ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΤΡΟΧΟ''
Χθες το βράδυ (1/10) ο Δήμαρχος της Καλλιθέας και υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Σαραμάντος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εκδήλωση της παράταξής του στο Ωραιόκαστρο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Η εκδήλωση παρότι είχε ανακοινωθεί ως συνέντευξη τύπου πήρε τελικά έναν μεικτό χαρακτήρα λόγω της παρουσίας ενός μεγάλου ακροατηρίου (η αίθουσα ήταν πλήρης) κυρίως από την περιοχή της Καλλιθέας.

Ο κ. Σαραμάντος άνοιξε την εκδήλωση με μια σύντομη εισαγωγική ομιλία στην οποία υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη στον νέο Δήμο Ωραιοκάστρου να επικρατήσει μια νέα νοοτροπία ενασχόλησης με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, χωρίς ίχνος αλλαζονίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον κ. Πολυχρονίδη αλλά και μέ άλλα «παιδιά» που όπως ισχυρίστηκε «πονάνε τον τόπο τους όπως και αυτοί στην διοίκηση της Καλλιθέας».
Δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να δώσουν την μάχη των εκλογών και να νικήσουν. Έκανε επίσης μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα της παράταξης που όπως ανακοίνωσε θα είναι έτοιμο και θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο όπως επεσήμανε βγήκε από τον κόσμο, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον ορεινό όγκο του νέου δήμου. Ο ορεινός όγκος θα πρέπει, όπως τόνισε, να γίνει ο άξονας του νέου Δήμου και να διαμορφωθεί σαν ένα τεράστιο πάρκο μέσα σε μια μεγάλη οικιστική περιοχή.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Πολυχρονίδης που υποστήριξε ότι ο κόσμος διψάει για αλλαγή κι αυτό το δείχνει με την πολυπληθή παρουσία του σε μια απλή συνέντευξη τύπου.
Τελικά ήρθε η σειρά μας και οι εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης θέσαμε τα ερωτήματά μας προς τον υποψήφιο Δήμαρχο. Έγιναν ερωτήσεις από τον «Τροχό», το oraiokastro.net, τον «Χρόνο» και «Τα Νέα του Μεσαίου». Ο κ. Σαραμάντος απαντώντας στα ερωτήματα δήλωσε ότι οι τρεις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης (Καλλιθέα 7719 στρέμματα, Ωραιόκαστρο 4250 στρ. και Μυγδονία 2200 στρ.) θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα και να ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου (μιας δεκαετίας). Υπολόγισε το οικονομικό κόστος και για τα τρία έργα σε 17 εκατομύρια περίπου και υποστήριξε ότι κατά μέσο όρο θα προκύψει μια δαπάνη 1.700.000 ευρώ τον χρόνο, την οποία θα έχει την δυνατότητα να καλύψει ο νέος Δήμος Ωραιοκάστρου. Επεσήμανε επίσης ότι οι συντελεστές δόμησης θα πρέπει να είναι «ανθρώπινοι» για να υπάρχουν χώροι πρασίνου, πάρκα, σχολεία κλπ.
Οσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι υποστήριξε ότι από τη σωστή διαχείριση και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα για έργα. Αναφέρθηκε ακόμα σε κάποιες επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (κοπριά) και ανεμογεννήτριες που επίσης θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον Δήμο. Ανακοίνωσε ότι το δανειακό υπόλοιπο του Δήμου στο τέλος της χρονιάς θα είναι λιγότερο από 1.200.000 ευρώ και ότι είναι έτοιμος να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου το προσωπικό του «πόθεν έσχες». Για το Λατομείο του Μεσαίου δήλωσε ότι στις 18/7/2010 που θα πρέπει να ανανεωθεί η σύμβαση της λειτουργίας του εάν αυτός είναι Δήμαρχος δεν θα υπογράψει. Ζήτησε συγγνώμη για την μη κατασκευή του Δημοτικού σχολείου Μεσαίου παρότι επέρριψε τις ευθύνες κυρίως στη Νομαρχία και τον ΟΣΚ. Υποσχέθηκε ότι θα πιέσει για την ανακατασκευή του παλιού εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και χαρακτήρισε τις ασφαλτοστρώσεις σαν τα πιο γελοία έργα που είναι μεν αναγκαία αλλά θα μπορούσε να τα κάνει οποιοσδήποτε.
