Σάββας Ι. Αναστασιάδης

Νέα Δημοκρατία

Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης






Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Οικονομικών

2. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα:
Αναστολή λειτουργίας  του  Ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου της Ν.Μ.Υ. Θεσσαλονίκης, στην Πύλη Αξιού



Ανάστατοι οι γιατροί του ΙΚΑ, καταγγέλλουν το κλείσιμο του ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου της Πύλης Αξιού.
Το Εργαστήριο εξυπηρετούσε όλους τους ασφαλισμένους στη Βόρεια Ελλάδα και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η αναστολή λειτουργίας του, αντί του εκσυγχρονισμού του.
 Από τις 2 Δεκεμβρίου το Εργαστήριο, αν και διαθέτει οκτώ γιατρούς, σταμάτησε να παραλαμβάνει παρασκευάσματα, με συνέπεια τα ιστοκυτταρολογικά περιστατικά, να παραπέμπονται στα νοσοκομεία ''Αγιος Παύλος'', Θεαγένειο και 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου  Γιατρών Ι.Κ.Α., μπορούν να δεχτούν λίγα περιστατικά.
      Επειδή οι κυτταρολόγοι εξυπηρετούσαν τον προληπτικό έλεγχο όλων των μονάδων ΙΚΑ της Β. Ελλάδας, των περιστατικών ασφαλισμένων από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του ''Παναγία'', ενώ διενεργούσαν καθημερινά λήψεις “τεστ παπ”, από όλες τις μονάδες του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, δηλαδή συνολικά 12.000 περιστατικά ετησίως. 
   Επειδή  η παύση της λειτουργίας του εργαστηρίου της Πύλης Αξιού, θα αποτελέσει πηγή ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
    Επειδή η κατάργηση του ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου αποτελεί οικονομικό πλήγμα για τον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, και το αποτέλεσμα θα είναι να επιβαρύνεται ο ήδη ελλειμματικός προϋπολογισμός του.
     Επειδή  η περιστολή των δαπανών, στο χώρο της Υγείας, δεν πρέπει να συνοδεύεται και από υποβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.
Επειδή με την απόφαση αναστολής του εργαστηρίου, οι οκτώ εν ενεργεία γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν εκεί, δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1)       Με ποιο σκεπτικό προχώρησε η αναστολή λειτουργίας του  Ιστοκυτταρολογικού Εργαστηρίου της Πύλης Αξιού, δημιουργώντας δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους;
2)       Πως δικαιολογείται η απόφαση της Διοίκησης  της Ν.Μ.Υ. Θεσσαλονίκης για αναστολή της λειτουργίας του Ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και παραπομπή των ιστοκυτταρολογικών περιστατικών σε συμβεβλημένα νοσοκομεία, στα οποία οι περισσότερες εξετάσεις είναι υψηλού κόστους και επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ;
3)       Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή εργασιακή πορεία των εν ενεργεία γιατρών του ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου;


Τρίτη, 27η  Μαρτίου 2012                        Ο Ερωτών Βουλευτής


                                                                        Σάββας Ι.  Αναστασιάδης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top