Ζω σε μια προνομιούχα πόλη...με το βουνό της, τη θάλασσα , τα ουζερί και τους μεζέδες της. Χειμώνα- καλοκαίρι ήταν γεμάτη από κόσμο, ιδίως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα...το καλοκαίρι ήταν για τα δαντελωτά ακρογιάλια...και τους μεζέδες...Όταν έσκαγε ο ήλιος, όλοι έβγαιναν από τα σπίτια τους για καφεδάκι, ουζάκι ή τσιπουράκι και βολτίτσα. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, όταν τα παιδιά δεν είχαν σχολικές υποχρεώσεις και διάβασμα. Μετά το φαγητό ή και πριν , πήγαιναν για καφεδάκι στην παραλία ή στο κέντρο της πόλης. 
Όλα αυτά μέχρι πέρσι περίπου που άρχισαν να κλείνουν οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, να μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην κρίση... Οι καφετέριες άρχισαν ν' αδειάζουν, τα ουζερί έχαναν την πελατεία τους, και η πόλη άρχισε σιγά- σιγά να βυθίζεται μέσα στη σιωπή..
Σε μια κουβέντα που έκανα με έναν ξάδερφό μου , μου είπε ότι σε συζήτηση που είχε με έναν ιδιοκτήτη τσιπουράδικου, του είπε ότι ο τζίρος του είχε πέσει κατακόρυφα . Οι πελάτες έπαψαν να παίρνουν έχτρα μεζεδάκια όπως καβούρι, αστακόμακαρονάδες, ή ακόμη και την κλασική καβουρόψιχα ή τις ψητές πατάτες με το σαγανάκι που είναι τα πρώτα πιάτα που παραγγέλνει κάποιος σε ουζερί. Παίρνουν πλέον μόνο τους μεζέδες που τους σερβίρει με το τσίπουρο. Αλλά και οι πωλήσεις του καφέ έχουν πέσει. Από εκεί που έβγαιναν καθημερινά για έναν καφέ το απόγευμα, τώρα ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες θα βγουν μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο. Ο λόγος είναι ότι δεν τους το επιτρέπουν πλέον τα οικονομικά τους. Και στις ταβέρνες το ίδιο πράγμα συμβαίνει. Μόνο κύριο πιάτο άντε και μια σαλάτα. Πάνε οι μεζέδες, τα τζατζίκια, οι χωριάτικες, οι μελιτζανοσαλάτες, οι φασόλες και τα άλλα ορεκτικά που κοσμούσαν το τραπέζι ...Σ 'αυτό συνέβαλε βέβαια και η απαγόρευση του τσιγάρου εντός του καταστήματος. Διότι ο Έλληνας έχει μια απόλαυσή...ένα τσιγάρο πριν και μετά το φαγητό...του το έκοψες? Τι να κάνει να βγει έξω? Να καπνίζει μέσα στο κρύο? Αυτό βέβαια έχει λυθεί κάπως...είτε οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης αφήνουν τους πελάτες να καπνίζουν στα κλεφτά μέσα στο μαγαζί, είτε βγάζουν ειδικές σόμπες στα έξω τραπεζάκια για να μη παγώνει ο κόσμος...Και τώρα που η ανεργία έφτασε στο 21 %, η έξοδος του Έλλην θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Θα γίνουμε σαν την Ευρώπη που μετά τις 10 η ώρα το βράδυ, δεν κυκλοφορεί κανείς....

της Ναντίνας Χρηστίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top