Σε μια διαδικασία δημιουργικής όσμωσης και πνευματικής διάδρασης έχει τεθεί η ομάδα προετοιμασίας της παρουσίασης για την υποψηφιότητα της Σάμου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πολύωρες συζητήσεις, ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, ανατροφοδοτικές προσεγγίσεις των επιμέρους προτάσεων και αναδιάρθρωση των αξόνων που θα καταδείξουν ότι η Σάμος και θέλει και μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο μακρόπνοο πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, συνθέτουν την ομαδική αυτή παρουσίαση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2016, στην Αθήνα.
Κύριος στόχος είναι να διαφανεί πως πέραν της πληρότητας του κατατεθειμένου φακέλου, είναι εδραιωμένη η υποστήριξη εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, ομογενών και φίλων της Σάμου απανταχού γης ενώ εκ παραλλήλου, έχουν γίνει επαφές και αναπτυχθεί συνέργειες με άλλες πόλεις, πολιτιστικά ιδρύματα και διεθνή δίκτυα.
«Πιστεύουμε σε αυτού του είδους τις συνεργασίες και στοχεύουμε να τις εδραιώσουμε και διευρύνουμε, ώστε η Σάμος να προσδιοριστεί πολιτιστικά στο χάρτη της Ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Μάρτιν Χόρν, εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όμως και όλα τα άλλα μέλη της ομάδας εκπόνησης και παρουσίασης του φακέλου υποψηφιότητας της Σάμου, εμφανίζουν έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό καθώς αναγνωρίζουν πως η προσπάθεια 400 και πλέον εθελοντών, έχει συντελέσει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας πρότασης που περιλαμβάνει ειλικρινή προσέγγιση στις αδυναμίες του νησιού αλλά και άξονες ανάπτυξης υλοποιήσιμων και καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων.
«Διακρίνω μεταξύ των μελών της ομάδας, των εκπροσώπων αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των πολιτών και των εθελοντών, την πρόθεση να αναδείξουμε τα νησιά μας υπό την διάσταση της πλούσιας πολιτιστικής τους διαδρομής που ξεκινά από το χθες και κατευθύνεται γόνιμα και με στρατηγική στόχευση ως το αύριο…» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Φωτεινή Θαλασσινού.
«Ζούμε πράγματι ιστορικές στιγμές, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί η Σάμος σε τέτοια διαδικασία ανάληψης ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος υψηλής πολιτιστικής ευθύνης» επισήμανε ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ Σωτήρης Μαριωρής.
«Ερχόμενος σε επαφή με τον πλούτο των κατατεθειμένων  προτάσεων από πλευράς των προπαρασκευαστικών ομάδων της Σάμου, ένοιωσα πως σε αυτό το νησί δικαιωματικά ανήκει μια καλύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι…» σχολίασε ο ειδικός σύμβουλος marketing με μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία σε προηγούμενες επιτυχημένες υποψηφιότητες πολιτιστικών πρωτευουσών, Τάσος Ξιναρής.
Η ΓΝΩΣΗ ΕΝΩΝΕΙ
«Η πρόταση της Σάμου είναι πληρέστατη, επαρκής και απόλυτα εφαρμόσιμη, χωρίς να βασίζεται σε επικοινωνιακά τρικ ή ηχηρά καλλιτεχνικά ονόματα. Πρόκειται για μια σύνθεση δυνάμεων και δυνατοτήτων με πανευρωπαϊκή διάσταση, υπό τεχνοκρατικούς όρους μεν, αλλά με ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς «η γνώση ενώνει» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων.
«Η Μελίνα Μερκούρη, πριν από χρόνια όταν επισκέφθηκε τη Σάμο, είχε δηλώσει πως αυτό το νησί θα έπρεπε να γίνει πολιτιστικό υπόδειγμα της Ευρώπης. Αυτό πιστεύουμε και σε αυτό επενδύουμε πνευματικό κεφάλαιο…» είπε λακωνικά ο σύμβουλος Ευρωπαϊκών συνεργασιών για τη σύνταξη φακέλων υποψηφιοτήτων, Πύρρος Μερκούρης.
«Στοχεύουμε στην αξιοκρατική επιλογή της Σάμου κατά την πρώτη -τουλάχιστον- φάση αξιολόγησής της, καθώς ο φάκελος που κατατέθηκε είναι αξιολογότατος και πλήρης, ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει αντίστοιχα  την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Σάμου, φορέων και πολιτών, της Ομογένειας, καθώς και άλλων νησιωτικών κοινοτήτων με τις οποίες θα αναπτύξουμε κοινές δράσεις. Ο ενθουσιασμός και οι άπειρες εργατοώρες που αναλώνουν καθημερινά οι συμμετέχοντες στην ομάδα εκπόνησης και παρουσίασης της πρότασής μας, οι καινοτόμες δράσεις που έχουν περιληφθεί και θα αναπτυχθούν υπό το γνώμονα ενός Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η κοινωνική σύνδεση και αλληλεγγύη στα μείζονα προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο το νησί μας, καταδεικνύουν πως το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού, κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας μας, βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του στη Σάμο!» σχολίασε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top