Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή της Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη χθες το πρωϊ στο ράδιο 102 FM - ΕΡΤ3


   Ποια είναι η άποψή σας για τον σχηματισμό της Νέας Κυβέρνησης;
   Είναι  όπως ανακοίνωσε και η Νέα Δημοκρατία ανακύκλωση παλιών προσώπων στα ίδια υπουργεία με άλλα ονόματα. Ο κ. Μπόλαρης και η κ. Τζάκρη  για παράδειγμα δεν είναι νέα πρόσωπα. Ήταν με το ΠΑΣΟΚ και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Δίνω παρόλα αυτά περίοδο χάριτος  στη νέα κυβέρνηση να δούμε τι θα γίνει και τα ξαναλέμε.
   Εντύπωση μου έκανε που απομακρύνθηκε ο κ. Νικολούδης ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος , ο οποίος ήταν μια από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι από τα πιο σοβαρά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλλον επειδή  είχε βάλει ψηλά τον πήχη σε θέματα διαφθοράς και σε συμφέροντα.
   Απορώ επίσης με την τοποθέτηση του κ. Φίλη στο Υπουργείο  Παιδείας, διότι οι θέσεις του είναι πολύ ακραίες. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα από αυτή την επιλογή του Πρωθυπουργό.



   Τι λέτε για την διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Ν.Δ.; Ανοίγει άμεσα μαθαίνουμε. Έχουν εκδηλώσει  ήδη την πρόθεσή τους για να διεκδικήσουν την ηγεσία ο κ. Τατούλης και ο κ. Μητσοτάκης.
   Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα ακόμη. Θα συνέλθουν τα όργανα, η πολιτική επιτροπή, άλλωστε ο Πρόεδρος έχει την πρωτοβουλία. Τώρα σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες,  την πρόταση του κ. Τατούλη δεν την θεωρώ καθόλου  σοβαρή και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πρόσωπο πολύ σημαντικό για τη Ν.Δ. Όσοι  πάντως έχουν τη φιλοδοξία και θέλουν να μπουν στη διαδικασία καλά κάνουν.
   Γίνονται κρυφά γεύματα και ζυμώσεις από ομάδες για να κατευθύνουν τα πράγματα. Εσείς πηγαίνετε σε τέτοια γεύματα;
   Κοιτάξτε εγώ είμαι μακριά από αυτά. Είμαι Θεσσαλονίκη. Δεν θέλω και ούτε συμμετέχω σε κρυφές συναντήσεις. Δεν πηγαίνω σε τέτοιου είδους γεύματα διότι πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται όλα ξεκάθαρα, μέσα από διαδικασίες.
  Άλλο αυτό και άλλο να είσαι σε  κάποια τάση. Όλοι είμαστε σε μία τάση και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολιτικές εκφράσεις. Αυτό είναι υγιές, δεν είναι κακό.
  Ψάχνεται έναν αντιτσίπρα στη Νέα Δημοκρατία; Έναν νέο για την ηγεσία;
   Είναι τραγικό λάθος αυτό. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι οι κοινωνίες όταν βρίσκονται σε μεγάλη κρίση αναζητούν λύτρωση στους έμπειρους μεγάλους και όχι στους άπειρους νέους. Αυτό έχει συμβεί το 1940 στη Μεγάλη Βρετανία που επέλεξε το γηραιό Τζώρτζιλ απέναντι στον νεωτεριστή Τζαμπερλάϊν. Στη Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που επέλεξε τον υπέργηρο Αντενάουερ. Στη Γαλλία το 1958 – Ντε Γκώλ. Οι Η.Π.Α. πιο πρόσφατα, που μετά την ταπεινωτική ήττα στο Βιετνάμ επέλεξαν τον  συνταξιούχο Ρήγκαν – νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο.
   Πράγματι ο κ. Τσίπρας είναι χαρισματικός νέος μέσα σε εισαγωγικά. Αν όμως το επόμενο  τρίμηνο, εξάμηνο δεν μπορέσει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και έχουμε μία νέα κρίση, θα αποδομηθεί  στην κοινωνία και αυτοί που τώρα τον λατρεύουν θα τον απορρίψουν.
   Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα για ωραιοπαθή μοντέλα. Η πολιτική πρέπει να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Η πολιτική δεν μπορεί να ασχολείται με το αν είναι νέος ο Πρωθυπουργός και στέκεται καλύτερα επικοινωνιακά.
   Παίρνουν τα κόμματα τα μηνύματα της κοινωνίας; Ότι δηλαδή χρειάζονται ανανέωση και νέα πρόσωπα;
   Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί  και πρέπει να παίρνουν τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλιώς δεν έχουν ζωή. Το ότι η Νέα Δημοκρατία κρατάει ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, σημαίνει ότι ως ένα βαθμό το κάνει.
   Πιστεύετε ότι η έμπειρα στελέχη όπως ο Κώστας Καραμανλής μπορούν να βγάλουν την Χώρα από την κρίση;
   Πιστεύω ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη Χώρα. Θα ήταν χρυσή ευκαιρία αν αξιοποιούσε αυτό το κεφάλαιο η Νέα Δημοκρατία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top