Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες και τη νεολαία τους άνεργους και τους ανασφάλιστους. Τώρα χωρίς αναμονή να μπει φρένο στην πολιτική – της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου που οδηγεί στην καθημερινή επιδείνωση του επιπέδου της υγείας του λαού! Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία την αποκατάσταση και τα φάρμακα γίνονται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα.
Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, με τη μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7% σε σχέση με το 2013, με τη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η έξοδος από την κρίση και η όποια προσωρινή και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη πραγματοποιείται πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων και της όποιας κοινωνικής πολιτικής υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για πολιτική που προωθείται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επιταχύνεται σήμερα παντού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη «μνημονίων» και το ύψος των δημόσιων ελλειμμάτων. Υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης με την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, διότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, με όποια συνταγή διαχείρισης και αν εφαρμόζεται.

Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται:
  • Η ραγδαία αύξηση των ανέργων και ανασφάλιστων που τους έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο εξοβελισμός τους στα «δίκτυα ασφαλείας», στη «φιλανθρωπία» και στον «εθελοντισμό» με παροχές για εξαθλιωμένους, με τις ευλογίες του κράτους και τη στήριξη των επιχειρηματιών, προκειμένου να διαχειριστούν τη φτώχεια που οι ίδιοι προκαλούν.
  • Η δραστική υποχρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Προκειμένου να την αντιμετωπίσουν, περικόπτονται διαρκώς οι παροχές του ΕΟΠΥΥ σε είδος και σε χρήμα. Αντίστοιχα οι κρατικές μονάδες Υγείας ενισχύουν την επιχειρηματική τους δράση, με τα ακριβά νοσήλια, τα χαράτσια των 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενών, του 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής φαρμάκων, των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα πολυατρεία του ΠΕΔΥ, τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων κρεβατιών, εργαστηρίων, νοσοκομείων και ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η έλλειψη προσωπικού και η αντικατάσταση ενός μέρους του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ιδιωτικών συνεργείων και της «κοινωνικής εργασίας» επιδεινώνουν τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς στα περισσότερα νοσοκομεία.
  • Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη από το 10% και το25% έως και το 80% την τελευταία τριετία, παρά τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που είχε γίνει και την αύξηση της διακίνησης των γενόσημων φαρμάκων που είναι πιο φθηνά. Η εξοικονόμηση ποσών από το κράτος, με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, γίνεται με τη μείωση ενός ελάχιστου μέρους από την υπερκερδοφορία της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και από την αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς με το σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προηγηθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης
Αναδεικνύεται ταυτόχρονα μέσα και από αυτά τα ζητήματα o αντιλαϊκός ρόλος της Τοπικής Διοίκησης ως θεσμός και μηχανισμός του καπιταλιστικού κράτους, στυλοβάτης στην υλοποίηση αυτής της βάρβαρης πολιτικής των περικοπών, της ανταποδοτικότητας, του «μοιράσματος της φτώχειας».
Σε αυτά πλαίσια εντάσσονται και τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα «προληπτικής ιατρικής» που υλοποιούνται κατά καιρούς από δήμους, όπως είναι το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ «Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής» το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένο πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων που αφορά - όπως αναφέρεται και στο ίδιο το κείμενο του προγράμματος - «συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού».
Πρόκειται για μέτρα αποσπασματικά και ανεπαρκή. Δεν είναι προσωρινά λόγω κρίσης, αλλά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Προσφέρουν ανάσα και ανακούφιση στους επιχειρηματίες και το κράτος τους, αφού απαλλάσσονται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος από την «υποχρέωση» παροχής υπηρεσιών Υγείας στους εργαζόμενους. Πρόκειται για την πολιτική, η οποία «παίρνει από τους φτωχούς για να ενισχύσει τους φτωχότερους». Αυτή είναι η ουσία της «αστικής αλληλεγγύης».
Αυτό είναι το περιεχόμενο των «κοινωνικών δικτύων ασφαλείας και αλληλεγγύης», που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ, της κυβέρνησης και όλων όσοι δεν αμφισβητούν, αλλά υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, υπερασπίζονται τον ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η «κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή» αποτελεί βασικό άξονα του κυβερνητικού του προγράμματος.
Αυτή είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που αντιμετωπίζει όλους - εργαζόμενους, ανέργους, ανασφάλιστους - ως «κόστος» που πρέπει να μειώνεται συνεχώς στο όνομα της αντοχής και των ορίων των καπιταλιστικών κερδών, που ενοχοποιεί και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.
Καλούμε το λαό να απορρίψει στην πράξη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να απορρίψει ακόμα και αυτό το νοσοκομειακό μοντέλο που γνωρίζουμε, γιατί αντιμετωπίζει την υγεία από την πλευρά της περίθαλψης και μάλιστα ακριβοπληρωμένης. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και όχι να αντιμετωπίζεται η νόσος. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία πρέπει να οργανωθεί σε 3 επίπεδα 1.2.3βάθμιο τα οποία –θα αλληλοεξαρτώνται και θα αλληλεπιδρούν. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο δωρεάν σύστημα υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο δήμο μας αποτελεί άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί Κ.Υ. αστικού τύπου που θα αποτελεί κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος.

Εργαζόμενοι, άνεργοι νέοι και νέες

Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ! Γι' αυτό και καμία άλλη μορφή πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά είναι υπέρμαχος της ΕΕ, της ανάπτυξης με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο Φάρμακο.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν συνολικά αυτήν την πολιτική, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους παλιούς και νέους «σωτήρες» στις προσεχείς εκλογές για την Ευρωβουλή, τις δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις.
Να στηρίξουν και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού, γιατί αυτό θα σημαίνει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, σημαίνει ενίσχυση της πορείας ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της οικοδόμησης της Λαϊκής Συμμαχίας.
Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις τρεις κάλπες γιατί έτσι ενισχύεται η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, για να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση από την ΕΕ.
Ωραιόκαστρο 13/05/14

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top