Του Δημήτρη Λιοτήρη.
Σημασία έχει το ίδιο το γεγονός της θεματοποίησης και της προβληματοποίησης.
Ας ξαναπιάσουμε μερικά αυτονόητα. Η ΝΔ και γενικότερα ο καραμανλικός ''ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός'' (δηλ. ο κοινωνικός φιλελευθερισμός της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας) είναι τέκνα των καιρών τους. Επιτέλεσαν έναν συγκεκριμένο ρόλο σε συγκεκριμένες και ανεπανάληπτες ιστορικές συγκυρίες: εδραίωση αστικής δημοκρατίας μετά τον Β' ΠΠ, ξεκάθαρος φιλοδυτικός προσανατολισμός και στρατηγική συμμαχία με τη Δύση, προσπάθεια ανοικοδόμησης και δημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους πρόνοιας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτή η  ΝΔ πλέον ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο. Προσέφερε καλές και κακές υπηρεσίες. Είναι όμως αφόρητα καθορισμένη από την αποδοχή της ιδεολογική της ήττα και πολιτεύεται με τους κανόνες, το λεξιλόγιο, τους κώδικες, τους μύθους και τις αξίες του αντιπάλου της, αδυνατώντας να αντιπαραθέσει δικούς της. Αυτό δηλαδή πού είναι η προϋπόθεση της μακροπρόθεσμης πολιτικής της καχεξίας.
Το εθνικιστικό, κοτζαμπασικό και κρατικιστικό παρελθόν της, που στις συνθήκες του 21ου αιώνα συνιστούν κραυγαλέο αναχρονισμό πρέπει να διαδεχθεί ο σύγχρονος φιλελευθερισμός.
Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός δεν είναι εναντίον της ατομικής ιδιοκτησίας (σπίτι, γη, καταθέσεις, μετοχές κλπ) ή ακόμα και της συσσωρευμένης, αλλά εναντίον της υπερσυσσωρευμένης ιδιοκτησίας και άπληστης εξουσίας, τα οποία θεωρεί ως βασικές αιτίες των ανισοτήτων, τα οποία παράγουν όλες εκείνες τις θεσμικές ανωμαλίες που ζούμε σήμερα.
Εκεί έρχεται και προτείνει την αναδιανομή με σκοπό τον πολιτικό εξισωτισμό μέσω των Θεσμών.
Εσύ το ήξερες ότι ο πολιτικός όρος «ριζοσπαστισμός» προέρχεται από τους συντηρητικούς, ρεπουμπλικάνους και φιλελεύθερους, οι οποίοι ήθελαν ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές και πολιτικές δομές του κράτους, προς όφελος φυσικά των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων;
Επίσης ήξερες ότι αυτό που η αριστερά λέει ως ριζοσπαστισμό, ονομαζόταν ως «ρεφορμισμός» μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80;
Και ποιοι είναι οι ρεφορμιστές ή μεταρρυθμιστές του σήμερα; οι νεοφιλελεύθεροι.
Ποιος άλλαξε το νόημα των λέξεων και το χειρότερο, ποιος σήμερα παρουσιάζεται ως προστάτης των «φιλελεύθερων ιδεών»;
Κλείνω με το εξής:
ο νέος αρχηγός της ΝΔ οφείλει να υπηρετήσει μια  κεντροδεξιά που θα είναι η μίξη σύγχρονου φιλελευθερισμού και συντηρητικού πραγματισμού.
Η νέα ΝΔ δεν είναι μυστικοπαθής, σεκταριστική, δογματική. Είναι ρευστή και πορώδης, λόγω και του πολύ μεγάλου μεγέθους της. Τα όρια της συμπίπτουν με εκείνα του έθνους. Την απασχολεί λιγότερο η υψιπετής θεωρία και περισσότερο η πράξη.
Δεν ταυτοποιείται ποτέ με τον τρόπο της κομμουνιστογενούς αριστεράς.
Ο Χατζιδάκις έλεγε το εξής: ''εγώ περιέχω τον αριστερό, όμως ο αριστερός δεν περιέχει εμένα''.
Ίσως κάποιοι από τον χώρο ανοίξουν τα μάτια τους και αλλάξουν πορεία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top