Η διοίκηση δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τα λειτουργικά της έξοδα.
Εμπάργκο στα όστρακα, επειδή η νομαρχία δεν έχει να πληρώσει τις βενζίνες για τους ελέγχους!
Ανακαλείται η απόφαση για ΤΙΤΑΝ.
Η νομαρχία υπό πτώχευση

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η νομαρχία Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τα λειτουργικά της έξοδα. Στον “αέρα” βρίσκονται όλες οι επιχορηγήσεις κοινωνικής πρόνοιας, το πρόγραμμα σχολικής στέγης και η τουριστική προβολή του νομού.
“Έφτασα σε απόγνωση, ανθρώπινη και όχι πολιτική. Και εγώ και οι συνάδελφοί μου στη διοίκηση, και οι υπάλληλοι της νομαρχίας. Την ώρα που κάποιοι σήκωναν σημαίες για το ΤΙΤΑΝ, εμείς διεκδικούσαμε στην Αθήνα στα υπουργεία. Οι πόρτες των υπουργών ήταν ανοιχτές, υπήρχε καλή διάθεση, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα. Επί διοίκησης Καραμανλή δεν δίστασα να κλείσω τη νομαρχία δύο φορές. Σήμερα η νομαρχία θα βάλει λουκέτο από μόνη της”, ανέφερε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η νομαρχία Θεσσαλονίκης, εκτός από τη μισθοδοσία, “δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος εδώ και ένα χρόνο. Τα κυβερνητικά χρήματα για λειτουργικά έξοδα και επενδύσεις έχουν μειωθεί φέτος κατά 35%. Δεν ζητώ να μου δώσουν νέα κονδύλια, ζητώ μόνο να μου δώσουν αυτά που χρωστάω”, είπε ο νομάρχης.
Η νομαρχία χρωστάει σήμερα 30 εκατ. ευρώ για έργα που είναι σε εξέλιξη σε σχολεία, αλλά έχει να λάβει μόνο 2 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχε πάρει αυτήν την περίοδο 12 εκατ. ευρώ. Οι εργολάβοι διακόπτουν τις εργασίες και αφήνουν στη μέση τα εργοτάξια. Στο στάδιο περαίωσης είναι 13 έργα σχολικής στέγης, υπάρχουν 11 συνεχιζόμενα έργα και εκκρεμούν 30 έργα και μελέτες. Στον τομέα του τουρισμού, φέτος δεν θα δοθεί καμία χρηματοδότηση, ενώ δεν δόθηκαν ούτε τα κονδύλια του 2009, που ανέρχονται σε 400.000 ευρώ.
Οι επιχορηγήσεις για την κοινωνική πρόνοια είναι μειωμένες και οι σύλλογοι και τα ιδρύματα, όπως η Σχολή Τυφλών, δεν μπορούν να τις εισπράξουν, λόγω του ότι δεν έχουν τη σχετική διαπίστευση. Σημειώνεται ότι οκτώ από τα δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν με λουκέτο και πάνω από 1.000 παιδιά με αναπηρίες θα μείνουν στο δρόμο, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έστειλε το ποσό της επιχορήγησης που είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, περίπου 20.000 άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων κινδυνεύουν να χάσουν την οικονομική ενίσχυση. Οι τακτικές ανάγκες, μαζί με την ενίσχυση των ιδρυμάτων, ανέρχονται σε 88,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 77,2 εκατ. ευρώ.
“Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ”, ανέφερε στη “Μ” ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής.
“Καταγγέλλω τον πρωθυπουργό”
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, αφού ανέφερε ότι για έξι μήνες στήριξε την κυβέρνηση, επειδή ήταν νέα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “τοποτηρητή διεθνών οργανισμών και ξένων συμφερόντων”. “Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δει την καθημερινότητα των πολιτών”, είπε.
“Με δάνεια που εξοφλούν άλλα δάνεια δεν υπάρχει σωτηρία. Αν δεν υπάρχει παραγωγή, ανάπτυξη, επενδύσεις, δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οικονομία δεν είναι μόνο οι τράπεζες”, τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. Επίσης, έκανε λόγο για το καθημερινό κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. “Την επιγραφή ‘πωλείται’ καθημερινά τη βλέπουμε όλο και περισσότερο. Κλείνουν βενζινάδικα, περίπτερα, φούρνοι, πωλούνται άδειες ταξί. Μπροστά μας δεν αποκλείεται να πουληθεί και η Ελλάδα μας, μιας και βαδίζουμε αργά αλλά σταθερά στην πτώχευση του ελληνικού λαού”, είπε ο νομάρχης.
--------------------------------------------------------------------------------
Ανακαλείται η απόφαση για ΤΙΤΑΝ
Ανάκληση της απόφασης για χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ και σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα αξιολογήσει το ζήτημα, ώστε να ληφθεί εκ νέου απόφαση, προτείνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες. Η πρόταση θα κατατεθεί σήμερα από τον νομάρχη σε έκτατη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση από το όργανο.
“Το περιβάλλον δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν είμαστε απέναντι στους δημάρχους. Αν πρέπει να ανακληθεί η απόφαση που πάρθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, θα ανακληθεί. Εμείς στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και το έχουμε αποδείξει. Σεβόμαστε όσο κανείς άλλος το περιβάλλον, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί επιστημονικά και ότι αυτοί που μας επιτέθηκαν βάναυσα, όπου κι αν ανήκουν, θα εκτεθούν”, τόνισε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Ο νομάρχης υπογράμμισε ότι οι δήμαρχοι της περιοχής, αν και γνώριζαν το θέμα, δεν είχαν εκφράσει μέχρι σήμερα αντιρρήσεις ούτε υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και τόνισε ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος για την άδεια στο ΤΙΤΑΝ.
Η μελέτη για τη μονάδα καύσης στο ΤΙΤΑΝ “είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Τζάκη, αντινομάρχη Ανάπτυξης, η οποία ανέφερε πως οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν προχώρησαν τη διαβούλευση. “Χάρη στα μέτρα της σημερινής διοίκησης κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τη ρύπανση στην περιοχή γύρω από το ΤΙΤΑΝ και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους. Ποτέ δεν θα κάναμε κάτι σε βάρος των πολιτών”, τόνισε ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος κ. Τσαμασλής.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής του ΤΙΤΑΝ, έξω από τη νομαρχία.
“Άτακτη υποχώρηση”, λέει το ΠΑΣΟΚ. “Σε άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, αναγγέλλοντας την προσωρινή ανάκληση της απόφασης για αδειοδότηση της μονάδας του ΤΙΤΑΝ”, σχολίασαν με ανακοίνωσή τους οι δύο νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. “Χαιρετίζουμε τη νίκη, την οποία πέτυχε η συνολική αντίδραση θεσμικών φορέων και κοινωνίας της πόλης και ειδικότερα των δυτικών περιοχών .Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην οριστική ανάκληση της απόφασης προς όφελος της πόλης και της ποιότητας της υγείας των πολιτών”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

