Του Τάσου Ασλανίδη*

Όταν διάβασα την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός που αποκαλούσε φιλοξενούμενο τον Ιβάν Σαββίδη ήρθαν στο μυαλό μου τα λόγια του παππού μου: «Άλλοι μας έλεγαν Ρώσους, άλλοι μας έλεγαν τουρκόσπορους και για τους περισσότερους ήμασταν ξένο σώμα στην ίδια μας την πατρίδα».

Η οικογένειά του προπάππου μου ξεριζώθηκε από τον Πόντο το 1912. Ο παππούς μου γεννήθηκε στο Λεσνόι της Ρωσίας το 1917. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Ιουνίου το 1929. Έζησε στο πετσί του όλα τα δεινά που πέρασαν οι πρόσφυγες του Πόντου αναζητώντας τη λύτρωση στη μάνα Ελλάδα. Τι κι αν είχε φτάσει στον προορισμό του; Ο αγώνας για επιβίωση συνεχιζόταν. Οι ντόπιοι ήταν εκεί για να του θυμίζουν ότι στα «ξένα είναι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».

Τα χρόνια πέρασαν και οι κακουχίες της προσφυγιάς έγιναν ανάμνηση. Κι όταν έφυγε από τη ζωή οι μνήμες του έμειναν παρακαταθήκη στη δική μου μνήμη. Για να θυμάμαι πως η κακία του ανθρώπου δεν έχει σύνορα.

Αυτές οι μνήμες ξαναγύρισαν στη σκέψη μου εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης των ανθρώπων της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε έναν επιχειρηματία που τίμησε την Ελλάδα στο εξωτερικό και τώρα στα δύσκολα είναι πάλι εδώ για να την στηρίξει.

Η καταγωγή του Ιβάν Σαββίδη είναι πέρα για πέρα ελληνική. Γεννημένος στο χωριό Σάντα της Τσάλκας, στη Γεωργία. Είναι γιος εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Είναι το ίδιο Έλληνας με όλους εμάς τους απογόνους των ηρώων του Πόντου που είτε ξεριζώθηκαν αφήνοντας πίσω τις πατρογονικές τους εστίες, είτε σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.

Για το λόγο αυτό η επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τον Ιβάν Σαββίδη είναι ανήθικη και ανίερη. Προσβάλει στο σύνολό του τον Ποντιακό Ελληνισμό. Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Οι Έλληνες του Πόντου δεν είναι φιλοξενούμενοι στη χώρα τους. Η χρήση της λέξης «φιλοξενούμενος» στην εν λόγω ανακοίνωση συνιστά ξεκάθαρη παράβαση του Αντιρατσιστικού Νόμου. Η πολιτεία και οι θεσμοί της οφείλουν να προστατέψουν τον Ιβάν Σαββίδη προσωπικά αλλά και την τιμή των εκατομμυρίων ποντίων Ελλήνων. Οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις στους συντάκτες της σχετικής ανακοίνωσης.

Ο Τάσος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας thestival.gr.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top