του Γρηγόρη Εδιρνέλη*                                

Δεν είμαστε ούτε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές, διατυμπανίζουν  με στόμφο, οι δημοτικοί άρχοντες Δέλτα και Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.
Ακούστε, λοιπόν  κύριοι δήμαρχοι:  Ο καθείς μπορεί να υιοθετεί ή να απορρίπτει για τον εαυτό του τον οποιονδήποτε πολιτικό  χαρακτηρισμό. Κάποιοι για παράδειγμα, δηλώνουν αριστεροί ακόμη και κομμουνιστές  αλλά όταν απολύεται  ο συνάδελφος τους, κοιτάζουν από την άλλη. Κάποιοι δηλώνουν πνευματικοί άνθρωποι αλλά το μόνο που τους νοιάζει ως προς το πνεύμα είναι να τους αποκαλούν πνευματικούς ανθρώπους. Έτσι κι εσείς, κύριοι δήμαρχοι και οι υποστηρικτές σας. Δηλώνετε μη ξενοφοβικοί και έχετε απόλυτο δίκιο. Προφανώς και δεν είστε ξενοφοβικοί, κύριοι δήμαρχοι.
Αντιθέτως. Είστε ξενόφιλοι, αρκεί να μην σας αγγίζει το προσφυγικό πρόβλημα, να βρίσκονται οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι σε  απόσταση από τα διοικητικά σας όρια και την μικρή φοβική εκλογική σας πελατεία. Και ασφαλώς είσαστε ξενόφιλοι και «χαλιέστε» όταν βλέπετε στα ΜΜΕ τα δεκάδες προσφυγόπουλα και τις οικογένειες τους που ξεβράζει το κύμα. Αλλά σε 5΄- 10΄ «πάμε γι άλλα».
 Γιατί δεν σας είδε κανείς μέχρι σήμερα να καλείτε δημόσια τους δημότες σας να ενταχθούν ή να στηρίξουν κάποια δομή αλληλεγγύης των προσφύγων στην Ειδομένη ή οπουδήποτε αλλού, όπως κάνουν πρωτοβουλιακά δεκάδες συνδημότες μας. Βέβαια στο δημοτικό συμβούλιο της 22-2-2016 τοποθετηθήκατε καθαρά ότι είστε ΚΑΤΑ της λειτουργίας του πρώην στρατοπέδου ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ως κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων  ΑΛΛΑ  δεν προτείνατε και ΚΑΝΕΝΑ άλλο τόπο «κατάλληλο» για τις δύσμοιρους αυτούς ανθρώπους. Την ώρα λοιπόν που η χώρα μας πνίγεται από τα πλήθη των θυμάτων του πολέμου, εσείς προτείνετε να «περιμένουμε  νέες προτάσεις για κατάλληλους χώρους»  από την Περιφερειακή Ένωση  Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι κύριοι Δήμαρχοι που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, χτενίζονται».
Δυστυχώς, εκτός όμως από την περιοχή μας, «σθεναρά αντιστέκεται» και μια μερίδα κατοίκων της Κω στη δημιουργία hot spot στο νησί τους. Εδώ βέβαια, είναι γνωστή  η σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που έχουν αναπτύξει οι συγκεκριμένοι ανησυχούντες νησιώτες από την Κω με τους «άλλους»  ξένους, που έρχονται με τσάρτερ και πίνουν, μεθάνε, ουρούν και αφοδεύουν όπου βρουν, αγαπάνε και ενίοτε, δέρνουν δημοσίως, ειδικά αν προέρχονται από τον λούμπεν προλεταριακό σκουπιδοτενεκέ του Ηνωμένου Βασιλείου.
 Βεβαίως, αυτοί αφήνουν τα ευρουλάκια τους στα all inclusive ξενοδοχεία  και στα μπαρ που συνιστούν την αγορά, που λένε και οι άνθρωποι της αγοράς. Για το επί δεκαετίες ξεφτιλίκι που υφίσταται το νησί, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.  Βέβαια, ούτε κουβέντα για πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση να τους μαζέψει και για αποκλεισμό των μαγαζιών που τους ποτίζουν. Αντιθέτως,  ένα τσούρμο προσφυγόπουλα με τις μανάδες τους προσβάλλει την πολιτιστική εικόνα της Κω. Την πολιτιστική εικόνα της Κω. Μάλιστα. Ακριβώς αυτό.
