Κέρδισε την πρώτη μάχη της η "Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για τις κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως των Ποντίων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.", χάρη στην ασυμβίβαστη θέση της και με την υποστήριξη των διάφορων ποντιακών οργανώσεων. Ο αγώνας της επιτροπής ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με σκοπό να εξαλειφθούν και να διαγραφούν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που επιβάλλονταν στους παλλινοστούντες, για τις πρώτες και μοναδικές κατοικίες τους, που με τόσο κόπο και μόχθο τα κατασκεύασαν οι ίδιοι σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ο στόχος της επιτροπής ήταν η εξαίρεση των κατοικιών των νεοπροσφύγων ποντίων από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τον νόμο 4014 και η υπαγωγή τους σε έναν ειδικό νόμο πιο ευνοϊκό και δίκαιο με κοινωνικά κριτήρια, με άμεση ένταξη των περιοχών αυτών στο Γενικό Σχέδιο Πόλης. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε προς το παρόν και με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που κατάθεσε η επιτροπή, δεν έγινε ακόμα δεκτό το αίτημα για συμψηφισμό το ποσό που έχουν πληρώσει προς το ΙΚΑ στο τελικό ποσό του προστίμου, όμως ο αγώνας της επιτροπής συνεχίζεται, διεκδικώντας αυτά που στέρησαν και υποσχέθηκαν στους παλιννοστουντες από την τέως Ε.Σ.Σ.Δ.
Η ψηφισθείσα τροπολογία ορίζει ποσοστό έκπτωσης 80% στο τελικο πρόστιμο, για την τακτοποίηση αυθαιρέτου, όταν αυτό είναι η κύρια και μοναδική κατοικία ομογενών νεοπροσφύγων - παλιννοστούντων.
Ειδικότερα, οι παλιννοστούντες που έχουν εγγραφεί στα Μητρώα Αρρένων και στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, για να καταβάλλουν το μειωμένο πρόστιμο θα πρέπει, εκτός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να προσκομίσουν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ή τα δημοτολόγια καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να προσέλθετε κάθε Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ στο Πολιτιστικό κέντρο Ευξεινούπολης (Νικόπολη).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top