Η “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία” γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 199ο για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν μια σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη μέσω του εθελοντικού τους έργου, της εμπειρίας και των γνώσεων που μεταφέρουν και της φροντίδας προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Ο παππούς και η γιαγιά είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια στη ζωή ενός παιδιού. Είναι αυτοί που συμπληρώνουν το κομμάτι του παζλ στα παιδικά τους χρόνια με τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Είναι αυτοί που τους “κακομάθεναν” γιατί δεν τους χαλούσαν ποτέ χατίρι και πάντα τους δίναν γλυκό κρυφά από τη μαμά όταν τους έλεγε όχι γιατί είχαν ήδη φάει αρκετά.
Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά τους όταν μας έχουν ανάγκη, να συγχωρούμε γιατί όλα είναι ανθρώπινα και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς αυτούς τώρα που μπορούμε και είναι ακόμη εδώ.Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τους ευχαριστήσουμε καταθέτοντας ταυτόχρονα αθόρυβα και διακριτικά τον σεβασμό μας για όλα όσα μας πρόσφεραν και για όλα όσα μας χάρισαν. Για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και στάθηκαν στο πλευρό μας, που στερήθηκαν, που θυσίασαν κομμάτια από την ζωή τους, που με περισσή αγάπη και στοργή μας έδωσαν απλόχερα όσα έμαθαν και διδάχθηκαν από το μεγάλο σχολείο της ζωής.
Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους για να μπορούν να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν να βλέπουν με ελπίδα την επόμενη μέρα. Για να μη νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.
Για να μπορούν να ζουν!

Εύχομαι ολόψυχα, σε όλους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που όλοι αγαπάμε, να είναι υγιείς και να χαμογελούν πάντα.

ΒΑΜΒΑΚΗ-ΛΙΜΠΑΤΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top