Στα Διαβατά όμως τι είναι αυτό που προσβάλλουν οι ξεριζωμένοι, οι κυνηγημένοι, τα θύματα των κερδοσκοπικών πολέμων, οι άνθρωποι που βρέθηκαν «εν μία νυκτί» χωρίς την περιουσία και την στέγη τους; Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα το ίδιο ακριβώς δράμα των δικών μας προγόνων που εγκατέλειψαν τις πατρικές τους εστίες κυνηγημένοι από τους Τούρκους για να σώσουν τη ζωή τους;
«Μα ο χώρος είναι ακατάλληλος για ανθρώπους» ισχυρίζονται (προσχηματικά) διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους οι δύο δήμαρχοι της περιοχής. Αυτή είναι η κατά κόρον προβαλλόμενη δικαιολογία που πιπιλίζουν σε κάθε ευκαιρία, προσπαθώντας έτσι να απαλλαγούν από τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ξενοφοβικοί.
Κατ’ αυτούς όμως είναι κατάλληλος με σιγουριά ο χώρος πίσω και γύρω από το γήπεδο του Θερμαϊκού  στα παλιά σφαγεία / βυρσοδεψεία που δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε ζώο από τη δυσοσμία,  το ετοιμόρροπο και άθλιο πρώην εργοστάσιο στο ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ και ο  βαλτότοπος στο χώρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτοί είναι τρεις από τους «κατάλληλους» (σε σύνολο έξι) από τους χώρους που αποδέχονται  οι προαναφερόμενοι κ. Δήμαρχοι αλλά και το σύνολο των (ομοϊδεατών) δημάρχων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). ΟΙ άλλοι δύο χώροι (424 ΓΣΝΕ και 561 Τ.Π  στη Θέρμη) είναι εξ’ αρχής απορριπτέοι για τους δικούς του γνωστούς λόγους ο καθένας ενώ μόνο η αποθήκη του λιμανιού μπορεί να φιλοξενήσει παράλληλα με τα Διαβατά μικρό αριθμό προσφύγων. Εδώ όμως εκφράζει σφοδρές αντιρρήσεις  ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας.
Κανείς  βέβαια Δήμαρχος δεν πρότεινε ουσιαστικά έναν ρεαλιστικά κατάλληλο χώρο στην περιοχή του, που όντως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων (και από ότι φαίνεται ούτε θα προτείνουν), αν και σχεδόν όλοι τους έχουν στις περιοχές τους ανενεργά στρατόπεδα.
ΓΙΑΤΙ λοιπόν κ.κ. Δήμαρχοι  δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ αλλά μιλάτε για ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΩΡΟ, επιβαρύνσεις, κ.λ.π;
ΕΣΕΙΣ δεν ήσασταν κ. Γαβότση, αυτός που στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκαλέσατε την 17-9-2015 φέρατε τις πιο σφοδρές αντιρρήσεις για την εγκατάσταση του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη θέση «Μπειλίκ»  της Νεοχωρούδας;
ΕΣΕΙΣ δεν είστε αυτός που δηλώσατε την ίδια ημέρα στο δημοτικό συμβούλιο ότι «συμφωνείτε με την τότε εκφρασμένη άποψη του κ. Περιφερειάρχη να μην έρθουν καθόλου πρόσφυγες στη Β. Ελλάδα αλλά να μεταφέρονται από τα νησιά ή τον Πειραιά απ’ ευθείας στην Ειδομένη;» 
ΕΣΕΙΣ δεν ήσασταν αυτός που, μαζί με τους Δημάρχους Δέλτα κ. Φωτόπουλο και Χαλκηδόνας κ. Τσουκνίδα, προσπαθούσατε να αποσαφηνίσετε σε ποιόν ανήκει διοικητικά ο παραπάνω χώρος όταν σας ενημέρωσε ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Φίλιππος Τσαλίδης ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί στην περιοχή  κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνεπώς, ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ τι επρόκειτο να επακολουθήσει;  Γιατί λοιπόν ισχυρίζεστε τώρα ότι αιφνιδιαστήκατε και δεν ενημερωθήκατε από την κυβέρνηση;
ΕΣΕΙΣ δεν είστε αυτός που από την 18-9-2015, ημερομηνία που απορρίφθηκε η θέση «Μπειλίκ» ως ακατάλληλη, ξαναεμφανιστήκατε στο προσκήνιο την 2-2-2016 όταν ανακοινώθηκε η λειτουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου; (οι ημερομηνίες από το δικό σας δελτίο τύπου). Τι ακριβώς προνοήσατε να κάνατε σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα;
ΕΣΕΙΣ δεν είστε αυτός που δεν ξεκαθάρισε ποτέ για ποιόν ακριβώς λόγο και χωρίς «ήξεις αφίξεις» δεν αποδέχεστε την προσωρινή εγκατάσταση ούτε ελάχιστων προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά; Πάντως  να είστε σίγουρος ότι επιβάρυνση δημιουργείται από την μετατροπή της περιοχής του Πενταλόφου (και όχι μόνο), σε ξέφραγο αποθετήριο κουφαριών νεκρών ζώων, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό στη δημόσια υγεία.
