(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Παρά τις υποσχέσεις της φαιάς γείτονος και τις συμφωνίες με ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την Τουρκία, ο σκοτεινός ρόλος των «εμπόρων των εθνών» συνεχίζεται. Ένα ακόμη ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου 2016 στα ανοιχτά της Σάμου, πλησίον του ακρωτηρίου Πράσο.
Σε μικρό πολυεστερικό σκάφος ανοιχτού τύπου, μήκους μόλις τεσσάρων μέτρων, με μεταφορική ικανότητα δύο-τριών ατόμων το μέγιστο, «στοιβάχτηκαν» κυριολεκτικά 14 άτομα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σκάφος να αναποδογυρίσει και να βρεθούν οι πρόσφυγες στη θάλασσα, ενώ στην περιοχή που υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, έπνεαν άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ. Αμέσως μετά τον εντοπισμό πέντε ατόμων από το πλωτό σκάφος της Frontex, ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτή συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο super puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο και δύο πλωτά της Frontex, δύο σωστικά σκάφη Σουηδικά,  το σκάφος «Rescue 5» της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης-παραρτήματος Σάμου και το σκάφος «Γοργώ» με ομάδα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί, ενώ από τη θάλασσα ανασύρθηκαν οι σοροί τεσσάρων ενηλίκων γυναικών καθώς και ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο κατέληξε κατά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Σάμου.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοούμενων μεταναστών συνεχίζονται ακόμη. Μετά από μαρτυρίες των διασωθέντων, συνελήφθη και κρατείται ο μεσήλικας διακινητής τους, ο οποίος και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Σάμου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top