Του Γεωργίου Χάτσιου
Τεχνολόγου Μηχανικού
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου
με την παράταξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Δήμαρχοι βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι έχουν εκπέσει από τα αξιώματά τους και άλλοι  έχουν πρωτόδικες καταδίκες. Είναι  κοινά παραδεκτό ότι η  τοπική αυτοδιοίκηση από  κύτταρο της δημοκρατίας, έχει μετατραπεί   σε κύτταρο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.
Πολλές αποφάσεις των δημάρχων και  των δημοτικών συμβουλίων, όπως γίνεται κατά επανάληψη και στο δήμο Ωραιοκάστρου,  στερούνται νομιμότητος και αποπέμπονται  κατά τον έλεγχο νομιμότητας  από την Αποκεντρωμένη διοίκηση. Πολλές φορές γίνεται κατάχρηση της   επίκληση του κατεπείγοντος, για την έκδοση αποφάσεων, όπως  γίνεται κατά κόρον στο δήμο Ωραιοκάστρου.  
Δεν υπάρχει διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των περισσότερων δήμων και η  κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων οφείλεται στο ότι η διαχείριση των οικονομικών δεν γίνεται με όρους οικονομικούς, αλλά ψηφοθηρικούς. Είναι επίσης γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έργα κατασκευάζονται πρόχειρα, χωρίς πλήρεις μελέτες και μάλιστα περιβαλλοντολογικές, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί  η απαιτούμενη πίστωση και τις περισσότερες  φορές  με απευθείας αναθέσεις ή με μη νόμιμο διαγωνισμό και για αυτό εγκαταλείπονται ή παραμένουν  ημιτελή μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, όπως γίνεται με τη γέφυρα στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον βρεφονηπιακό σταθμό στον Πεντάλοφο και πάει  λέγοντας.
Αυτές τις ημέρες, που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο  παρατηρούμε ένα όργιο δημοτικών έργων της τελευταίας στιγμής. Ασφαλτοστρώσεις, ανασκαμμένες  πλατείες, ανακατασκευή πεζοδρομίων, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει ανάγκη και φυσικά όλοι αναρωτιούνται αν είναι αναγκαία  αυτά τα έργα ή  γίνονται κυρίως για  ψηφοθηρικούς λόγους.  
Πού οφείλεται λοιπόν αυτό το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς στην αυτοδιοίκηση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;  
Οφείλεται στο θεσμικό πλαίσιο  που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει  με τον «Καλλικράτη» που  επιβάλλει ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο.   Ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι  ένας θεσμός  άμεσης δημοκρατίας, που σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιεί   τους πολίτες στα κέντρα αποφάσεων. 
Το δημαρχοκεντρικό συγκεντρωτικό μοντέλο, μεταβάλλει το δήμαρχο σε φεουδάρχη  και επιβάλει τον διοικητισμό, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η θέσπιση ενός άλλου θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει την απλή αναλογική και θα καταργεί τοδημαρχοκεντρικό  πλειοψηφικό  σύστημα  και θα μετατρέπει τις  κοινότητες και τους δήμους  σε «εργαστήρια δημοκρατίας», χώρους προγραμματικών διεργασιών και συμμετοχής των πολιτών με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών, είναι το ζητούμενο.  Ο «Καλλικράτης», στερεί ταυτόχρονα   από τα τοπικά συμβούλια και τους κατοίκους κάθε δυνατότητα ουσιαστικής και  αποφασιστικής συμβολής στις αποφάσεις του δήμου.
Επιβάλλεται η ενίσχυση και η αναβάθμιση  των μικρότερων διοικητικών δομών, των τοπικών συμβουλίων δήμων και κοινοτήτων, καθώς και η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι δεσμευτικά για  την κάθε αρχή.
Η συμμετοχή στα κοινά  πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Να περιοριστούν και να γίνουν άμισθες, οι έμμισθες θέσεις στο Δήμο και τους Δημοτικούς Οργανισμούς. Τέρμα στις εξαγορές συνειδήσεων, τους οικονομικούς εξαναγκασμούς και τις συναλλαγές.
Χρειάζεται η διοίκηση να περάσει από τους διάφορους  συναλλασσόμενους κουταλοφόρους στους πολίτες, για να μετατραπεί ο δήμος  σε ένα ζωντανό διαδραστικό χώρο ιδεών και προτάσεων, που θα  επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον  «επανασχεδιασμό»  της καθημερινότητάς, με δημοκρατία και συμμετοχή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

§         Γεννήθηκε το 1955 και κατοικεί εδώ και 20 χρόνια στο Ωραιόκαστρο.
§         Σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός στα ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης.
§         Εργάζεται από το 1980 στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, ως υπεύθυνος παραγωγής σε εργοστάσιο βαρέων μεταλλικών προκατασκευών και ενεργειακού εξοπλισμού.
§         Από το 1996 έως σήμερα, είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΝΕΟΚΑΤ ΑΕ, που ασχολείται με βιομηχανικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
§         Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Κορνελάκη, πολιτικό μηχανικό του ΑΠΘ και έχει δύο γιους, ηλικίας 34 και 28 ετών.
§         Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Δράσης Πολιτών Ωραιοκάστρου «Αλληλεγγύη για Όλους» που διοργανώνει τις αγορές χωρίς μεσάζοντες στο Ωραιόκαστρο.
§         Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουχωρίνας «Ο Μέγας Αλέξανδρος».
§         Ασχολείται μα τα κοινά του Ωραιοκάστρου και έχει γράψει πληθώρα άρθρων που δημοσιεύτηκαν στα blocs του Ωραιοκάστρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top