Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών


Η εταιρία «ΚΟΥΝΣΤΟΦ Α.Ε.» που βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στο Νομό Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλαστικών κουφωμάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να παρουσιάζονται σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι 60 περίπου εργαζόμενοι της επιχείρησης, είναι απλήρωτοι και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ζητώντας να τους καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα. Η κατάσταση αυτή, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και στις οικογένειες τους.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα (όπως δάνεια και άλλες υποχρεώσεις), καθώς ακόμη και στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης οι παραγγελίες αυξάνονται. Επιπλέον η επιχείρηση έχει λάβει επιδοτήσεις από τους αναπτυξιακούς νόμους. Ενώ έχει αρχίσει και η επιδότηση για την αλλαγή κουφωμάτων.
Αυτή η πρακτική εντάσσεται στην γενικότερη συμπεριφορά των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και όχι μόνο και εκφράζεται με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, με τους εξαναγκασμούς σε παραίτηση, με τις πιέσεις στους εργαζομένους να μη ζητούν αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας και με την αντικατάσταση παλαιότερων εργαζόμενων από νέους, φθηνούς και ευέλικτους, στο πλαίσιο των προδιαγραφών των τελευταίων νόμων της κυβέρνησης και του Μνημονίου.
Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων ευθύνονται οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και η Ε.Ε. με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στους εργοδότες μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων και του Συμφώνου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Πολιτικές που εξασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών και συγχρόνως οδηγούν στην μαζική ανεργία τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα στους χώρους δουλειάς ασκείται εργοδοτική τρομοκρατία.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αν άμεσα θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται.


Οι βουλευτές


Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

ΚΚΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top