Για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι κάτοικοι του σημερινού δήμου Ωραιοκάστρου με τοπικιστικά κριτήρια τους συμβούλευσε να μην κάνουν τέτοιο λάθος και τόνισε ότι εάν εκλεγεί Δήμαρχος δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραμελήσει το Ωραιόκαστρο των 40 χιλιάδων κατοίκων. Προέτρεψε μάλιστα τους Ωραιοκαστρίτες να ελέγξουν εάν η διοίκηση του λειτούργησε με τοπικιστικά κριτήρια στην Καλλιθέα.
Στο κρίσιμο ερώτημα τού τι θα κάνει στο 2ο γύρο εάν αυτός βρεθεί εκτός, εάν θα υποστηρίξει τον Μπάτο ή τον Γαβότση, δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. Δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν άποψη και θα χρησιμοποιήσουν την κρίση τους για να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν. Αυτός θα προτρέψει τους ψηφοφόρους του να κρίνουν και να αποφασίσουν. Προσωπικά πάντως δήλωσε πολύ προβληματισμένος για να απαντήσει σε ένα τέτοιο δίλημμα, «ίσως αν ήταν κάποιος άλλος αντί των 2 συγκεκριμένων να μπορούσα να δώσω κάποια απάντηση», είπε.
Και συνέχισε λέγοντας «προσωπικά θα δω και θα κρίνω, δεν παίζει ρόλο μόνο ο Δήμαρχος αλλά και ποιοι θα είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ακόμα και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων. Εγώ που είμαι από τη Νεοχωρούδα θα δω ποιος εκλέγεται Πρόεδρος του Τοπικού, ποιος εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος από τον τόπο μου και ανάλογα θα αποφασίσω». Κατέληξε πάντως δηλώνοντας ότι ο κόσμος στον 2ο γύρο θα έχει μια επιλογή να ψηφίσει την παράταξη «Ωραιόκαστρο Τώρα!» που θα είναι και ο τελικός νικητής. Συμπερασματικά, από όσα άκουσα από τον κ. Σαραμάντο διαπιστώσα ότι: πρώτον για το οικονομικό κομμάτι, παρότι ο Δήμος θα χάσει σημαντικά έσοδα από την λειτουργία του Λατομείου Μεσαίου και θα έχει μειώμενη κρατική χρηματοδότηση λόγω Μνημονίου, ο κ. Σαραμάντος χωρίς να παρουσιάζει κάποιες σαφείς πηγές χρηματοδότησης δηλώνει ότι θα προχωρήσει παράλληλα τις τρεις πολυδάπανες επεκτάσεις και ότι με πόρους του Δήμου θα κατασκευάσει σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αυτό μου φαίνεται μάλλον ατεκμηρίωτο, υπερβολικά αισιόδοξο, ίσως και καθαρά ψηφοθηρικό.
Σχετικά με την δεύτερη Κυριακή θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν ο Πολυχρονίδης και οι υπόλοιποι υποψήφιοι σύβουλοι από το Ωραιόκαστρο σε περίπτωση που ο κ. Σαραμάντος κρίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τον κ. Μπάτο (γιατί ας πούμε θα έχει καλύτερο Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου στη Νεοχωρούδα).
Τέλος μας έκανε εντύπωση ότι ενώ ο κ. Σαραμάντος συμβούλευσε τους ψηφοφόρους του Ωραιοκάστρου (της πόλης, όχι του διευρυμένου Δήμου) να μην ψηφίσουν με τοπικιστικά κριτήρια ο ίδιος όταν απάντησε στο ερώτημα για τον 2ο γύρο δήλωσε: «εγώ που είμαι απο τη Νεοχωρούδα θα δω ποιος εκλέγεται Πρόεδρος του Τοπικού και ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται από τον τόπο μου και ανάλογα θα αποφασίσω». Αυτό μας θύμισε λιγάκι το γνωστό «τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου να τα μοιράσουμε».
Το ηχητικό ντοκουμέντο της επίμαχης ερώτησης (διάρκειας 5' και 42"):

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top