 Κύριοι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου, είναι προφανές ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι συνεπάγεται η στάση σας.  Εκπροσωπείτε μια περιοχή, πάνω στην οποία είναι στραμμένα τα μάτια ολόκληρου του κόσμου αυτήν την εποχή.  Πραγματικά, ελπίζω οι κατά καιρούς αρνητικές δηλώσεις σας να φτάσουν παντού στους Δήμους μας αλλά και στο πανελλήνιο  και να τύχουν της ανάλογης αξιολόγησης.
Να είστε όμως βέβαιοι ότι (ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και όχι μόνο στα λόγια), οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι ξενοφοβικός λαός ούτε κρυφορατσιστές.  Η καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους ξενοφοβικό άτομο που λέει «άμα θέλετε μετανάστες να τους πάρετε στα σπίτια σας» δόθηκε αρχικά από τη Λέσβο. Κάτοικοι της, έκαναν πράξη το βασικό «αντεπιχείρημα» του  μέσου ξενοφοβικού. Πήραν  τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Με παρόμοιο τρόπο είχε πράξει και μία γυναίκα στην Πλατεία Βικτωρίας που φιλοξένησε οικογένεια προσφύγων και ο φούρναρης στη Κω που τους μοίραζε δωρεάν ψωμί. 
Και δεν είναι μόνο αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι που εσκεμμένα δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ (τοπικά και πανελλήνια) αν και οι πλειοψηφία αυτών των ΑΝΘΡΩΠΩΝ αποφεύγει τη δημοσιότητα.  Και μην λησμονείτε ότι το 2015 πέρασαν και έφυγαν από την Ελλάδα περίπου 950.000 πρόσφυγες χωρίς να παρουσιαστεί ίχνος παραβατικής  συμπεριφοράς.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αντιπαραβάλω τη δήλωση για το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού του ΔΗΜΑΡΧΟΥ Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκη, μιας περισσότερο «επιβαρυμένης» περιοχής από τα Διαβατά και το Ωραιόκαστρο λόγω της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, κ.λ.π. 
Τονίζει λοιπόν ο κ. Λαγουδάκης:  «…..είμαι όχι απλώς ικανοποιημένος, αλλά κυρίως υπερήφανος για την ώριμη ανθρώπινη στάση των συλλογικοτήτων του Δήμου Περάματος που έχω την τιμή να υπηρετώ ως Δήμαρχος. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι οι Δημότες μας δεν ξεχνούν ότι η πόλη τους Περάματος εκτός από πόλη της Ναυτοσύνης είναι και πόλη της Προσφυγιάς.  Η Δημοτική Αρχή Περάματος και εγώ προσωπικά καθημερινά θα φροντίζουμε για δύο βασικά πράγματα. Την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του κέντρου στο Σχιστό έτσι όπως μας την εγγυήθηκαν οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες και θα συμβάλλουμε γι αυτό, όσο και για να απομονώσουμε όλους αυτούς που προσπαθούν να διασπείρουν κλίμα Ξενοφοβίας και Ρατσισμού απέναντι στην πλειοψηφία των δημοτών που υιοθετούν κλίμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς»
Δική μου απορία μου είναι, τι θα ήταν εκείνο που θα ενέπνεε εκείνα τα ναρκωμένα τηλεσαπρόφυτα  να θυμηθούν την ανθρωπιά τους, ποιο θα ήταν εκείνο το όραμα που θα ξυπνούσε τους τηλεψηφοφόρους  από την όζουσα αποσύνθεση που τους έχει γίνει τρόπος ζωής, με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κανείς να εξάψει την φαντασία του κωματώδους συλλογικού υποσυνείδητου εκείνης της κατάκοιτης μερίδας του Ελληνικού λαού, για να σταθεί μαζικά στο πλευρό των προσφύγων.
Δυστυχώς, ο Έλληνας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ανθρώπους που χαχανίζουν καθώς παρακολουθούν συνταγές για λαχανοντολμάδες σε επανάληψη  ενώ δίπλα τους πνίγονται αθώοι άνθρωποι που η χώρα τους ρημάζεται από τα συμφέροντα των μεγάλων.
Αυτό το «εκείνο»  λοιπόν, ίσως είναι τα λόγια ενός κατοίκου της Μυτιλήνης που φιλοξενεί στο σπίτι του μια οικογένεια μεταναστών: «Το μικρό ταλαιπωρημένο παιδάκι τους, στόλισε το μικρό μας σπίτι… Άραγε πόσο πιο όμορφα(;) θα νιώθαμε αν είχαν πνίγει στη θάλασσα και πόσο πιο καθαρή και ασφαλής θα ήταν  η χώρα μας και η Ευρώπη;».
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΔΙΡΝΕΛΗΣ  είναι δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top