηφίων των άλλων εκλογικών περιφερειών πέραν εκείνης στην οποία ήταν εγγεγραμμένοι.. Αυτό φυσικά ήταν λάθος για τον απλούστατο λόγο ότι οι πολίτες απεμπόλησαν το δικαίωμα που τους έδινε ο νομοθέτης να έχουν λόγο στην εκλογή των συμβούλων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Στις ερχόμενες εκλογές λοιπόν αφού κάνουμε την επιλογή έως τριών υποψηφίων της εκλογικής μας περιφέρειας, ας ασκήσουμε το δικαίωμά μας να επιλέξουμε και τον υποψήφιο που προτιμούμε από μια άλλη εκλογική περιφέρεια, βάζοντας τον τέταρτο σταυρό.

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου
Εκλογικής Ενότητας Καλλιθέας
με  την παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»
του Αστέριου Γαβότση


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top