Στροφή στο ενοίκιο αντί της αγοράς ακινήτου, που αποτελούσε καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια, κάνουν πλέον οι οικογένειες που αναζητούν στέγη στην πόλη και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Η οικονομική κρίση συνέβαλε στην οικιστική... καθίζηση, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση στα μισθώματα που φτάνει το 30%-40% και βουτιά στις πωλήσεις των ακινήτων, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 60% ακόμη και για τις περιοχές που θεωρούνταν φιλέτα.

Της Φανής Σοβιτσλή

Fsovitsli@makthes.gr
Σύμφωνα με ιθύνοντες της κτηματαγοράς αγοράς, η έλλειψη ρευστού πάγωσε τις πωλήσεις των ακινήτων τόσο στην πόλη όσο και στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι για στέγη πολίτες να στραφούν προς το ενοίκιο, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας Γρηγόρης Λιάντας εκτιμά ότι αυτή η ανατροπή σχετίζεται απόλυτα με τις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα. “Πλέον σε ολόκληρο τον νομό δεν υπάρχουν περιοχές όπου πωλούνται περισσότερα ακίνητα και κάπου αλλού λιγότερα. Η κρίση πάγωσε παντού τις πωλήσεις ακινήτων, η πτώση των οποίων αγγίζει δυστυχώς το 60%”, υπογράμμισε ο κ. Λιάντας. Πτώση όμως, όπως είπε, σημειώνεται και στα μισθώματα, κυρίως διαμερισμάτων, που φτάνει το 20%-30% ανάλογα με την περιοχή και τα δεδομένα που διαθέτει το οίκημα. Αναφερόμενος στα προάστια-φιλέτα της Θεσσαλονίκης, όπως περιοχές επέκτασης του Ωραιοκάστρου, του Χορτιάτη, του Ευόσμου, της Θέρμης, της Μίκρας και του δήμου Θερμαϊκού ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών τόνισε ότι “αυτές οι διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν πια. Η πτώση αφορά τις πωλήσεις ακινήτων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, όπως και η στροφή προς το ενοίκιο σε διαμερίσματα εντός και εκτός πόλης”.
Μικρή κινητικότητα στα χωριά
Ενδεικτικό της μείωσης της ζήτησης αγοράς ακινήτων σε πολλές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκη είναι ότι αυτή τη στιγμή στους δήμους Θέρμης και Μίκρας υπάρχουν περισσότερα από 2.000 αδιάθετα ακίνητα, διαμερίσματα και μεζονέτες. Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για οικιστικό μπλακάουτ κυρίως στις περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης, όπως στη Ραιδεστό, στο Τριάδι, στο Ρύσιο, στον Τρίλοφο, στην Καρδία και σε διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν φιλέτα οικιστικής ανάπτυξης. "Η αύξηση είναι πλέον πολύ μικρή στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, αφού μετά βίας φτάνει το 4%-5%. Τα οικόπεδα και τα ακίνητα δεν πωλούνται και υπάρχει μια στασιμότητα στην ανοικοδόμηση", παρατήρησε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο αντιδήμαρχος Μίκρας Δημήτρης Δούκας, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη στασιμότητα στην αγορά ακινήτων, γεγονός που, όπως είπε, φαίνεται και από τα υδρόμετρα. "Πριν από την οικονομική κρίση στον δήμο δίναμε περίπου δέκα υδρόμετρα τον μήνα και σήμερα δίνουμε ένα”, αναφέρει.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών κ. Λιάντας δηλώνει ότι δεν πρόκειται για μπλακάουτ αλλά για στασιμότητα, αφού σε πολλά χωριά των παραπάνω περιοχών καταγράφεται σχετικά ικανοποιητική κινητικότητα στις πωλήσεις ακινήτων. “Πλέον οι εργολάβοι δεν χτίζουν, αφού δεν υπάρχουν χρήματα, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να είναι μισοτελειωμένα. Αλλά, σε πολλά χωριά δήμων, όπου υπάρχουν διαθέσιμες μεζονέτες, υπάρχει όντως κινητικότητα”, ανέφερει ο κ. Λιάντας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top