--------------------------------------------------------------------------------

Εμπάργκο στα όστρακα
Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Απαγόρευση της αλιείας οστράκων μέχρι το τέλος του μήνα αποφάσισε η αντινομαρχία Κτηνιατρικής και Αλιείας Θεσσαλονίκης. Ο λόγος δεν είναι ότι εντοπίστηκαν ακατάλληλα δείγματα, αλλά τα άδεια ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τη διενέργεια ελέγχων και δειγματοληψιών!
Συγκεκριμένα, με χθεσινή ανακοίνωση η αντινομαρχία γνωστοποίησε ότι αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της λόγω των σημαντικών περικοπών στο ποσό της μηνιαίας κατανάλωσης καυσίμων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Σκεπτικό της απόφασης αναβολής των ελέγχων αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουν στους καταναλωτές ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα μύδια, αν δεν έχει διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Η αντινομαρχία μάλιστα δεν αποκλείει την πιθανότητα ανάλογες αποφάσεις να παρθούν και στο άμεσο μέλλον, αφού τα χρήματα που λαμβάνει για καύσιμα δεν επαρκούν παρά μόνο για τις πρώτες τρεις εβδομάδες κάθε μήνα.
Προς το παρόν, παρότι βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έλλειψη στην αγορά. Κανείς όμως δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό αν το πρόβλημα καταστεί χρόνιο.
Ανάστατοι είναι οι οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου, που βλέπουν ότι αναγκάζονται να σταματήσουν να δουλεύουν στην πιο κρίσιμη εποχή της σεζόν: “Είμαι στο επάγγελμα 20 χρόνια και έχω ζήσει στο πετσί μου πολλές φορές την ανικανότητα και τη λογική του παραλόγου που διακατέχει το ελληνικό δημόσιο. Σκορπούν χρήματα από εδώ και από εκεί, αποκαλύπτεται το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, και έρχονται τώρα να κάνουν οικονομία στις πλάτες ανθρώπων που πασχίζουν για το μεροκάματο”, είπε στη “Μ” ο οστρακοκαλλιεργητής από τον Μακρύγιαλο Πιερίας Πέτρος Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε: “Μπορεί να μη δίνουν χρήματα για καύσιμα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη δουλειά μας, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν να εισπράξουν τους φόρους από τους επαγγελματίες του κλάδου”, υπογράμμισε.
“Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”. Για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μονόδρομο. “Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση ευθύνης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει ρίσκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η αντινομάρχης Κτηνιατρικής και Αλιείας Ανθή Πορφυριάδου και πρόσθεσε πως “ανάλογα οικονομικά προβλήματα, λόγω της στενόμυαλης πολιτικής λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν πολλές ακόμα υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα η Κτηνιατρική”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top